Kontakt oss

Bygg en platting i sommer del 3 - Velg riktig terrassebord

Publisert 3. august 2017 hage oppussing vedlikehold

De to første bloggene om temaet Bygg en platting i sommer handler om fundamentering og om hvordan utegulvet legges. Her skal vi omtale noen av de mest vanlige terrassebordmaterialene som finnes på markedet i dag.

Thermofuru_Moelven_ulike_terrassebord

I tillegg til ”vanlige trykkimpregnerte” furubord, kan du velge komposittprodukter og trevirke som har gjennomgått en helt spesiell behandling for at de skal holde seg pene –uten å råtne – i mange, mange år. Disse materialene trenger i utgangspunktet ikke annet vedlikehold enn vanlig rengjøring.

Hva du velger, avhenger av pris, utseende og varighet. Dessuten bør det nye terrassegulvet passe til huset og uterommet.

Standard trykkimpregnert furu, 28x120 (Carlsen Fritzøe)

Vanlig trykkimpregnert

For få år siden var det kun de brungrønne trykkimpregnerte furubordene som ble benyttet. Fortsatt er disse det desidert mest brukte alternativet. Slike terrassebord leveres i forskjellige dimensjoner – se "Bygg en platting i sommer - del 2 Terrassebordene festes." Standard bord med dimensjonen 28 x 120 mm koster ca. 15 kroner per løpende meter. Bordene selges også med rillet overflate.

Dersom du rengjør trykkimpregnerte bord hvert år og påfører beis eller olje når det er behov se artikkelen "gi terrassen en ansiktsløftning ", vil et slikt utegulv holde seg pent i flere tiår.

 

Sibirsk lerk (Moelven)

Ubehandlet treverk

Enkelte høvlerier leverer tettvokst kjerneved (som regel furu). De har høy verdi som utendørs byggematerialer fordi de kommer fra trær som har vokst sakte med tette årringer. Slike kvalitetsbord tåler vær og vind like så bra som trykkimpregnerte materialer.

Sibirsk lerk er godt egnet som terrassebord og kledning. Siden det er mye kjerneved som benyttes i disse materialene, og lerk har et høyt innhold av fett og harpiks, er den ferdig impregnert fra naturens side.

PB-45414002-MarnarBruk-RB10-Terrasebord-m-riller_list_big

Royaltyimpregnering

Først trykkimpregneres bordene med et standard, kobberbasert middel. Deretter blir de kokt i linolje og tilsatt fargepigment gjennom en vakumbehandling. Denne metoden fører til at fuktopptaket reduseres til et minimum, og bordene blir ekstra stabile. Royaltyimpregnerte bord leveres i flere farger og med flere tiårs råtegaranti. De er stort sett vedlikeholdsfrie, men kan gjerne oljebehandles hvis du vil holde på fargen.

Prisen er ca. det dobbelte av vanlig trykkimpregnert.

 

Kompositt (Polyplank fra Polyfiber. Spesielt egnet for bryggeanlegg)

Kompositt

Disse terrassebordene er produsert av en blanding av tremasse, plast og bindestoffer. Dette er et svært stabilt materiale – uten fare for sprekkdannelser og kuving. Kompositt er 100 % vedlikeholdsfritt og fargen holder seg over tid (materialet er gjennomfarget). Bordene skal ikke overflatebehandles, det eneste du bør gjøre, er å vaske gulvet etter behov (det tåler fint å bli trykkspylt). Ulempen er at et slikt gulv kan gi et litt plastikkaktig utseende, og at noen av produktene ikke er sklisikre. Gulvet monters skjult, med et klipssystem.

Thermofuru (Moelven)

Termofuru

Under produksjonen tilsettes det ingen kjemikalier til furubordene. Etter tørking varmes trevirket opp til minimum 210 grader mens tilgangen til oksygen reduseres. Kun vanndamp tilsettes i denne prosessen. Sluttproduktet har mellom 5 og 8 prosent fuktighet. Dermed blir bordene svært motstandsdyktige mot sopp og råte. Bordene behøver ikke overflatebehandles. Etter en tid får bordene en grålig patina.

Nærbilde av Kebony Character furu 28x120,(KebonyCarlsen Fritzøe)

Kebony

Kebony er et norskutviklet produkt. Ulike treslag impregneres med en spesiell, miljøvennlig og patentert biovæske. Denne består av avfallsstoffer fra jordbruket. Bordene leveres i to kvaliteter, Clear (kvistfri) og Character (med kvister). Bordene sies å være motstandsdyktige mot råtesopper, og de trenger ikke annet vedlikehold enn vask.

Accoya (Fritzøe)

Accoya

Accoya er et eksklusivt og kostbart terrassegulv importert av Carlsen Fritzøe. Accoya er modifisert trevirke av Radiata-furu fra New Zealand. Produksjonsprosessen foregår uten bruk av miljøgifter. Accoya har overlegne egenskaper i forhold til stabilitet og varighet. Ubehandlet Accoya får etter hvert til en jevn sølvgrå patina. Accoya er et 100 % naturprodukt, og inneholder ingen giftstoffer. 50 års garanti mot råte over ferskvann/jord og 25 år nedsenket i ferskvann eller jord.

 

Oppdragsforlaget.no Svein Arne Strømsodd

Kilder

carlsenfritzoe.no

Polyfiber.no (Polyplank)

moelven.com/no

kebony.com/no

accoya.com

Relaterte boligtips

Totalt 22 relaterte blogginnlegg

Få en flott plen!

Førsteinntrykket av et hjem er viktig for potensielle kjøpere. En plen full av ugress og mose kan gi en...

Bygg lekestue selv!

Å få sitt eget, lille hus på tomta er en drøm for de aller fleste barn. Å bygge et  minihus er et...

Vårdugnad i hagen

Når vårsola endelig titter frem og hagen igjen byr til hyggelige stunder, er uterommet vårt et sørgelig...
Utebod uten søknad

Bygg bod uten søknad

Visste du at du kan sette opp en bod på inntil 15 kvadratmeter uten byggesøknad? Bod på inntil 15...