Hvorfor stiller vi klokken?

24. mars 2017 av Krogsveen
Vi går mot lysere tider! Men hva er egentlig vitsen med å stille klokken og hvordan skal man huske hvilken vei?
Svaret er ganske enkelt: vi stiller klokka for å oppnå en bedre utnyttelse av døgnets lyse timer - både arbeidsmessig og helsemessig.

Historien bak sommertid

Sommertid ble først foreslått av Benjamin Franklin i et essay så tidlig som i 1784, men det ble ikke tatt i bruk før første verdenskrig og Tyskland var først ute i 1916.
Energisparing var utgangspunktet for innføringen av sommertid. Tanken var å få en bedre utnyttelse av sommermånedene med lys én time ekstra om kveld og dermed minsket energibruk. Energisparing har nok hatt mindre betydning i de industrialiserte land i senere tid.
Sommertid blir brukt i mange land, og hvert land avgjør hvilken praksis som skal gjelde. Dette innebærer at ulike regjeringer kan velge om sommertid skal brukes for gjeldende år eller ikke. Et eksempel er Tonga, som i håp om PR og turistinntekter innførte sommertid i 1999 for å bli blant de første inn i år 2000.

Hvilken vei skal klokka stilles?

Spørsmålet dukker opp både i mars og oktober: hvilken vei er det nå klokka skal stilles igjen? Her er noen huskeregler:
  1. Still viserne mot sommeren, altså fremover (mot sommeren) om våren, og bakover (mot sommeren) om høsten.
  2. Gjør som med utemøblene: Sett den frem om våren (viseren frem) og tilbake om høsten (viseren bakover).
  3. I USA han man et uttrykk som sier «Spring Forward, Fall Back», med henvisning til det å løpe fremover (spring forward) og trekke seg tilbake (fall back).

Må man stå opp om natten for å stille klokken?

De aller fleste nøyer seg med å stille klokka i løpet av søndagen, men vil du beholde klokka nøyaktig oppdatert stilles tiden frem en time, fra klokken 02:00 til klokka 03:00 natt til søndag 26. mars.
I EU-direktivet står det at sommertiden starter siste søndag i mars kl 02.00 GMT. EU-direktivet gir ingen videre begrunnelse for hvorfor starttidspunktet 02.00 (GMT) er valgt. En mulig grunn kan være at det er dette tidspunktet natt til søndag hvor det skaper minst 'krøll' å stille klokken en time frem.
Kilder: Justervesenet, National Geographic
Redaksjonen har ansvaret for Magasinet i Krogsveen. Her produseres det innhold til alle som interesserer seg for bolig og boligmarkedet.

Kontakt oss gjerne om tips til innhold, tilbakemeldinger eller andre innspill: marked@krogsveen.no
0