Tips til tapetsering

17. november 2015 av Krogsveen
Med tapet kan du på noen få timer forandre et roms karakter, enten du tapetserer én av veggene eller alle. Dagens tapettyper er svært enkle å sette opp, men underlaget må være i orden. Her viser vi trinn for trinn hvordan du tapetserer for å få et profesjonelt resultat. Se også hvordan tapetsering kan øke boligens verdi
- Fine tapeter skaper nytt liv i et rom. En moderne tapet, der riktige detaljer også er brukt ellers i rommet, vil kunne løfte hele inntrykket i et rom og i en bolig. Dette igjen kan skape større interesse for en bolig, og dermed øke boligens verdi, sier eiendomsmegler Turid Borgersen ved Krogsveen Hokksund.

Det viktige forarbeidet

Dersom veggene du skal tapetsere er jevne og glatte, er det tilstrekkelig å rengjøre og eventuelt matte underlaget. Hvis underlaget ikke er i orden, går på frem på denne måten:
  1. Med slipepapir pusser du bort alle ujevnheter. Fordypninger, hull og hakk fylles med sparkelmasse – gjerne etterfulgt av en ny runde med sliping og sparkling. Alt som er løst, må fjernes. Dette er viktig for resultatet. Husk: En rufsete vegg blir ikke skjult av et tynt lag med tapet, større ujevnheter kan faktisk bli mer iøynefallende når tapetet er på plass.
  2. Skal du legge tapet over en gammel glassfiberstrie? For å unngå at fiskebensmønsteret blir synlig på den nytapetserte veggen, kan du helsparkle. Det finnes sparkel du kan påføre med en rull og etterstryke med en bred sparkelspade, men det er enklere å sette opp en underlagsduk, også kalt veggfornyer. Påfører du et tykt nok lag med lim på veggen, vil denne tykke fiberduken skjule ujevnhetene. En underlagsduk er også ideell hvis en sprukken og stygg vegg skal males.
  3. Er det blank maling på veggen, må du matte den med slipepapir og deretter vaske med kraftvask for å gi limet godt feste. Påfør gjerne et grunningsstrøk med matt maling i noenlunde samme farge som tapetet, særlig hvis veggfargen skiller seg skarpt fra det nye tapetet (kan skinne igjennom). Skulle det etter hvert oppstå sprekker i skjøten mellom tapetlengdene, vil disse synes ekstra godt hvis fargekontrastene er store. Et annet viktig poeng er hvis veggen har et sugende underlag. Uten et dekkende malingslag over, vil limeffekten bli svekket.
  4. Du kan gjerne tapetsere over en gammel tapetvegg, men bare hvis det gamle sitter godt og er slett. Eventuelt kan du etterlime løse hjørner og mindre gliper i skjøtene. Er tapetet i dårlig forfatning, må det fjernes.
En underlagsduk eller veggfornyer er et ideelt underlag for å skjule sprekker og mindre ujevnheter før maling eller tapetsering. Rull ut et forholdsvis tykt lag med lim på veggen. Fest duken og glatt ut slik at det ikke blir luftbobler eller skrukker.

Planlegging

  • Ta høyde for at enkelte tapeter er bestillingsvare. Vær ute i god tid.
  • Mål opp lengde og høyde på alle veggene og trekk fra arealet til dører og vinduer. Regn med at det blir en del svinn, særlig hvis du har valgt et tapet med store mønstre.
  • Før du begynner, skrur du av dekslene til brytere og stikkontakter (slå av strømmen først). Vil du ha tapetet bak gulv- og taklistene, må disse også demonteres. Men ved hjelp av en skarp tapetkniv kan du enkelt presisjonskjære tapetet der det møter listene.
  • Vil du benytte skruehull på samme sted etter at nytt tapet er på plass? Stikk en kort fyrstikk i hullene. Tapetet vil bule ut og avsløre hvor hullet er.

Tapettypene

Tapettypen avgjør om du skal påføre limet på veggen eller på baksiden av tapetet. Forhør deg i butikken! De fleste tapeter er utstyrt med en fiberbakside. Det vil si at de er stabile, og de er enkle å montere: Du ruller ut limet på veggen og monterer tapetet. I dag er det fibertapet det selges mest av. De fleste papirtapetene er også utstyrt med en fiberbakside. Men er det en ren papirtapet, skal limet påføres på baksiden. Deretter bretter du lengden sammen og venter litt med monteringen for at limet skal få svelle. Andre papirtyper skal vætes på baksiden med en svamp, limet rulles på veggen. Vinyltapetene er har enten en bakside av papir eller fiber – materialet på baksiden bestemmer framgangsmåten. Les bruksanvisningen nøye!

Riktig montering av tapeter

  1. Mål opp lengden mellom gulv og tak og legg til 2–3 cm oppe og nede. Skjær til flere lengder samtidig. Hvis tapetet har mønsterrapport, må du ikke kutte lengden før du har kontrollert at mønsteret stemmer overens med nabolengden.
  2. Hovedregelen er at du begynner i et hjørne. Det skal være overlapp på 1–2 cm rundt hjørnet. Den aller siste lengden i rommet avsluttes i dette hjørnet. Lodd opp på veggen (ikke i hjørnet) der den første lengden skal festes, og tegn en strek som første lengde skal settes inntil. NB: Hvis tapetlengdene skal monteres med overlapp (se bruksanvisningen), begynner du ved et vindu for å hindre skyggevirkninger i skjøtene.
  3. Rull ut tilstrekkelig med lim på veggen (hvis tapettypen skal festes på denne måten). Bruk forlengerskaft, da jobber du mer effektivt og du slipper å bruke stige. Ta tak i toppen av første bane og plasser den øverst i riktig posisjon.
  4. Arbeid deg nedover, pass på at tapetet flukter nøyaktig med streken. Bruk taperbørsten fra midten og ut mot kantene slik at det blir en slett overflate uten luftlommer. La bevegelsene ha en stjerneform.
  5. Press tapetet godt inntil listene og mot hjørnet. Står tapetet i bue i hjørnet, vil det lett spjære eller bli hull. Tørk av alt overflødig lim med en fuktig klut.
  6. Fortsett med å montere de andre lengdene på samme måte. Bruk en sylskarp tapetkniv sammen med en bred stålsparkel når du skal skjære av overflødig tapet – ved lister stikkontakter, brytere og rundt omrammingen til vinduer og dører.
  7. Rundt dører og vinduer skjærer eller klipper du deg først diagonalt inn mot hjørnene på omrammingen. Da unngår du at tapetet revner når du bruker stålsparkel og kniv og skjærer av mot kantene. Du har på forhånd fjernet dekslet over strømkontaktene. Når tapetet skal på plass, skjærer du et kryss i tapetet over kontakten før det festes.
Bruk vater eller lodd for å tegne opp en strek som den første lengden plasseres inntil. Ikke ta for gitt at vegger og hjørner i rommet er rette.
Lykke til!
Oppdragsforlaget.no Svein Arne Strømsodd
Kilder:
www.borge.no
Forsidebilde: www.borge.no
Alle bilder, bortsett fra forsidebildet: Ifi.no/Informasjonskontoret for farge og interiør
Puss opp, Aschehoug 2012
Redaksjonen har ansvaret for Magasinet i Krogsveen. Her produseres det innhold til alle som interesserer seg for bolig og boligmarkedet.

Kontakt oss gjerne om tips til innhold, tilbakemeldinger eller andre innspill: marked@krogsveen.no
0