Kontakt oss

Disse fire pengerådene bør du gi tenåringen

Publisert 2. oktober 2017 økonomi

Det er ikke rent lite du som forelder skal lære avkommet før han / hun flytter hjemmefra. Å ta gode og selvstendige økonomivalg er noe av det aller viktigste. Her er fire grunnleggende råd du bør gi tenåringen din.

10_pengeråd_til_tenåringen

En investering for livet

Som forelder ønsker du kun det beste for barna dine. Det å lære tenåringen verdien av å ta gode økonomiske valg, er en investering for livet. Gjøres det riktig, får poden det best mulige utgangspunktet for å klare å stå støtt på egne ben. Men hvordan kan du sørge for at husets ungdommer får et sunt forhold til penger og forbruk? Og hva er det mest verdifulle du kan lære dem?

«Start tidlig, og begynn i det små. Tenk etter selv, hva kunne du ønske at dine egne foreldre lærte deg da du var på samme alder?» Maria Setsaas Forbrukerøkononom, Danske Bank

Vi tar etter våre foreldre

For forbrukerøkonom Maria Setsaas i Danske Bank er det viktig å få frem det ansvaret foreldre har som naturlige rollemodeller. – Barn lærer av foreldrene sine, og det gjelder langt fra bare de gode vanene foreldrene deres har. Dette betyr at dersom du selv ikke har oversikt og kontroll over økonomien, kan du heller ikke forvente at poden har det den dagen han selv som 18-åring rår over egne midler. Om du ikke gir barna de riktige forutsetningene, er det liten vits i å planlegge å gjøre om tenåringsrommet til gjesterom. Dersom tenåringen din ikke kan å ta vare på seg selv, er nemlig oddsen stor for at han blir boende hjemme - lenge, sier Maria Setsaas.

Dette bør tenåringen lære om økonomi:

1. Viktigheten av å jobbe. Med en jobb kommer både ansvar, selvtillit og erfaring. Oppmuntre derfor ungdommene til å skaffe seg småjobber allerede mens de går på ungdomsskolen. Det trenger ikke å være så omfattende, og oppgaver som barnepass, hundelufting og avislevering er en god start. Så lenge inntekten ikke overstiger 55 000 kroner, kan du bestille frikort hos Skatteetaten (gjelder fra 13 år). For ungdommer som mottar stipend fra Lånekassen gjelder egne inntekts- og formuesgrenser .

2. Verdien av å spare. Lær ungdommene å spare, både til kortsiktige og langsiktige mål, og tydeliggjør forskjellen på det å må ha noe, og det å ønske seg En spareplan er et fint verktøy, og kan hjelpe ungdommene med å forstå hvilken spareinnsats som må til for å kunne realisere sine sparemål. Et sparemål kan være en ny telefon, førerkort eller egenkapital for kjøp av bolig. Forklar at det å spare noen hundrelapper i måneden, gjør at de får råd til en ny telefon eller en reise med venner til sommeren.

3. Hvordan et budsjett kan hjelpe dem i hverdagen. Hjelp ungdommene med å sette opp sitt eget budsjett. På den måten vil de få en fin oversikt over hva som går inn og ut av kontoen hver måned. Trekk fra alle utgifter, og de vil se hvor mye penger de har til overs til sparing. Vær til stede om de har spørsmål, og forklar dem hvor mye penger de kan bruke på ting som kino, sminke, apper og take away-mat. Er du usikker på hva som er vanlige forbruksutgifter? Da kan SIFOs budsjettkalkulator være til god hjelp.

4. Hva familien bruker penger på. Tydeliggjør for ungdommene hvordan mor og far fordeler månedslønna, både når det gjelder faste utgifter, løpende forbruk og sparing. Om de får et bilde av hvor mange arbeidstimer foreldrene må legge ned for å kunne betale for fotballdrakter, kjøretimer eller sommerferie, kan det hjelpe dem til å bli mer bevisste rundt bruken av egne penger.

Se også:

Økonomiske sparepenger – lær barna sunt pengevett

Foto: IStock

Relaterte boligtips

Totalt 83 relaterte blogginnlegg

Skift bolig mens du kan

Vi lever stadig lengre i dette landet og dagens eldre ønsker å leve et aktivt liv. Mange er tidlig ute med å...

Pengevennlig påske

Påsken er hyttetid, men feriedrømmen har fått en stiv pris. Etter mange år med flat prisutvikling, ser vi...