Kontakt oss

Fuktskade: Hva gjør du?

Publisert 4. desember 2013

Krogsveen gir deg en rask innføring i hva du gjør dersom du oppdager fukt. Uansett hva du gjør er det viktig å ta tak i skaden med en gang du oppdager den.

Hva gjør du om du oppdager fuktskade?

Det oppstår rundt 70 000 fuktskader i Norge hvert år, i følge bygg.no.

Fukt bryter ned materialer og kan føre til utvikling av hussopp, der den verste er muggsopp. Årsaken er kan være at rommet er dårlig beskyttet  mot fukt. Det kan også oppstå på grunn av uheldig konstruksjon av boligen og som kondens på grunn av stor forskjell på inne- og uteklima. I tillegg til at utbedring er kostbart kan fuktskader være svært helsefarlig.

Hvor stor er skaden?

Aller først bør man sjekke ut hvor stor fuktskaden er. Ser du misfarging på treverket, eller andre overflater? Svarte prikker? Lukter det rått? Er våtromstapeten bulkete? Røde prikker?

Alle disse tegnene tyder på fukt. Hvis du ser røde prikker, er det stor sannsynlighet for at det er muggsopp og man må da fjerne alt av materialer soppen har spredd seg til. På misfargning, svarte prikker og bulkete våtromstapet, kan man bruke et måleapparat for å undersøke hvor mye fukt som har trukket inn. Man borrer ett lite hull i veggen for å måle fuktigheten.  Dette bør gjøres av en fagperson  for å kunne angi alvorlighetsgraden i fuktskaden mest mulig korrekt. Fagpersonen kan også fortelle deg mer om hvor stor skaden er og hva slags jobb som må til for å fjerne fukten.

Kjøpt bolig med fukt?

Har du akkurat kjøpt bolig og oppdager fukt? Dette kan koste deg mye, selv om fukten har oppstått før du overtok boligen.

Kostnader med utbedring kan i enkelte tilfeller kreves dekket av selger eller selgers eierskifteforsikring. Har du tegnet boligkjøperforsikring vil en advokat hjelpe deg med å fremme krav ovenfor selger eller selgers eierskifteforsikringsselskap om du oppdager fukt. Krogsveen tilbyr boligkjøperforsikring gjennom Help .

Hele 80 prosent av disse sakene pleier å ende med forlik, skriver Viivilla.no.

Hva gjør man?

Oppdager man fukt bør man ta kontakt med fagpersoner for å få råd til hvordan dette bør fjernes. Ofte må rommet/veggen/gulvet tørkes, og man må bruke måleapparat for å sjekke om fukten er borte. Det må også gjøres tiltak for å forebygge at fukt oppstår på nytt.

Fjerning av sopp, som har satt seg på overflatene av – f.eks. fliser – kan fjernes ved å vaske det bort med en klorinblanding. Hvis soppen har trengt seg inn i materialet må alt av materiell fjernes.

Enkelte fagpersoner anbefaler å fjerne fukt med tørrblåsing, men vær oppmerksom på at dette i følge enkelte fagpersoner ikke alltid fjerner problemet. 

Forebygge fukt

Det viktigste du må gjøre for å holde fukt borte er å holde rommet tørt. Sørg for god ventilasjon. Reparer skader fortløpende.

Bad bør være bygd etter Byggebransjens våtromsnorm for å være sikker på at fukt ikke oppstår. Sørg for å  få dokumentasjon fra håndverkeren på at denne normen er fulgt dersom du pusser opp badet, det kan ha mye å si for salgsprisen den dagen du skal selge.

Bygger du bolig, bør du bruke materialer og konstruksjoner som er lite utsatt for fuktskader. Forsikringer dekker ikke fuktskader der man har brukt ukorrekt arbeid eller uholdbare produkter. Derfor lønner det seg å bruke en fagperson med våtromssertifikat.

Kilder: Inneklima.com , ifi.no , fuktskader.no , viivilla.no , eiendomsadvokater.no , allergiviten.no , bygg.no

Les flere tips i Krogsveens Boligblogg

Boligtips

Les nyttige tips og råd verdt å vite for deg som selger, kjøper eller eier bolig