Er kull eller gass best? Få gode tips som gjør amatører til grillproffer

6. juni 2017 av Krogsveen
Noen sverger til kullgrillen, andre bruker gass som brennstoff. Hva du velger er bokstavelig talt en smakssak.

Kullgrill eller gassgrill?

Fordelen med å bruke kullgrill er at den har størst varmeeffekt, og at glødende kull tilfører maten den helt spesielle røysmaken. Gassgrillen gir deg best kontroll med varmen, den blir raskt varm og er klar til bruk etter få minutter. Dessuten unngår du den intense røyken som brennende kull ofte avgir.
Prisen på grillene bestemmes av kvaliteten på materialene, størrelsen og hvor mange funksjoner de er utstyrt med. Skal du bruke grillen ofte, kanskje også i den kalde årstiden, lønner det seg å satse på en litt dyrere grill.

Indirekte og direkte grilling

Blir det mest grilling av pølser og tynne kjøttstykker, behøver du ikke en grill med lokk. For all annen bruk er lokket helt vesentlig for å få et godt resultat. Lokket gjør nemlig grillen til en stekeovn. Indirekte grillingmed lokk brukes når du skal steke større stykker av for eksempel kjøtt, fisk eller kylling. Da får du en varmluftsovn med sirkulerende varme. På kullgrillen skyver du de glødende kullene ut mot siden når du skal i gang med indirekte grilling. På gassgrillen slår du av brenneren som er plassert rett under maten.
Skal du f.eks tilberede en stek, begynn med direkte grilling. Sterk varme rett under kjøttstykket gir fin farge og porene på kjøttet lukker seg. Etter noen minutter fjerner du varmen rett under steika, stikker inn steketermometeret i den tykkeste delen og setter på lokket

Generelle grilltips

  1. Ikke legg på maten for tidlig. Grillen må bli varm nok. En kullgrill trenger 20–30 minutter, en gassgrill i underkant av 10 minutter.
  2. Ikke løft på lokket for ofte! Det gir tap av både varme og aroma. Dessuten kan det føre til at fett fra maten tar fyr. Flytt lokket på kullgrillen sideveis – løfter du det rett opp, blir det et luftsug som drar med seg glør og aske
  3. Skal du lage mat til mange? Husk at en full grillrist krever lengre tid.
  4. Ikke utsett retten for altfor hard steking. Svidde retter smaker ikke godt, dessuten kan det dannes det kreftfremkallende stoffer i forkullet mat.
  5. Bruk tennbriketter istedenfor opptenningsvæske. Fyll opp tenningsrøret med kull, plasser det på grillrista og sett fyr på et par tennbriketter under kullene.
  6. Rengjøring av grillrista: Når mater er servert, skrur du opp gassblussene for å få maksimal varme. Etter ca. ti minutter er matrestene forkullet (bakteriene dør ved ca. 70 grader), og du kan rengjøre med en messingbørste.
  7. Marinade du har brukt på rått kjøtt må kastes – den kan ikke brukes på mat som er ferdig stekt.
  8. Vil du ha mer røyksmak på maten? Da kan røyken fra tynne fliser fra et egnet treslag (for eksempel hickory) tilføre ”det lille ekstra”. Legg først flisene i vann en halvtimes tid. Pakk dem inn i aluminiumsfolie som du stikker mange hull i. Plasser pakken oppå varmefordelerne på gassgrillen, rett under rista. Etter en stund vil det begynne å ryke. Vil du ha mer røyk i kullgrillen, plasserer du de fuktige flisene direkte på glørne.
  9. Det aller meste kan grilles – kjøtt, fisk, skalldyr, grønnsaker og frukt. Med indirekte grilling kan du også bake kaker, brød og boller. Lykke til!
Oppdragsforlaget.no Svein Arne Strømsodd
Foto: Oppdragsforlaget.no
Redaksjonen har ansvaret for Magasinet i Krogsveen. Her produseres det innhold til alle som interesserer seg for bolig og boligmarkedet.

Kontakt oss gjerne om tips til innhold, tilbakemeldinger eller andre innspill: marked@krogsveen.no
0