Kontakt oss

Husk vedlikehold av markisene før vinteren kommer

Publisert 31. oktober 2014

Høsten er tid for rengjøring og vedlikehold av markisene. For å bevare markiseduken pen lengst mulig, bør du vaske den med mildt såpevann hver høst og vår. Om du ikke vedlikeholder markisene for pollen, veistøv eller sur nedbør, vil du over tid få jordslag og grønske. 

rengjøring av markiser

Du kan gjerne bruke en svamp, oppvaskbørste eller lignende for å fjerne flekke, men du bør ikke bruke høytrykkspyler eller sterke vaskemidler. Sterke vaskemidler eller vaskemidler som inneholder slipemidler fjerner impregneringen og ødelegger markisedukens beskyttelse og evne til å frastøte regn. Bruk derfor Zalo eller grønnsåpe uten salmiakktilsetning eller lignende. 

Jordslag eller grønske

Jordslag er muggdannelser på tekstiler. Disse vises som mørke flekker. Når tekstiler (feks. markiseduker) utsettes for varme og fuktighet over tid, angripes de raskt av mugg- og svertesopper. For å forhindre jordslag bør du jevnlig børste bort støv og smuss, og skylle markisen med hageslangen. Du må vente til markiseduken er helt  tørr før du ruller den inn. Hvis den rulles inn våt risikerer du å få grønske på duken. Om du må rulle den inn, bør du rulle den ut igjen så fort som mulig. Den bør ikke være innrullet våt i mer enn to til tre dager før du ruller den ut for tørk. 

- Har du først fått jordslag på markiseduken kan du lage et blandingsforhold hvor du blander eddik (35 prosent eddikessens) og vann. Forholdet er 1 liter vann og 2 desiliter eddik. Siden markiseduk egnes lite til å legges i bløt over natten, kan det være behov for sterkere blanding. Smør på blandingsforholdet på det stedet eller området som er angrepet. La dette virke i ett døgn før du vasker det av med fuktig svamp, sier Egil Aamodt, daglig leder hos Lunex/Markisemannen. 

Om vinteren bør markiseduken være innrullet ved snøvær for å unngå å bli tynget ned og skadet. 

Impregnering

Du kan etter-impregnere duken selv etter vask:

  • Etter vask av markiseduken er det viktig at den er helt tørr før man begynner. 
  • Impregneringsvæske påføres med en dusjflaske. Både teltimpregnering og båtkalesjeimpregnering er egnet. 
  • Bruk mye impregneringsvæske - duken skal være gjennomfuktet. 
  • La markiseduken tørke før den rulles inn igjen.

Kilde: Lunex/Markisemannen

Boligtips

Les nyttige tips og råd verdt å vite for deg som selger, kjøper eller eier bolig