Hva slags gressklipper skal jeg kjøpe?

5. april 2017 av Krogsveen
Lurer du på å kjøpe en robotgressklipper? Eller tror du det holder med en klassisk manuell klipper? Og hva skal skje med gresset? Her gir vi noen svar.

Velg rett klipper for dine behov

På tide med ny gressklipper i vår? Kanskje er den gamle kaputt, eller du har flyttet til ny bolig og lurer på hva som er den beste klipperen for deg. Hva slags gressklipper du bør velge avhenger først og fremst av to forhold: hvor stor hagen din er, og hvor mye tid og penger du har lyst til å legge inn for å holde plenen din pen. Noen har en liten flekk, mens andre har flere mål med hage. Noen liker å klippe plenen en gang i uka, andre utsetter det til hagen nærmer seg jungel-status.
Derfor kan en enkel, batteridrevet gressklipper være nok for mange, mens for kravstore plener kan større modeller med plass til sjåfør være et godt valg. Eller kanskje din plen egner seg for en robotklipper som gjør jobben helt på egenhånd?’ Størrelsen på plenen er avgjørende for hvilken gressklipper du bør velge.
Hvis du velger rett klipper for dine behov, og samtidig husker å vedlikeholde den relativt ofte, er det stor sjanse for at dette er eneste gang du trenger å handle gressklipper dette tiåret. De fleste gressklippere lever nemlig svært lenge.

Oppsamling av gress eller ikke?

En sentral beslutning du må ta er hva som skal skje med gresset. Her har du flere alternativer. Den klassiske varianten er gressklippere med sideutkast som kaster gresset ut på plenen igjen, og du må rake manuelt for å få et pent resultat. Hvis du ikke har tid og lyst til å klippe gresset så ofte, kan en gressklipper med oppsamler være et bedre valg. Oppsamleren samler det avklipte gresset i en beholder bak på klipperen. Dermed slipper du å rake og plenen blir ryddig og pen. Dette er også den beste løsningen for deg med gressallergi, i og med at gresset ikke spres. Ulempen er at du må tømme oppsamleren relativt ofte.
Gressklippere med bioklipp gir den fineste plenen. En slik klipper hakker opp gresset i små biter som legger seg som gjødsling. Dermed slipper du å ha en kompostbinge for gresset, og du slipper å måtte tenkte å tømme oppsamleren. Ulempen kan for mange være at en bioklipper krever at du klipper plenen ofte slik at den klarer å hakke opp gresset godt nok.

Skal jeg gå for en robotklipper?

Flere og flere synes robotklippere er fristende. Hvis du er en av dem er det et par ting du bør tenke over. Den åpenbare fordelen er at klipperen sparer deg for tid og arbeid. Gresset klippes kontinuerlig, og det som klippes gjødsler plenen. Dessuten holdes ugresset nede når plenen klippes ofte. Mange synes dessuten det er hyggelig med et lite vesen som durer rundt i hagen på egenhånd.
Men det er noen ulemper også. En selvgående klipper kan være sårbar for tyveri, selv om det finnes stadig bedre teknologi for å hindre at uvedkommende skal få nytte av å ta med seg klipperen din. Er plenen din veldig ujevn må du nok se langt etter en robotklipper ettersom de relativt lett kan kjøre seg fast. Det er spesielt uheldig hvis du er på ferie. Derfor kan det være lurt å sørge for at det ikke ligger noen større hindringer i hagen.
Dersom du går for en robotklipper, er et godt tips å velge en som er overdimensjonert i forhold til arealet. Det skyldes at de mindre klipperne ofte bruker veldig lang tid på å holde plenen nede. Dermed kan du få en løsning der plenen må bli klippes kontinuerlig og da får du jo ikke brukt den slik du vil.
Foto: iStock
Redaksjonen har ansvaret for Magasinet i Krogsveen. Her produseres det innhold til alle som interesserer seg for bolig og boligmarkedet.

Kontakt oss gjerne om tips til innhold, tilbakemeldinger eller andre innspill: marked@krogsveen.no
0