Kontakt oss

Nå tennes tusen julelys - tenk sikkerhet!

Publisert 5. desember 2017 inspirasjon

Vi er inne i adventstiden i de tusen hjem tennes det adventslys som lyser vakkert opp i vintermørket og skaper en lun førjulsstemning. Har du sikker belysning både ute og inne?

brannsikkerhet_blogg

Tenk sikkerhet med både elektrisk og levende lys

Levende lys og tilbehør kan utgjøre en stor brannfare. I følge Direktoratet for samfunns sikkerhet og beredskap viser brannstatistikk at omtrent hver 4. brann er åpen ild som årsak. Levende lys med brennbare dekorelementer kan øke faren for brannutvikling ved at dekoren tar fyr.

Sørg derfor for å sjekke nøye at dekorasjoner ikke utgjør en brannfare. Lyset skal ikke være i kontakt med, eller stå i fare for å komme i kontakt med brennbart materiale når det brenner ned. Og husk å blåse ut alle lys når du forlater rommet før du legger deg - ikke minst når du forlater huset.

Når det gjelder elektriske lys er det et krav om at alt utendørs materiell skal være tett for både faste gjenstander og vann etter en viss standard. Denne standarden er internasjonal og kalles IP-standarden. Det består av bokstavene IP og to siffer, og eventuelle tilleggsbokstaver.

Innvendig elektrisk belysning må også tilfredsstille IP-standarden, og sørg alltid for å trekke ut kontakter når du ikke er hjemme og før du legger deg. Legg ledninger på en slik måte at de ikke utgjør en fare.

Til minne om julestjernen

En adventstjerne er en dekorasjon til minne om julestjernen. Adventstjernen blir av mange sett på som spesielt vakker fordi den skal minne oss om Betlehemsstjernen som ledet De Hellige Tre Konger til Jesusbarnet.

Skikken med adventsstjerner ble vanlig i Tyskland på slutten av 1800-tallet. Skikken kom trolig til Norge via Sverige. Først på 50-tallet ble adventstjernene virkelig populære i Norge. Opp igjennom årene har adventstjernene forandret utseende. På 50-tallet var adventstjernene laget av pergamentpapir, på 70-tallet var det mer populært med mer «husflidpregede» stjerner av spon, enten trehvite eller rødbeiset. I dag finnes det flere forskjellige typer, både i papir, metall og tre.

Advent betyr ventetid – og vi ønsker alle en vakker og lysende ventetid!

Kilder:

Direktoratet for samfunnssikkerhet og beredskap, www.dsb.no

www.dinside.no

Relaterte boligtips

Totalt 57 relaterte blogginnlegg

10 tips til små bad

Det er ikke alle som har store overdådige spa-bad. De fleste av oss har mindre bad som må romme mange ulike...

Slik får du liv i hagen

Det er hyggelig å fore fuglene på vinteren og mer enn 400 000 nordmenn gjør det. Det skaper liv i hagen og...

Bygg lekestue selv!

Å få sitt eget, lille hus på tomta er en drøm for de aller fleste barn. Å bygge et  minihus er et...