Kontakt oss

På visning - sjekkliste

Publisert 1. september 2011 Blogg

Visningen er ofte eneste sjansen du har til å vurdere boligen du ønsker å kjøpe. Vær derfor nøye med å sjekke alle detaljer før du kaster deg inn i en kostbar budrunde. Vi gir deg en liste over ting du bør sjekke, listen er ikke utfyllende men gir deg tips om de viktigste rommene. Sjekk også med megler, de kan svare på det du lurer på!

Sjekkliste før visning

Areal

Gulv
Er det vannskader, skjemmende riper, er gulvet lagt av fagfolk? Må du påregne slipping av parkett? Spør hvem som har lagt gulvet.

Strøm
Er anlegget gammelt eller nytt? Sjekk sikringsskapet, kontakter (er de svidd?), ledninger. Er el-installasjonen profesjonelt gjort? Holder sikringene til kjøkken og våtrom minstekravet på 16A? Det bør ideelt være satt inn automatsikringer og jordfeilbryter. Er det tilstrekkelig med kontakter i stue, oppholdsrom?

Vann
Er det dryppende kraner, lekke rør, godt trykk? Sjekk under badekar og dusjkabinett. Se inne i skap på kjøkken, har det vært lekkasjer? Er radiatorene justérbare? Varmtvannsberederen gammel?

TV/bredbånd
Hvilken avtale eksisterer for kabel-TV og tilgang til Internett? En telefon til en lokal nettilbyder vil avsløre om området er regulert for bredbånd via TV-kabelen.

Lukt

Vinduer og dører
Lette å åpne? Hvis dører er trege, kan det være setningsskader, grunnen siger etc. Damp mellom vindusglassene tyder på lekkasje, og dårlig isolasjonseffekt. Sopp og råte i vegg oppstår gjerne nær vinduer og verandadør.

Vegg
Sjekk vegger og fliser for fukt. Er flisene godt festet? Løsner murpussen lett? Det kan være tegn på råte og fukt. Er tapetet pent, er det godt sparklet og pusset under? Ser listverk og gjæringskanter i hjørner pene ut? Et blikk i taket forteller deg om du bør male det.

Bad, våtrom
Sjekk lukt, prikker, sprekker, låter det hult når du banker på flisene? Er våtromstapetet bulkete? Godt avtrekk? Er det fuget i skjøtene? Membran ved sluk? Er det tilstrekkelig helning i dusjen (dersom man dusjer rett på gulvet)? Fungerer varmen i gulvet? Vær varsom dersom badet er pusset opp av ufaglærte, avsløres ofte ved å sjekke hvordan rørene er lagt.

Kjøkken
Sjekk lukt i benken. Er det vannlås tilknyttet oppvaskmaskin? Stoppekran? Må du påberegne å skifte innredning, skapdører, vifte? Spør om eier har vært plaget av maur.

Kjeller og loft
Som våtrom og kjøkken må du sjekke lukt og fukt, er det tørt nok til oppbevaring av gjenstander av ømfintlig materiale? Løsner malingen? Er det tilstrekkelig lufting? Kalkutslag på kjellergulvet?

Utvendig
Er taket nylig lagt, eller venter det en stor jobb? Hvordan ser takrenner, grunnmur, utvendig kledning og trappeoppganger ut? Har andelslaget/borettslaget store utgifter til trær og busker, belegningsstein og lekeplasser?

Andel felleskostnader
Borettslag har ofte fellesvaskeri, renseri, søppelcontainer, parkeringsplasser, hagearealer, kabel-TV. Hva finnes her? Har borettslaget gjennomført skifting av tak, balkonger, vinduer, porttelefon, dører etc. nylig, eller er det store fellesutgifter nær forestående. Slikt vil i så fall ofte føre til økning i husleie. Også renter og avdrag på fellesgjeld inngår i fellesutgiftene. Rentene gir fradrag i skatten.

Relaterte boligtips

Totalt 23 relaterte blogginnlegg

Lønnsom hybelutleie

Bor du i nærheten av et studiested og har mer plass enn du trenger kan veien til en hyggelig, skattefri...
tips til peis og fyring

Ti tips til peis

Bruker du peis, og fyrer du riktig? Husk at fyrer du feil forsvinner varmen ut av boligen istedenfor inn i...
Boligprisutvikling for 2013

Moderat økning i 2013

Boligprisene i 2013 vil vokse med 4 – 6 prosent, spår Eiendomsmeglerforetakenes Forening (EFF). Dette er en...
hva er annuitetslån

Hva er et annuitetslån

Skal man kjøpe bolig må man få seg boliglån i banken. Da kan det lønne seg å vite noe om hva som menes...
prisutvikling i mai

Flat prisutvikling i mai

En relativt flat prisutvikling i mai er som forventet, og en konsekvens av at et økende antall boliger nå...
Når på året bør man selge?

Selg smart!

Halvparten av alle nordmenn tror de får best pris for boligen om de selger om våren. Men du kan oppnå...
Sjekkliste før visning

På visning - sjekkliste

Visningen er ofte eneste sjansen du har til å vurdere boligen du ønsker å kjøpe. Vær derfor nøye med å...
E-bud

Enklere med e-bud

Krogsveen er eneste megler som tilbyr muligheten for e-bud i våre budrunder. Allerede i 2007 så vi det...
Tips til kjøp av bolig

Skal du kjøpe bolig?

Å kjøpe egen bolig er en stor beslutning og det er lett å gå seg vill i jungelen av boliger til salgs. Man...