Kontakt oss

Sjekkliste for boligen

Publisert 5. august 2014

Om du vurderer å kjøpe bolig er visningen som oftest eneste sjansen du har til å vurdere boligen du ønsker å kjøpe. Vær derfor nøye med å sjekke alle detaljer før du kaster deg inn i en kostbar budrunde – les vår sjekklisten for boligen her! Dersom du allerede bor i drømmeboligen kan det også være lønnsomt å ta en boligsjekk fra tid til annen. Jevnlig vedlikehold er mye billigere i det lange løp. Sjekklisten er ikke utfyllende, men gir deg tips om de viktigste rommene.

Sjekkliste for boligen

Gulv

Er det vannskader, skjemmende riper, er gulvet lagt av fagfolk? Må du påregne sliping av parkett?

Strøm

Er det elektriske anlegget gammelt eller nytt? Sjekk sikringsskapet, kontakter (ser noen av kontaktene svidd ut?) ledninger etc. Er el-installasjoner utført av fagfolk? Hvis du har fått utført elektrisk arbeid på boligen etter 1999, plikter du å ha en samsvarserklæring der den ansvarlige for jobben bekrefter hva som er gjort og går god for at alt er utført i tråd med forskriftene. Alt elektrisk arbeid skal dokumenteres ! Holder sikringene til kjøkken og våtrom minstekravet på 16A? Det bør ideelt sett være satt inn automatsikringer og jordfeilbryter. Er det tilstrekkelig med kontakter i stue, oppholdsrom, kontor?

Vann

Er det dryppende kraner, lekke rør, godt trykk på vannet? Sjekk alltid under badekar og dusjkabinett. Se inne i skap på kjøkken, kan det være lekkasjer? Sjekk også under kjøkkenvasken for evt. lekkasjer. Er radiatorene justerbare? Varmtvannsberederen gammel?

Tv-/bredbånd

Hvilken avtale eksisterer for kabel-tv og tilgang til internett? En telefon til en nettilbyder vil avsløre om området er regulert for bredbånd via Tv-kabelen.

Vinduer/dører

Er vinduer/dører lette å åpne? Hvis dører er trege, kan det være setningsskader, grunnen siger etc. Damp mellom vindusglassene tyder på lekkasje, og dårlig isolasjonseffekt. Før du kjøper inn vinduer og leier inn håndverker, kan det være greit å stille seg spørsmålet om man må bytte vinduene helt, eller om man kan slippe unna med bare å renovere de . Sopp og råte i vegg oppstår gjerne nær vinduer og verandadør.

Vegg

Sjekk vegger og fliser for fukt. Er flisene godt festet? Løsner murpussen lett? Det kan være tegn på råte og fukt. Er tapetet pent, er det godt sparklet og pusset under? Ser listverk og gjæringskanter i hjørnene pene ut? Et blikk i taket forteller deg om du bør male det.

Bad/våtrom

Sjekk lukt, prikker, sprekker, låter det hult når du banker på flisene? Er våtromstapetet bulkete? Godt avtrekk? Er det fuget i skjøtene? Membran ved sluk? Er det tilstrekkelig helning i dusjen (dersom man dusjer rett på gulvet). Fungerer varmen i gulvet, er varmen jevnt fordelt? Vær varsom dersom badet er pusset opp av ufaglærte, det avsløres ofte ved å sjekke hvordan rørene er lagt.

Kjøkken

Sjekk lukt i benken. Er det vannlås tilknyttet oppvaskmaskinen? Stoppekran? Må det påberegnes å skifte innredning, skapdører, vifte? Spør om eier har vært plaget av maur.

Kjeller og loft

Som med våtrom og kjøkken må du sjekke lukt og fukt i kjeller og på loft. Er det tørt nok til oppbevaring av gjenstander av ømfintlig materiale? Løsner malingen? Er det tilstrekkelig lufting? Kalkutslag på kjellergulvet?

Utvendig

Er taket nylig lagt, eller venter det en stor jobb? Hvordan ser takrenner, grunnmur, utvendig kledning og trappeoppganger ut? Har andelslaget/borettslaget store utgifter til trær og busker, belegningsstein og lekeplasser?

Andel felleskostnader

Borettslag har ofte fellesvaskeri, renseri, søppelcontainer, parkeringsplasser, hagearealer, kabel-tv etc. Hva finnes her? Har borettslaget gjennomført skifting av tak, balkonger, vinduer, porttelefon, dører etc. nylig, eller er det nært forestående økning i fellesutgiftene? Det vil i så fall føre til økning i husleien. Også renter og avdrag på fellesgjeld inngår i fellesutgiftene. Renter gir fradrag på skatten.

Hvilken oppussing lønner seg før salg?

  1. Et malingsstrøk gir mest igjen for pengene. Nøkkelen til å få mest igjen for pengene ved å pusse opp før et salg ligger i å gjøre totalinntrykket best mulig ved at overflatene er nyoppusset. Det er viktig at man gjør nøkterne farge- og materialvalg, slik at man ikke ekskluderer for mange kjøpere. Pynt heller opp med fargerike elementer som puter i sofaen, et fargerikt kjøkkenhåndkle etc.
  2. Bad før kjøkken. Det har i de siste årene vært et økt fokus på feil og mangler i baderom, og det gjør at folk ser etter bad som er i orden og arbeid utført av fagfolk. Er det feil eller mangler ved baderom vil dette være noe man må gjøre noe med raskt når det oppdages, og dette er ofte forbundet med store utgifter og tidkrevende prosesser.
  3. Tett tak. Det er vel anvendte penger å sørge for at taket er tett og ser bra ut. folk frykter dårlige tak og ser potensielt store utgifter hvis det er noe galt med det man «har over hodet».
  4. Sjekk lys! Gå gjennom alle rom og sørg for at lys fungerer optimalt. Bruk riktige lyspærer med riktig styrke, alle rom skal fremstå som lyse og innbydende ved hjelp av riktig lyssetting.
  5. Gjør litt ekstra ut av fasaden/hagen. Førsteinntrykket skapes ved inngangspartiet/hagen – sjekk våre tips til hage for å øke inntrykket av eiendommen .

Boligtips

Les nyttige tips og råd verdt å vite for deg som selger, kjøper eller eier bolig