Kontakt oss

Slik får du en flott plen!

Publisert 1. juni 2018 hage inspirasjon

Førsteinntrykket av et hjem er viktig for potensielle kjøpere. En plen full av ugress og mose kan gi en negativ oppfatning av huset, selv før de potensielle kjøperne ser hva innsiden har å tilby. På den annen side, en velstelt plen og hage kan tiltrekke kjøpere og øke verdien av din bolig. Les våre tips til en velstelt og flott plen!

Velstelt plen_rake
Velstelt plen_vanning
Velstelt plen_glad barn i lek
Velstelt plen_rake
Velstelt plen_vanning
Velstelt plen_glad barn i lek
Velstelt plen_rake
Velstelt plen_vanning
Velstelt plen_glad barn i lek
Velstelt plen_rake
Velstelt plen_vanning
Velstelt plen_glad barn i lek

Grunnlaget for en flott plen

1. Rak plenen når tiden er inne

Å rake plenen er viktig for å fjerne dødt gress og skape gode vekstforhold for gresspirene. Men dette må du ikke gjøre for tidlig på våren. Plenen må ha tørket opp først. Hvis ikke, vil du skade plenen og rive opp plantene med røttene. En tørr plen tåler derimot en røff behandling – bruk kraft når du raker. Kvister og løv fra plenen legger du i kompostbingen.

2. Fjern løvetann

Er du plaget av løvetann i plenen? Den har en egen evne til å komme seg unna de skarpe knivene på gressklipperen. Håndluking på våren er effektivt! Da er plantene små og lette å få opp med roten.

3. Dress plenen

Å dresse vil si at du strør ut og fordeler et tynt lag med sandblandet jord over hele plenen. Metoden med å bygge opp plenen ovenfra fører til at du tilfører næring, og plenen blir mindre utsatt for tørke. I tillegg vil et slikt lag lokke meitemarken opp fra bakken, den vil forsyne seg av den organiske jorda og ta den med seg ned til røttene.

Søkk og hull i plenen fyller du med den samme sandblandete jorda. Det gjør du også på steder med dårlig eller tynn plen. Når det er varmt nok i været, drysser du på plenfrø, raker forsiktig og planerer overflaten med en valse, lem eller plankebit. Pass på at det ikke blir for tørt i spireperioden.

4. Hva med kalking og gjødsling?

Før var det mange som kalket plenen hver vår. I dag vet vi at det er de færreste plenene som trenger kalk. Det gjelder i første rekke skogsjord og annen jord som er påvist å være sur. Gjødsling gjør du først etter at plenen har begynt å vokse. Gjødsler du for tidlig, vil de fleste næringsstoffene bli vasket bort før de har hatt mulighet til å virke. En sunn plen trenger gjødsel (selv om kraftigere vekst innebærer at du må klippe plenen oftere).

5. Klipp plenen

Hovedregelen er at plenen skal klippes ofte og lite. Stiller du klipperen på det laveste nivået og barberer gresstustene, setter du plenen tilbake – spesielt i perioder når plenen er lite motstandsdyktig. Hovedregelen er å klippe en tredel av stråets lengde.

Oppdragsforlaget.no  Svein Arne Strømsodd

 

Kilder:

Marianne Enger Utengen i Det norske hageselskap  

Fakta om Hageselskapet

Det norske hageselskap er en landsomfattende, frivillig organisasjon som bedrer menneskers livskvalitet gjennom grønne opplevelser.

Hagseskapet har 24 500 medlemmer, 350 hagelag og 19 fylkesavdelinger som byr på hagekunnskap, inspirasjon og hageglede. Organisasjonenen utgir Norsk Hagetidend, landets største hageblad for norske forhold.


iStock.com


Relaterte boligtips

Totalt 24 relaterte blogginnlegg

Slik får du liv i hagen

Det er hyggelig å fore fuglene på vinteren og mer enn 400 000 nordmenn gjør det. Det skaper liv i hagen og...

Bygg lekestue selv!

Å få sitt eget, lille hus på tomta er en drøm for de aller fleste barn. Å bygge et  minihus er et...

Vårdugnad i hagen

Når vårsola endelig titter frem og hagen igjen byr til hyggelige stunder, er uterommet vårt et sørgelig...
Utebod uten søknad

Bygg bod uten søknad

Visste du at du kan sette opp en bod på inntil 15 kvadratmeter uten byggesøknad? Bod på inntil 15...