Våren er her – dette gjør du for å få en perfekt plen til sommeren

12. mars 2023 av Krogsveen
En velstelt, sunn og fin gressplen gjør seg godt både på bilder og på visning. Her er rådene som kan tiltrekke seg flere potensielle kjøpere av boligen din.
Førsteinntrykket av hagen er alltid viktig for potensielle boligkjøpere. Derfor er det smart å gjøre de nødvendige forberedelsene, slik at hagen ser fin ut den dagen du velger å legge boligen din ut for salg i markedet.

Vi i Krogsveen erfarer at en velstelt hage kan tiltrekke kjøpere, selv før de har sett boligen innvendig. En velstelt hage får større oppmerksomhet, og trekker til seg flere boligkjøpere, noe som potensielt vil kunne øke verdien på boligen. En gressplen full av ugress og mose kan gi en negativ oppfatning av boligen.

Marianne Enger Utengen er gartner, og ansatt i Det Norske Hageselskap. Her gir hun deg ekspertrådene som gir grunnlag for å få en flott plen – enten du skal selge eiendommen, eller har kjøpt og skal bo der selv.

Rak plenen når tiden er inne

Rak plenen for å fjerne dødt gress fra i fjor. På den måten skaper du gode vekstforhold for gresspirene. Men pass på at du ikke raker for tidlig. Plenen må ha tørket opp først. Hvis ikke river du opp gressplantene med røttene.
En tørr plen tåler røffere behandling. Bruk gjerne litt krefter når du raker. Avfallet kan du gjerne legge i en kompostbinge.

Fjern løvetann

Har du mye løvetann i plenen din? Løvetannen slipper ofte unna den skarpe kniven på gressklipperen din, og er vanskelig å bli kvitt. Men det finns råd, selv om det krever litt arbeid, avhengig av hvor mye løvetann som «plager» plenen. Håndluking er det som fungerer best. Håndluking om våren er nemlig effektivt. Da er plantene små, og lette å få opp med roten.

Dress plenen med sandholdig jord

Du lurer kanskje på hva det er å dresse plenen? Å dresse vil si at du strør ut og fordeler et tynt lag med sandholdig jord over hele plenen. Metoden med å bygge opp plenen ovenfra, fører til at du tilfører næring. I tillegg blir plenen mindre utsatt for tørke. Et slikt lag med sandholdig jord vil lokke meitemarkene opp fra jorden. Den forsyner seg av den organiske jorda, og tar den deretter med seg ned til røttene.
Dersom du har søkk og hull i plenen, fyller du bare igjen med den samme organiske jorden. Det kan du også gjøre der plenen er dårlig og tynn. Når været blir varmt nok, kan du drysse på med plenfrø, rake forsiktig i overflaten slik at frøene får feste. Pass på at plenen ikke tørker ut i spireperioden.

Kalke eller gjødsle?

Tidligere var det opplest og vedtatt at man skulle kalke plenen hver vår. I dag vet vi at bare de færreste plenene trenger kalk. Kalk skal i første rekke tilføres skogsjord og annen jord som er påvist å være sur.
Hva så med gjødsling? Dette gjør du først etter at plenen har begynt å vokse og bli grønn. Dersom du gjødsler for tidlig, vil de fleste næringsstoffene bli vasket vekk før de har hatt mulighet til å virke som de skal, men en sunn plen trenger altså gjødsel.

Du kan gjerne gjødsle regelmessig gjennom hele sommeren, fram til midten av august, for å gi plenen mye og riktig næring.
Hvor mye gjødsel skal du strø i plenen? En sikker veiledning er å lese hva som står oppført på pakningen, men husk at du ikke skal gjødsle for mye. Her gjelder klisjeen «alt med måte».
I tillegg er det viktig å vanne etter gjødsling. Bruker du kunstgjødsel, bør du gjødsle rett før et regnvær eller vanne godt etterpå, ellers kan næringssaltene skade gressplantene.

Mose i plenen

Har du mose i plenen? Hovedårsaken er vanligvis skygge. Men det kan også være at jorda er sur, næringsfattig, eller at du klipper plenen din for kort. Dersom mosen allerede har fått fotfeste i plenen, kan du enten fjerne den med hardhendt raking, eller bruke maskinell hjelp med mosefjerner. Men dersom årsaken til mosen ikke er fjernet vil mosen komme tilbake.

Klipp plenen

En sunn gressplen klippes ofte og lite, gjerne to ganger i uken når den vokser som mest. En kraftig, grønn og fin plen innebærer at du må klippe plenen oftere. Ikke still klipperen på det laveste nivået. Da barberer du gresstustene, og setter plenen tilbake. Det gjelder spesielt i perioder når plenen er lite motstandsdyktig, altså i tidlig vekst, eller i tørkeperioder. Hovedregelen er at det er best å klippe plenen en tredel av stråets lengde.

Vanning av plenen

Under normale omstendigheter, trenger du ikke å vanne plenen din. Vanligvis våkner den til liv ved neste regnskyll.
Redaksjonen har ansvaret for Magasinet i Krogsveen. Her produseres det innhold til alle som interesserer seg for bolig og boligmarkedet.

Kontakt oss gjerne om tips til innhold, tilbakemeldinger eller andre innspill: marked@krogsveen.no
0