Slik unngår du fellene ved samlivsbrudd

22. april 2018 av Krogsveen
Klare avtaler er gull verdt om forholdet rakner.
Kontrakter og forsikringer er ikke akkurat superromantiske, men de kan være helt avgjørende for din økonomiske trygghet om forholder ryker, eller om din kjære dør. Spesielt om dere har barn sammen, eller fra tidligere forhold.

Samboere slurver

Statistikkene viser at over 10 000 ekteskap havarer og ender i skilsmisse hvert år i Norge. Samtidig velger nesten 700 000 nordmenn å leve i samboerforhold. Selv om disse er svakere regulerte, inngår svært få samboerkontrakter og enda færre skriver testament. Konsekvensene kan være betydelige.
- For de i samboerforhold, er råd nummer én å inngå samboerkontrakt og å skrive testament. Det vil gjøre vanskelige samlivsbrudd mye lettere og skape en økonomisk forutsigbarhet som mange vil være glad for om det utenkelig skjer. Jeg skjønner godt at mange unngår å snakke om brudd og død, men jeg anbefaler alle å ta den vanskelige samtalen mens verden ennå er rimelig rosenrød, sier Setsaas.
Jeg anbefaler alle å ta den vanskelige samtalen mens verden ennå er rimelig rosenrød.
Maria Setsaas
Samtidig bør samboerne huske på å oppdatere kontraktene.
– Om dere gjør store investeringer, mottar arv, selger familiebedriften, eller at privatøkonomien endrer seg med årene, bør også kontrakten oppdateres. En god regel er også å kjøpe livsforsikringer som sikrer at samboeren har råd til å bli boende om noe skjer. Spesielt bør par med mye gjeld sørge for at forsikringene er i orden. Husk også å begunstige samboeren i forsikringene dine hos din arbeidsgiver, oppfordrer Danske Bank-økonomen.

Ha et testament

For samboere er det også verdt å merke seg at gjenlevende i parforhold uten barn ikke har noen automatisk arverett.
- Ønsker du å etterlate formuen din til samboeren, må det skrives et testament. Ellers er det kun minnene de sitter igjen med. Også gifte bør tenke igjennom hvordan de etterlatte kan sikres. Et testament er som et trekkspill. Arven kan utvides og innskrenkes. Mange ønsker å kunne gjennomføre arveoppgjøret mot barna uten at boligen må selges for å dekke oppgjøret, sier Setsaas, og trekker frem de krevende situasjonene hvor det er barn fra tidligere forhold:
- Arv- og familiesituasjonene kompliseres med tidligere barn på hver side, noe som utfordrer ordningen om at arvefordelingen utsettes til den andre ektefellen dør. Samtidig har mange hjulpet barn uten egenkapital med boligkjøp og ulike typer forskudd på arv. Da er man lett i en hengemyr hvor familiesamholdet blir satt på prøve og kan gjøre stor skade mellom halv- og helsøsken.

Ny arvelov

Arveloven er samtidig under revisjon, hvor det er foreslått at arveretten til ektefellen økes, på bekostning av barnas andel. I dag har barn krav på to tredeler av dødsboet , dog begrenset til minimum én millioner kroner per barn om det nedfelles i testamentet. Videre er det verdt å tenke på at arveloven i dag kun gir gjenlevende samboere med felles barn rett på minstearv. Den arven er på inntil fire ganger grunnbeløpet, men gjennom et testament kan arveretten økes til den resterende tredel som ikke tilfaller barna. Sjekk også reglene rundt skatt på arvet bolig .
- Den nye arveloven vil mest sannsynlig tilgodese barna kun halvparten av arven, mens beløpsgrensen settes til 40 ganger grunnbeløpet (ca 3,6 millioner kroner). Loven har ennå ikke trådt i kraft, men det er verdt å merke seg at de som har skrevet testament bør starte prosessen med å vurdere hvordan endringene vil påvirke sine egne disposisjoner. Uansett bør alle som lever i et parforhold regelmessig se på avtalene seg imellom. Det kan være gull verdt på en regnværsdag, sier Maria Setsaas i Danske Bank.
Kilder: Statistisk Sentralbyrå, Ekteskap og skilsmisser, Danske Bank og VG

Redaksjonen har ansvaret for Magasinet i Krogsveen. Her produseres det innhold til alle som interesserer seg for bolig og boligmarkedet.

Kontakt oss gjerne om tips til innhold, tilbakemeldinger eller andre innspill: marked@krogsveen.no
0