Krogsveen gir deg gode råd for budgivning på bolig

26. november 2021 av Krogsveen
Er du på boligjakt, og klar til å legge inn bud på drømmeboligen? Krogsveen gir deg gode råd og smarte tips til budgivningen
Budgivning på bolig er spennende – og spesielt dersom flere budgivere er med i budrunden på boligen du så inderlig ønsker å sikre deg.
Ting skjer raskt i budrunder, og da er fokus et nøkkelord. Ofte har du kun kort tid til å ta avgjørelser som kan sikre om du får aksept, om du skal høyne budet ditt, eller om du må trekke deg og bli slått på målstreken.
En budrunde er både nervepirrende og hektisk.
Krogsveen har lang og bred erfaring i å håndtere budrunder. For oss er det viktig å gi boligkunder råd om hvordan de bør forberede deg på hva som kan vente i en budrunde.
For boligkjøpere er det viktig at hjernen tar det avgjørende valget – ikke hjertet.

Før budrunden

  • Bestem deg for makspris
  • Rydd dagen, slik at du har tid til å være tilgjengelig på telefon
  • Rådfør deg med megler – på strategi og taktikk
  • Kjøper du sammen med noen? Bestem dere for hvem som holder kontakt med megler

Taktikken i budrunden

Hver budrunde er forskjellig, men tenk godt igjennom hva slags plan du ønsker å følge. Det er alltid smart å forberede seg godt, dersom du har funnet drømmeboligen.

Gode råd for hvordan du kan forberede og gjennomføre en budrunde:
* Sjekk hva andre, nær tilsvarende boliger i samme område, er solgt for tidligere. Takst er ingen fasit på hva boligen kan bli solgt for. Det er markedet som bestemmer – og markedet svinger.

* Du vet selv best hvor langt du kan strekke deg i en budrunde. Bestem deg på forhånd for en grense.

* Vurder interessen for boligen. Var det mange på visning? Har megler mange på listen sin?

* Åpne aldri med et veldig lavt bud – et såkalt skambud. Det er dårlig taktikk som både kan fornærme selger og trekke flere inn i budrunden. Dermed får du mer konkurranse om drømmeboligen.

* Hvis interessen er høy, vil du trolig skremme vekk en del budgivere med et relativt høyt første bud.

* Alternativt kan du følge budrunden, og komme med et høyt bud, som er innenfor dine økonomiske rammer, like før høyeste bud går ut på tidsfrist.

* Hvor mye skal du så by over høyeste bud? Her er det ikke noe fasitsvar. Mye avhenger av prisen på boligen, men en undersøkelse fra Sparebank 1 SMN viser at du har langt større sjanser til å kapre drømmeboligen dersom du høyner med 40.000 kroner, enn om du øker med 10.000-20.000 kroner. Nær 800 budrunder var med i undersøkelsen.

* Tenk spillteoretisk med «hvis» og «hvordan»; hva hvis jeg byr X antall kroner over – hvordan vil de andre budgiverne tolke det?

* Tolk det de andre gjør. Hvis din «motstander» i budrunden bruker lang tid på å respondere på ditt bud, kan det bety at vedkommende er nær sin egen smertegrense for hva vedkommende kan by. Kanskje er han/hun allerede over grensen.

Alene i budrunden

Er du alene i budrunden? I slike tilfeller betyr det at du er i reelle forhandlinger med selger.
Blir du skeptisk? Du trenger ikke bli det, men det er alltid lurt å reflektere over hvorfor det kun er du som er interessert i denne boligen.
Beliggenhet er et nøkkelord for liten eller stor interesse, men sjekk gjerne tilstandsrapport og salgsoppgave nøye en ekstra gang, og ta gjerne en prat med megler. Kanskje kan dere sammen sjekke hvor stor interesse det har vært for andre boligsalg i samme område? Du kan også sikre deg ved å kjøpe en boligkjøperforsikring.
Hvis alt er greit, er det ingen grunn til å vente. Det finnes en rekke eksempler på at potensielle kjøpere kunne fått boligen til en lavere pris enn det som til slutt ble salgsprisen, fordi vedkommende ventet til en annen interessent kom på banen.
Som tidligere nevnt; markedet bestemmer. Det at du er alene om å by på en bolig, betyr ikke at det er noe galt med den. Årsaken kan være markedet der og da, dårlig presentasjon eller feilprising.

Formal og lovkrav

1. Alle bud og budforhøyelser må leveres megler skriftlig. Budet må være signert. Du må også fremlegge legitimasjon sammen med en signatur fra budgiver.
I Krogsveen kan du levere elektronisk bud fra eiendommens annonseside på finn.no, eller på Krogsveens hjemmeside www.krogsveen.no
Alternativt kan du fylle ut skjemaet i salgsoppgaven, skanne og sende inn digitalt, eller ta bilde med din mobiltelefon og sende oss på SMS eller e-post.

2. Budet kan ikke ha kortere frist enn klokken 12.00 etter siste annonserte visning. Megler har ikke lov til å videreformidle et slikt bud, verken til andre interessenter eller selger.

3. Megler er pliktig til å avvikle en forsvarlig budrunde, slik at alle parter får tilstrekkelig tid til å tenke seg om og vurdere. Bud som leveres like før eller etter klokken 12.00, bør derfor har 30 minutters akseptfrist. Årsaken er at megler må registrere budet skriftlig i journalsystemet, informere selger, samt sjekke finansiering. I tillegg skal megler innhente eventuelt skriftlig aksept eller avslag fra selger.

4. Ikke vent med å sende inn ditt bud til det gjenstår få minutter av tidsfristen til ditt konkurrerende bud. Da kan det i verste fall komme for sent frem til megler. Før et bud utløper, må nemlig selger, via megler, akseptere eller avslå budet. Har du problemer med nettverket ditt i denne fasen av budrunden, bør du ring megler for å finne alternative løsninger.
Dersom du ikke får bekreftelse fra megler på at budet ditt er mottatt innen rimelig tid, bør du snarest ringe megler. Årsaken kan være forsinkelser på nettet.
Les også:
Redaksjonen har ansvaret for Magasinet i Krogsveen. Her produseres det innhold til alle som interesserer seg for bolig og boligmarkedet.

Kontakt oss gjerne om tips til innhold, tilbakemeldinger eller andre innspill: marked@krogsveen.no
0