Kontakt oss

Å kjøpe bolig i «kjøpers marked» - Hvordan går man frem?

Publisert 4. september 2017 kjøpe bolig

I de siste månedene har vi sett et økt antall boliger til salgs i Oslo og Akershus. Sammen med en nedgang og utflating i prisene er det nå plutselig blitt såkalt “kjøpers marked”. Hvordan kan man ta hensyn til denne situasjonen som boligkjøper? Les om Boligkjøpsrådgiver Trude Larsens tips her.

Nyhetsbrev_Trude

Med kjøpers marked mener vi at kjøper har flere boliger å velge mellom som faktisk er mulig å få kjøpt uten heftige budrunder, ja i noen tilfeller også uten konkurranse fra andre budgivere.  De mest attraktive objektene er det fremdeles rift om, men hovedbildet er nå at det ofte trengs flere  visningsrunder før boligen er solgt.

Både bra og skummelt

Dette er en god situasjon for kjøperne, ikke minst fordi den sterke prisveksten ser ut til å ha stoppet opp. Men det kan også føles litt skummelt.  For hva skal man forholde seg til når man ikke lenger kan henge seg på en pågående budrunde?  Og tør man egentlig kjøpe nå når vi ser et skifte i markedet?

Benytt “overgangsvinduet”

For å ta det siste først: Vi ser et skifte i markedet og prisene er lavere enn for en kort stund tilbake.  Prisene kan selvsagt falle enda mer utover høsten, men de fleste eksperter spår at dette ikke vil skje.  Det har foregått en korreksjon som følge av at kredittpraksisen hos bankene er strammet inn.

«I stedet for å sitte på gjerdet kan det være lurt å utnytte “overgangsvinduet” og et mer gunstig «kjøpers marked» som man ser akkurat nå. » Trude Larsen Boligkjøpsrådgiver og blogger

Det kan være lurt å kjøpe nå mens tilbudet er stort. Mange av selgerne som er ute i markedet akkurat nå hadde forventet et raskt t salg på grunn av det gode markedet for selgerne i 2016 og tidlig i 2017. Nå går det ikke så glatt som forventet.  Da ser man at selgernes prisforventninger endrer seg og flere godtar en lavere pris for boligen sin, dersom de er avhengig av å selge forholdsvis raskt. Ingen vet med sikkerhet hvordan prisene vil uvikle seg, så de selgerne som har kjøpt ny bolig, vil ofte være villig til å forhandle pris

I stedet for å sitte på gjerdet kan det være lurt å utnytte “overgangsvinduet” og et mer gunstig «kjøpers marked» som man ser akkurat nå.

 

Dersom du skal by på en bolig i et kjøpers marked bør du tenke på følgende:

  • Sjekk hvordan prisantydningen ligger i forhold til lignende boliger solgt den siste tiden.  Det er større sannsynlighet for at denne er reell nå enn i et sterkt stigende marked, fordi det er forbundet med stor risiko å forvente flere budgivere som bidrar til høyere salgspris enn prisantydning. Selv om prisantydningen er edruelig og i tråd med markedsprisen behøver du ikke å gå rett på denne for å få tak i boligen.  Husk at det er du som sitter med de beste kortene, men vær obs på at flere andre interessenter plutselig kan dukke opp og da kommer du i konkurranse med andre
  • Har du veldig lyst på boligen skal du ikke operere med skambud eller svært lave bud.  Da skyver du selger fra deg og mister forhandlingsposisjonen.
  • Prøv heller å peile deg inn på en middelvei som kan gjør at forhandlingene er i gang og du kan utløse et motbud fra selger.  Motbudet er  bindende for selger, og idet det gis et motbud er du som budgiver  ikke lenger bundet av ditt  forrige bud. Derfor er det en viss risiko for selger å gi et motbud. Ofte sjekker megler ut din interesse for å ønske å motta et motbud før det gis.
  • Synes du det er vanskelig å vite hva markedsprisen er, så søk råd hos profesjonelle som har kunnskap om det lokale markedet.  For eksempel en boligkjøpsrådgiver. , eller hør med megleren du har valgt til å selge din bolig den dagen du har fått kjøpt. I Krogsveen har vi konsepter for dette, og som trygger hele kjøps – og salgsprosessen for deg som er i boligmarkedet. Vi har kalt det Trygg Bolighandel.

Pust med magen

Husk at du må ha et visst tidsperspektiv ved investering i bolig og at du ikke må måle verdistigning fra en måned til en annen.  Hvis du kjøper i dagens marked og det skulle falle ytterligere et par måneder, ikke få panikk.  Det betyr ikke at du har valgt feil.  Pust med magen og kos deg i boligen. Erfaringsmessig vil prisene stabilisere seg og begynne å gå oppover igjen etter en tid.  Det er bare hvis du blir tvunget til å selge når markedet er nede i en i en liten bølgedal og du ikke kjøper noe nytt i det samme markedet, at du kan stå i fare for å tape penger.

Samtidig må du være klar over at det å kjøpe bolig og ta på seg gjeld alltid vil ha et element av risiko.

Relaterte boligtips

Totalt 91 relaterte blogginnlegg

Viktige flyttetips

Det lønner seg å være godt forberedt når du skal flytte. Begynn derfor planleggingen i god tid. Skal du...

Skift bolig mens du kan

Vi lever stadig lengre i dette landet og dagens eldre ønsker å leve et aktivt liv. Mange er tidlig ute med å...