Kontakt oss

Samboertips

Mens inngangen og utgangen av et ekteskap er meget klart definert, er ikke dette tilfellet for samboerskap. Ofte er det uklart når et samboerskap startet - er det når tannbørsten flytter inn og undertøyet får en egen skuff?

samboerskap, tips, råd, boligkjøp, sammen, samboer, bolig, eiendom

En del institusjoner har imidlertid et behov for å definere om et par skal regnes som samboere eller ikke (offentlige institusjoner, bobestyrere, forsikringsselskaper etc.). Disse institusjonene bruker gjerne et eller flere av følgende tre kriterier:

Bo sammen
Dette regnes normalt som oppfylt dersom man har samme adresse i folkeregisteret.

Leve i ekteskapslignende forhold
Med ekteskapslignende forhold tenker man gjerne på at man bruker en viss tid sammen og at man støtter hverandre økonomisk.

Gjensidig bekreftelse
Dette innebærer at begge parter på en juridisk forpliktende måte bekrefter at de oppfatter seg som samboere og at de aktuelle rettigheter og plikter skal gjelde for dem. Dette kalles en samboerkontrakt .

Noen samboertips:

  • Sett opp en samboerkontrakt - få profesjonell hjelp til å få med det som burde stå i en slik kontrakt. Det er ingen formkrav til en samboerkontrakt, og det kreves ingen vitner. Basert på andres erfaring er det bedre å gjøre dette i starten enn å utsette det, hver av partene bør signere og beholde hvert sitt eksemplar.
  • Få gjerne hjelp av en advokat, banrådgiver el. likn. til å avklare eierforhold til det dere eier og bringer med dere inn i samboerskapet, samt det dere kjøper sammen.
  • Eier dere bil eller leilighet sammen? Husk å dele på gjeldsrentene .
  • Sett opp et fornuftig budsjett på daglig forbruk, basert på den inntekten dere begge har. Da slipper det å bli en diskusjon senere.
  • Samboere regnes som enslige. Det kan derfor være smart å opprette et testamentet da dette gir klarhet. Dette gjelder spesielt dersom dere har felles barn.

Kilder: Wikipedia, www.dinside.no og Krogsveen

Boligtips

Les nyttige tips og råd verdt å vite for deg som selger, kjøper eller eier bolig