Kontakt oss

Bygg en platting i sommer del 2: Terrassebordene festes

Publisert 1. juni 2018 hage oppussing vedlikehold

I bloggen "Bygg en platting i sommer"  tok vi for oss grunnarbeidet – hvordan en platting bør fundamenteres. Her gir vi tips og råd om hvordan terrassebordene festes.

Platting_red

Det finnes en rekke forskjellige gulvbord i ulike materialer å få kjøpt, som for eksempel sibirsk lerk, kompositt, termotre og kebony. De skal vi ta for oss i en senere blogg. Her er det trykkimpregnerte materialer vi omtaler.

Velg kraftige dimensjoner

Det er smart å velge kraftige dimensjoner, både til bjelkelag og terrassebord. Da vil du ha glede av et stabilt og flott trykkimpregnert gulv i mange, mange år. Den mest brukte dimensjonen på bordene i dag er 28 x 120 mm. Spinklere bord (21 x 95) var mer vanlig for noen år tilbake. De beveger seg mer og blir ofte skjemmet av sprekker og fliser. Dessuten krever de et kortere spenn mellom bjelkene/tilfarerne (ca. 40 cm, mens 28 x 120 mm skal ha ca. 60 cm senteravstand). Kraftige dimensjoner er mer stabilt og  holdbart, dessuten får terrassen et flottere visuelt inntrykk.  Ønsker du et ekstra robust gulv, noe som gjør seg godt på store terrasser, kan det brukes 28 x 145 mm eller 34 x 145 mm trykkimpregnert plank.

Bygge platting - utvidelse Utvidelse av en platting. Skrå vinkler bryter opp og gir bedre plass der det kan bli mye trafikk. (Oppdragsforlaget.no)

Slik går du fram

Bordene festes med to terrasseskruer per bjelke. I skjøtene bør du forbore, ellers kan endeveden sprekke.  Vær nøye med å plassere skruene på helt rett linje. Står de i et tilfeldig sikksakk-mønster, blir det lite pent. Dette slurvet vil du ergre deg blå over i ettertid.

Begynn gjerne med å legge ut bordene der de skal festes, løst på bjelkelaget. Merk av med en krittsnor hvor skruene skal plasseres på linje. Fest dem så vidt med drillen. Skru dem fast til bjelkene når du har justert avstanden mellom bordene. Du må aldri legge dem kant i kant, men med en glipe på 3–5 mm. Bruk tykkelsen på tommestokken eller en flis som mal. Har du en batteridrill med momentkontroll, stiller du den inn slik at den begynner å slure når skruehodet flukter med bordet.  Skruene bør ikke drives inn for dypt, det skal ikke være åpent hull i treverket over skruen.

Det er viktig å bruke skruer med riktig lengde. For 28 mm bord skal skruen være 55–60  mm lang (forhør deg med forhandleren).  Det er også mulig å skjule skruene ved å bruke HDS-verktøyet (Hidden Decking System). Med dette hjelpemiddelet monteres skruene i skrå vinkel på siden av  bordene.

Bygge platting - plassering av skruer Det er viktig at skruene plasseres på linje – ikke tilfeldig etter øyemålet! (Oppdragsforlaget.no)

Få en pen avslutning

For å få en rett og pen avslutning i enden, lønner det seg – etter at bordene er festet – å kappe de utstikkende bordene med en sirkel- eller stikksag. Det går unna med en skarp snekkersag også! Et kantbord rundt plattingen eller terrassen gir en fin finish. Dersom utegulvet går helt fram til husveggen, bør det være en luftespalte på et par centimeter.

Langs fjell eller store steiner er det flott om utegulvet smyger seg langsetter terrenget. Det siste bordet tilpasses med stikksag eller øks. Det er lurt å beskytte den delen av  materialene som har blitt blottlagt av sag eller øks. Trykkimpregneringen går nemlig ikke inn til midten av bordet.

Platting_5_r Med HDS-verktøyet kan gulvet monteres med skjulte skruer. Det består av en monteringsanordning som styrer skruene i riktig vinkel, spesialskruer og bits. (ESSVE)

Vedlikehold av terrassen

Se bloggen "Gi terrassen en ansikstløftning"   

Lykke til!

Oppdragsforlaget.no  ved Svein Arne Strømsodd

 

Kilde:
Byggmakkerboka
Essve.no

Relaterte boligtips

Totalt 24 relaterte blogginnlegg

Slik får du liv i hagen

Det er hyggelig å fore fuglene på vinteren og mer enn 400 000 nordmenn gjør det. Det skaper liv i hagen og...

Bygg lekestue selv!

Å få sitt eget, lille hus på tomta er en drøm for de aller fleste barn. Å bygge et  minihus er et...

Vårdugnad i hagen

Når vårsola endelig titter frem og hagen igjen byr til hyggelige stunder, er uterommet vårt et sørgelig...
Utebod uten søknad

Bygg bod uten søknad

Visste du at du kan sette opp en bod på inntil 15 kvadratmeter uten byggesøknad? Bod på inntil 15...