Har du det riktige maleutstyret? Gode verktøy sparer tid og gir proft resultat

27. januar 2018 av Krogsveen
Grunnarbeidet er helt vesentlig for å få et godt resultat.

1. Dekk til gulvet med malefilt

For å beskytte gulv og møbler er det viktig med tildekking, både under forarbeid og maling. Filt på rull er uten tvil det aller beste å bruke for å beskytte gulvet. Filten kan gjenbrukes mange ganger, og den er stabil og enkel å plassere. I motsetning til papir eller plast vil malingssølet raskt suge seg inn i filten (undersiden er dekket av plast). Dermed unngår du at malingen tråkkes utover.
Malefilt beskytter best mot malingsøl.
Møblene behøver du ikke flytte til et annet rom, selv når taket skal males. Stable dem midt i rommet, og pakk dem inn med dekkeplast. Skal du kun male taket og ikke veggene, bruker du maskeringsteip og fester remser med plastfolie fra taket og ned mot gulvet. På samme måte dekker du til vinduer og dører.

2. Hva med maskeringstape?

Malerteipen er kreppet, dvs. at den kan legges i buer. Den avgrenser malingen med et skarpt skille. Mest vanlig er den gulhvite, den må fjernes så snart som mulig. Den grønne har sterkt lim og egnet for ru overflater. Den hvite er limsvak og kan sitte en ukes tid, mens den blå er best egnet på vinduer og andre glatte flater. Maskeringsteip er også ypperlig når du bruker fugemasse.
Du må ikke bruke maskeringsteip i alle overganger. Forsøk med en tynnere pensel først!
Ikke bruke maskeringsteip mer enn nødvendig. Det er ofte et tidkrevende arbeid å plassere teipen i nøyaktig posisjon. Vurder heller om du får det like bra ved å bruke en god pensel eller en liten rulle ved overgangene, for eksempel mellom vegg og listverk. Et annet hjelpemiddel er en bred sparkelspade som holdes inntil stedet som skal avgrenses av malingen. Bruk en vætet klut til fortløpende å tørke av malingssøl med.

3. Bruk pensler og ruller med god kvalitet

Bruk rull der du kan!
Billigruller og -pensler fører til frustrasjoner. Dårlige eller slitte pensler tar opp mindre maling, de har ikke så godt grep og de gir ikke så bra dekkevne og finish. De vil ofte etterlate seg skjemmende striper og spor, og de har en lei tendens til å røyte. Dagens malingsprodukter skal tynnes og rengjøres med vann. Dermed er det enkelt å skylle pensler og ruller og klargjøre dem til neste malingsjobben. Det er rikt utvalg av pensler og ruller i handelen. Penslene har ulike egenskaper (form, størrelse og bust) ut fra hvilken oppgave de skal ha. Rullene er laget av forskjellige materialer med ulik grovhet og i mange størrelser. Fargehandleren gir deg råd om hvilke produkter som passer best for den jobben du skal utføre. Det er ikke pensler du bør spare penger på. Dårlige pensler tar opp mindre maling og gir ikke så bra dekkeevne. De kan med andre ord gi deg mer arbeid.

4. Spar tid – bruk malebøtte

Vær effektiv når store flater skal males – bruk malebøtte. Et rullebrett er best egent til småarbeider, den må stadig etterfylles. Og det er lett å søle når du under arbeidets gang skal balansere et rullebrett.

5. Spar masse tid og krefter – bruk forlengerskaft

Forlengerskaft er et must for den som vil spare tid og krefter!
Forlengerskaftet har radikalt forenklet arbeidet – både innendørs og utendørs. Dette hjelpemiddelet er ideelt til mange oppgaver: når du skal rengjøre overflater, slipe/matte (med slipebrett), og når du bruker rull. Men det lønner seg også å bruke forlengerskaft til pensler på større overflater (for eksempel når panel skal males eller beises). Kort sagt: Bruk forlengerskaft så ofte som mulig.
For kroppen er det like tungt å strekkes seg som å bøye seg. Uten forlengerskaft blir du fort sliten i arm og rygg. Med forlengerskaftet kan du stå oppreist hele tiden. Du beveger deg framover og bakover, skaftet gir deg stor rekkevidde. Dermed kan du male hele vegghøyden i samme operasjon. Dessuten får du større kraft til å fordele malingen, og det er viktig for resultatet. Siden skaftet gir deg god avstand til veggen eller taket du maler, får du en oversikt som gjør at du lett oppdager feil.

6. Fugemasse fjerner skjemmende sprekker

Før du åpner malingsspannet, sjekker du om det er sprekker som bør tettes: over eller under gulv- eller taklistene eller i hjørnene. Siden alt treverk krymper eller utvider seg ved skiftende luftfuktighet, vil det også oppstå sprekker i gjæringsskjøter i gulv- og taklistene og i omrammingen rundt dører og vinduer. Sprekker i panel og listverk er størst i fyringssesongen om vinteren, mot sommeren blir det høyere luftfuktighet og treet utvider seg igjen.
I tørre rom tetter du sprekker med akryl fugemasse. Bruk fugepistol og etterstryk med pekefingeren dyppet i såpevann. Akryl kalles også for hobbysnekkerens beste venn. Unøyaktig snekkerarbeid kan langt på vei skjules med et akryl fugemasse. Akryl kan overmales, men det kan du ikke gjøre med silikon (som brukes i våtrom).
Kilder:
Ifi.no
Puss opp – inspirasjon, råd og tips, gjør det selv (Aschehoug/Ifi.no)
Foto: Ifi.no. Jordan, Flügger, Beckers, Nordsjö
Redaksjonen har ansvaret for Magasinet i Krogsveen. Her produseres det innhold til alle som interesserer seg for bolig og boligmarkedet.

Kontakt oss gjerne om tips til innhold, tilbakemeldinger eller andre innspill: marked@krogsveen.no
0