Kontakt oss

Kan man male flisene på badet? Ja – det kan man!

Publisert 29. november 2017 inspirasjon oppussing

Det er dyrt å pusse opp badet og det er mange som må leve i årevis med et bad de ikke er fornøyd med. Men man trenger ikke alltid å totalrenovere hele badet, det finnes heldigvis andre og rimeligere løsninger. En av dem kan være å male flisene. 

Bad før og etter 3_preview

Tidligere var mange skeptiske til å male fliser i våtrom, men nå er det så god kvalitet på malingen at det kan være en både rask og rimelig måte å gi badet en «makeover» på. 

Bad før og etter 2_preview

Badet på dette bildet hadde sett bedre dager og eierne ønsket å gjøre noe med de gamle flisene. I stedet for å fjerne de gamle flisene og legge nye, valgte de å male dem.

Det anbefales ikke å male flisene i dusjen eller andre steder der man bruker dusjen rett på veggen. Her kan et dusjkabinett være en god løsning.

Slik gjør du:

Start med å rengjøre badet godt. Skur flisene med en skureklut og en blanding som fjerner fett og såperester. Du kan bruke en blanding av en del 32 % eddik og fire deler vann, eller en god kraftvask. Salmiakk blandet ut i vann kan også brukes, men vær forsiktig og ikke overdoser, da det kan irritere luftveiene.  Vask godt over med rent vann. (spyl evt. med slangen fra dusjen hvis badet er lite nok og den rekker.) Vask ekstra godt i fugene. La badet tørke i minst et døgn, eller til du kjenner at fugene er helt tørre. Ha god utlufting, da tørker det lettere.

Start med å male flisene med heftgrunning. Bruk en oljebasert heftgrunning egnet til våtrom og glatte overflater. Det er forskjell på fliser, noen er glattere enn andre, det kan derfor lønne seg å teste heftgrunningen før du maler hele badet. Mal en del av en flis et sted som ikke er så synlig. La den tørke i noen timer og sett på en bit med maskeringstape. La denne sitte i noen timer og dra den så av. Hvis du drar av malingen bør du slipe flisene lett med sandpapir for å få bedre heft. Bruk en korning med 150 eller finere. Husk å vaske/spyle badet etter du har slipt. La grunningen tørke minst et døgn før du maler over

Dekk til med maskeringstape mot tak og gulv.

Bruk gjerne en sterk gulvmaling egnet til våtrom. Hør i en byggvareforretning eller hos en fargehandel. Mal to-tre strøk til du får ønsket effekt.  En god løsning kan være å legge nye fliser på gulvet, siden det er større slitasje på gulvet enn på veggene. Men det er også mulig å male gulvflisene hvis du ønsker det.

Slik maler du gulvfliser:

Bruk samme oppskrift som over, men velg en slitesterk maling egnet for gulvfliser. Bruk gjerne Epoxymaling, som er en svært slitesterk maling som  blant annet brukes på bilverksteder og lignende

 

Bad før og etter 1_preview

Relaterte boligtips

Totalt 57 relaterte blogginnlegg

10 tips til små bad

Det er ikke alle som har store overdådige spa-bad. De fleste av oss har mindre bad som må romme mange ulike...

Slik får du liv i hagen

Det er hyggelig å fore fuglene på vinteren og mer enn 400 000 nordmenn gjør det. Det skaper liv i hagen og...

Bygg lekestue selv!

Å få sitt eget, lille hus på tomta er en drøm for de aller fleste barn. Å bygge et  minihus er et...