Med riktig grunnarbeid går malingen som en lek

24. november 2021 av Krogsveen
Et grundig forarbeid er vesentlig for sluttresultatet. Uansett hvor god du er til å male, vil du ikke få et perfekt resultat dersom grunnarbeidet er dårlig.

Vi starter med rengjøringen

Gamle flater må vaskes grundig. Et skittent underlag vil danne en hinne som gir dårlig heft for malingen.
Bruk et anbefalt rengjøringsmiddel, og fjern såperestene med rent vann. Be om fagråd når du skal kjøpe rengjøringsmiddel, og unngå de tradisjonelle vaskemidlene som vi vanligvis bruker.

Fjern alt som er løst av fliker og gamle malingrester. Bruk skrape eller slipepapir. Deretter påfører du sparkelmasse i hakk og ujevnheter. Større hakk og fordypninger må tas i flere omganger.
Bruk akryl fugemasse i sprekker og på steder der det kan oppstå bevegelser.
Til slutt tørker du over med mikrofiberklut, slik at du får bort alt støvet.

Grunning

Grunning er viktig. Grunningsmaling sikrer godt feste for maling og tapet. Bunnstrøket sørger for at underlaget vil suge likt av overflatelaget, og dermed hindre skjolder.
På glatte og vanskelige underlag bår du velge Heftgrunn.
På ubehandlet treverk er grunning viktig for å unngå fiberreisning.
Grunning for sperre og isolering stopper gjennomblødning fra kvister og annen misfarge. Unnlater du å grunne, vil det lett danne seg glansskjolder etter at du har malt.
Grunning er også viktig før tapetsering. Dersom tapeten er lys, og veggen mørk, lønner det seg å blande farge inn i grunningen. Hvis ikke kan underlaget skinne igjennom.

Underlagsduk

Har du et tak med sprekker og småskader, eller en vegg med strietapet? Da kan det lønne seg å bruke underlagsduk. På den måten sikrer du deg et helt slett underlag før du skal male.

En underlagsduk kan også spare deg for mye sparkel og slipearbeid.

Underlagsduk finnes i mange typer og størrelser. De tykkeste vil skjule grovmønstret fiskebeinstrie, som var populært meggmateriale på 1980- og -90-tallet.
Dersom duken ikke er grunnet fra produsentens side, bør den grunnes før du maler.

Duken monteres på samme måte som tapet – det vil si kant mot kant. Nå er det viktig å bruke rett type lim, og også rett mengde lim. En underlagsduk skal nemlig festes med rikelig mengde med lim. Bruker du for lite lim, vil ujevnheter i underlaget synes, og duken få dårlig heft til vegg eller tak.

Helsparkling

Helsparkling av en vegg krever faglig kompetanse for å oppnå et hundre prosent godt resultat. Du kan klare det selv, dersom du har erfaring. Det er viktig å være lett på hånden når sparkelmassen fordeles med en bred stålsparkel.

Veggen slipes etter tørk, før nye sparkellag strykes ut. Det er også mulig å påføre sparkelen med en langhåret rull, men etterpå må massen jevnes ut med en bred stålsparkel.

Kle med gipsplater

Gips er et sikkert alternativ for et perfekt underlag. Gips er et dødt og stabilt materiale. Det kan heller ikke ta fyr.
Platene er lette å dele og tilpasse, og skrus fast til underlaget med gipsskruer.
Til slutt må alle skjøter og skruehull sparkles og slipes flere ganger, til sluttresultatet er perfekt.

Platene er forsenket på hver langside, og i sprekken mellom to plater må det legges inn armerings-strimmel i sparkelen. I hjørnet bør det brukes elastisk fugemasse.

Ta kontakt med din lokale Krogsveen megler her
Redaksjonen har ansvaret for Magasinet i Krogsveen. Her produseres det innhold til alle som interesserer seg for bolig og boligmarkedet.

Kontakt oss gjerne om tips til innhold, tilbakemeldinger eller andre innspill: marked@krogsveen.no
0