Kontakt oss
2. Finansiering

Finansiering

Noe av det viktigste å ha order på når du skal finne din nye drømmebolig, er å vite hvor mye du har råd til å bruke.

Veien fra boligdrøm til drømmebolig går via finansiering. Enten planen er å slå til med en gang eller kjøpe om en stund, er det lurt å forberede seg tidlig. Du vet aldri når nettopp den boligen du vil ha dukker opp!

Lurer du på hvor mye du bør låne til bolig? Sjekk ut Danske Banks lånekalkulator her .

Video: Egil Hovde & Eva Karin Lotsberg forklarer deg hva du trenger fra banken før du kan by på en bolig.

Finansieringsbeviset er din ramme for budrunden

På bakgrunn av din økonomi gir banken deg et finansieringsbevis. Dette er rammen for hva du kan låne hos banken. Sjekk med banken hva de trenger av informasjon– ofte kommer du langt med siste lønnsslipp og selvangivelsen din – og få din ramme for finansiering klarlagt slik at du vet hvor mye du kan og bør låne, før boligjakten tar til for fullt. Uten dokumentasjon fra banken om at finansieringen din er i orden, får du nemlig ikke kjøpt bolig.

Video: Alexander Fossum & Per Arne Helland forklarer hvilken dokumentasjon du må ha i orden for å kunne kjøpe bolig.

Disse ekstrakostnadene må du regne med ved boligkjøp

Husk at rammen du får av banken gjennom finansieringsbeviset er ment å dekke alle kostnader. Derfor er det greit å være forberedt på en del andre utgifter som følger med ethvert boligkjøp. En ting er oppgraderinger som du tenker burde gjøres på boligen, en annen er ekstrakostnader som dokumentavgift, tinglysingsgebyr, eventuelle eierskiftegebyr og pantedokument.

Video: Eirin Hole Nielsen & Elisabeth Viljugrein Rasmussen forteller hvilke kostnader som kommer i tillegg til kjøpesummen på en bolig.

Video: Kjetil Marstein & Veronica Gjelsnesvangen forteller hva disse gebyrene er.

Lurer du på forskjellen mellom annuitets- og serielån, hva en boligboble er eller hva en renteøkning kan bety for deg? Under fanen finansiering finner du de vanligste spørsmålene rundt finansiering av boligkjøpet. Mellomfinansiering gir deg muligheten til å kjøpe før du selger Mellomfinansiering er et midlertidig lån som gir deg muligheten til å kjøpe bolig før du selger din gamle. Med to boliger og to lån å betjene kan månedskostnadene raskt bli høye, derfor tilbyr de fleste banker avdragsfrihet for en periode. Da betaler du bare rentene og utsetter betalingen på selve lånet.

Video: Richard Arntsen & Krin Bruteig forklarer hva mellomfinasiering er og hva som er lurt å gjøre for å minske kostnadene rundt mellomfinansiering.

Kom i gang med prosessen ved å få en verdivurdering på din nåværende bolig

Første steg mot ny bolig for deg med egen bolig fra før, er en verdivurdering. En verdivurdering kan du bestille her helt uforpliktende fra Krogsveen. På bakgrunn av beliggenhet, standard, byggeår og areal vurderer megleren hvilken markedsverdi boligen din har, slik at du får bedre oversikt over dine behov i forhold til fremtidens drømmebolig. Er du kun litt nysgjerrig på verdien av din bolig akkurat nå? Da kan du prøve den nettbaserte lynvurderingen fra Krogsveen. Bruk tre minutter og få en helt uforpliktende og helt gratis vurdering levert elektronisk innen en arbeidsdag.

Finn flere tips for deg i finansieringsfasen her.

2. Finansiering

Boligtips

Les nyttige tips og råd verdt å vite for deg som selger, kjøper eller eier bolig