Selger har fått utarbeidet en tilstandsrapport, dvs. en teknisk gjennomgang av boligen hvor eventuelle avvik, risiko for kjøper og prisoverslag for hva som bør gjøres av oppgradering, er skissert. Se særskilt TGIU (tilstandsgrad ikke undersøkt), samt TG2 og TG3 som viser hva som er boligens normale slitasje, alder og type, hva som er avvik fra dette og hva som bør/må utbedres. Rapporten og selgers egenerklæring er en del av salgsoppgaven og må leses nøye før bud inngis. Kjøper overtar ansvaret for de opplysninger som fremkommer av salgsdokumentasjonen, og kan ikke gjøre gjeldende som mangel noe som burde vært kjent eller som ikke kan anses å ha betydning for avtalen.
Bygningen er iht. tilstandsrapporten oppført som følgende: Gulv mot grunn av betong. Bærende konstruksjoner av betong samt trekonstruksjoner. Etasjeskillere antatt av trekonstruksjoner. Fasader utført i liggende trekledning. Takkonstruksjon utført i saltaksform utvendig tekket med takstein fra omkring 2014 (ifølge selgers opplysninger). Leiligheten har slett ytterdør med glassfelter og elektronisk kodelås. Vinduer med karmer av tre og tre-lags glass fra byggeår. Balkongdør med karmer av tre og to-lags glass fra 2017. Vannrør av kobber samt plast. Avløpsrør av plast. Varmtvannsbereder på 101 liter fra 2019 plassert i skap på bad. Leiligheten er oppvarmet via elektriske panelovner samt vedfyring. Elektrisk gulvvarme på bad samt entré. Leiligheten har ventilasjon i form av friskluftsventiler i vinduer kombinert med mekanisk avtrekk på bad samt kjøkken med styring via kjøkkenventilator.
Boligen har i tilstandsrapporten fått tildelt 46% TG1, 37% TG2 og 0% TG 3 samt 17% TGIU.
Følgende bygningsdeler har fått TG2 (vesentlig avvik) i tilstandsrapporten:
Våtrom:
- Overflater gulv: Det registreres bomlyd (tegn til hulrom) under enkelte gulvfliser. Eksakt årsak er ikke kjent. Forholdet indikerer manglende vedheft mellom flis og underlag. Fliser med bom kan løsne og være svekket mot ytre påvirkninger. Jevnlig ettersyn anbefales slik at tiltak kan iverksettes ved behov. Mykfuger har stedvis manglende vedheft i overgang gulv/vegg. Tiltak kan iverksettes ved behov.
- Membran, tettesjikt og overgang til sluk.: Tettesjiktet har en alder som tilsier at restlevetiden er usikker. Rommets lekkasjesikkerhet kan derfor ikke verifiseres, eventuelt bør nytt tettesjikt etableres. Utførelsen med hensyn til bruk av slukmansjett og tettesjikt er uoversiktlig i overgangen til sluk, og det kan derfor ikke verifiseres at løsningen er fullgod og sikker mot lekkasjer. Fornying av slukmansjett og tettesjikt bør påregnes.
- Vannrør: Deler av vannrør i våtrom er vurdert til å ha en alder som tilsier at anbefalt brukstid er passert. På bakgrunn av alderen er det grunn til å varsle om risiko for skjulte avvik, svekket funksjon, usikker restlevetid eller lignende forhold som utvikles over tid.
- Avløpsrør (ink. sluk): Det kunne ikke verifiseres om sluket var byttet i 2010 eller om det er av eldre dato. Avløpsrør inkludert sluk er vurdert til å ha en alder som tilsier at anbefalt brukstid er passert. På bakgrunn av alderen er det grunn til å varsle om risiko for skjulte avvik, svekket funksjon, usikker restlevetid eller lignende forhold som utvikles over tid.
- Sanitærutstyr / innredning: Det er registrert sprekker/riss i porselen til servant. Det er registrert svelleskader og slitasje på servantskap og skapinnredninger. Utskiftninger kan iverksettes ved behov.
Kjøkken:
- Vannrør: Vannrør av kobber er vurdert til å ha en alder som tilsier at anbefalt brukstid er passert. På bakgrunn av alderen er det grunn til å varsle om risiko for skjulte avvik, svekket funksjon, usikker restlevetid eller lignende forhold som utvikles over tid. Det er ikke montert automatisk lekkasjestopper for å begrense eventuelle lekkasjer fra vanninstallasjoner.
- Avløpsrør: Avløpsrør er vurdert til å ha en alder som tilsier at anbefalt brukstid er passert. På bakgrunn av alderen er det grunn til å varsle om risiko for skjulte avvik, svekket funksjon, usikker restlevetid eller lignende forhold som utvikles over tid.
Rom under terreng (kjeller, underetasje, sokkeletasje) :
- Overflater gulv: Gulvflater belagt med parkett og laminat bærer preg av slitasje i stue, soverom og innvendig bod. Det er registrert bomlyd i et par-tre gulvfliser i entré. Tiltak kan iverksettes ved behov.
- Innerdører: Enkelte innerdører har skader/slitasje på karmer, dørblad og pakninger. Utskiftning/utbedring kan iverksettes ved behov.
- Konstruksjoner (tilfarergulv, himling og vegger).: Grunnmur er av Multimur/Multimurlignende konstruksjon. Erfaringsmessig betraktes slike konstruksjoner som risikokonstruksjoner blant annet med tanke på fuktskader. Oppfølging med jevnlig ettersyn anbefales slik at tiltak kan iverksettes ved behov. Sett i sammenheng med denne typen konstruksjon og dreneringens alder er TG2 valgt for å belyse skaderisiko/behov for tiltak. Det er foretatt hulltaking og utført fuktmåling med pigg i treverk med egnet instrument (Protimeter MMS), i bunnsvill i kjellervegg. Det ble ikke registrert forhøyede fuktverdier eller andre symptomer på skader. Målingene viser vektprosent under 16. Målingen gir kun et øyeblikksbilde av forholdene og kan endre seg med årstider, fukt- og temperaturforhold.
- Ventilasjon: Ingen luftespalte over/under innerdører, som fører til redusert ventilasjon når dørene lukkes. Tiltak anbefales.
Tekniske anlegg, VVS anlegg (Sjekkpunkter utover det som er inkludert i andre rom):
- Hovedstoppekran: Stoppekran er ikke funksjonstestet grunnet høy alder/observert tilstand. Oppfølging med jevnlig ettersyn anbefales slik at tiltak kan iverksettes ved behov.
- Varmtvannsbereder (Sjekkpunkter utover det som er inkludert i andre rom): Varmtvannsbereder står i skap som mangler understøttelse av skapbunn. Det er registrert synlige nedbøyninger i skapbunn. Tiltak anbefales.
Elektrisk anlegg:
- Forenklet vurdering av det elektriske anlegget: Det er registrert sprekt deksel på kjøkkenvegg. Bør utbedres av en kvalifisert elektrofaglig person. Det er ikke fremlagt dokumentasjon på de deler av det elektriske anlegget som er montert før 1999. Det er kun fremlagt samsvarserklæring på deler av utførte arbeider på det elektriske anlegget (tilstandsgrad settes i henhold til NS3600). Med bakgrunn i ovennevnte avvik anbefales det også at det gjennomføres en utvidet el-kontroll av en kvalifisert elektrofaglig person.
Yttervegger inkl. fasader og konstruksjon:
- Fasader ink. kledning: Enkelte vindskier og dekkbord bærer preg av høy slitasjegrad. Utskiftninger/vedlikehold bør påregnes. Utvendige flater har etterslep på vedlikehold. Overflatebehandling bør påregnes.
Dører og vinduer:
- Vinduer: Vinduer er av eldre dato og har behov for oppgraderinger. Det må forventes høyere varmetap fra disse vinduene sammenlignet med vinduer fra nyere dato. Det er registrert stedvis malingsavflassing på karmer samt luftlekkasjer. Til informasjon ble det utført stikkprøvekontroll på enkelte vinduer, hvor åpne/lukkefunksjon fungerte som forventet.
Yttertak:
- Tekking (undertak, lekter og yttertekking): Det registreres mosedannelser på den ene halvdelen på yttertaket. Mosedannelser på takstein kan forringe taktekkingens levetid. Det er registrert sprekker i et par-tre takstein. Sprekt/knekt takstein bør byttes ut.
- Takgjennomføringer: Det er registrert tegn til utettheter på takgjennomføring lengst mot garasje. Følgeskader er ikke registrert, men kan ikke utelukkes. Ytterligere undersøkelser anbefales slik at utbedringstiltak kan iverksettes ved behov.
Grunnmur, fundamenter:
- Grunnmur: Pussavskalling/malingsavflassing er stedvis observert på grunnmur. Eksakt årsak er ikke kjent. Fornying av overflater kan iverksettes ved behov.
Stikkledninger og tanker:
- Vann- og avløpsledninger (ink. stikkledninger): Utvendige vann- og avløpsrør har en alder som tilsier at anbefalt brukstid er passert. Tiltak anbefales.
Frittstående byggverk - Redskapsbod:
- Frittstående byggverk: Nederste kledningsbord på vegg mellom bod og husvegg har ikke tilstrekkelig klaring til grunn. Fare for fuktoppsug og råteskader. Dekkbord på tak dekker ikke tilstrekkelig overgang i ytterhjørner mellom dekkbord/takstein. Fare for fuktinntrenging. Det er registrert råteskade på vindskibord på hjørne mot hage. Råteskader bør utbedres.
Frittstående byggverk - Garasjerekke :
- Helhetsvurdering: Frittstående byggverk på tomten har ikke vært gjenstand for detaljerte undersøkelser. Overordnet forenklet vurdering av tilstanden er basert på observasjoner som blandt annet etterslep av vedlikehold på trekledningens overflater, etterslep av vedlikehold på tak, taktekkingens alder, dreneringens alder, samt registrert kalkutslag nederst på grunnmur i garasje. Tiltak kan iverksettes ved behov.
Drenering:
- Alder: Dreneringens tilstand og funksjon påvirker boligens innvendige konstruksjoner og bruksområder. Dreneringen er nedgravd og skjult, og tilstanden vurderes derfor i hovedsak ut fra alder. Estimert teknisk levetid for dreneringer ligger mellom 20 - 60 år. På bakgrunn av dreneringens alder er det derfor grunn til å varsle om risiko for svekket funksjon eller lignende forhold som utvikles over tid. Jevnlig ettersyn anbefales slik at nødvendige tiltak kan iverksettes ved behov.
- Fuktsikring av grunnmur: Grunnmurens utvendige fuktsperre er ikke avsluttet med beslag/topplist, noe som for eksempel medfører at det kan komme vann bak fuktsperren og gir økt fare for fuktinntrenging. Tiltak bør iverksettes ved behov.
Følgende bygningsdeler har fått TG3 (store eller alvorlige avvik) i tilstandsrapporten:
Det ble ikke funnet noen punkter med denne tilstandsgraden i rapporten.