Selger har fått utarbeidet en tilstandsrapport, dvs. en teknisk gjennomgang av boligen hvor eventuelle avvik, risiko for kjøper og prisoverslag for hva som bør gjøres av oppgradering, er skissert. Se særskilt TGIU (tilstandsgrad ikke undersøkt), samt TG2 og TG3 som viser hva som er avvik fra boligens normale slitasje, alder og type, eller som bør/må utbedres. Rapporten og selgers egenerklæring er en del av salgsoppgaven og må leses nøye før bud inngis. Kjøper overtar ansvaret for de opplysninger som fremkommer av salgsdokumentasjonen, og kan ikke gjøre gjeldende som mangel noe som burde vært kjent eller som ikke kan anses å ha betydning for avtalen.
Bygningen er iht. tilstandsrapporten:
Enebolig fra 1990. Støpt gulv mot grunn og grunnmur i betong. Yttervegger av trekonstruksjoner. Etasjeskille av trebjelkelag. Vinduer og dører med to-lags glass. Saltak tekket med takstein.
Naturlig ventilasjon. Oppvarming med elektrisitet og vedfyring. I tillegg har boligen følgende: Terrasser, balkong og garasje med bod.
Boligen har fått 33% TG1, 55% TG2 og 7% TG3.
Nedenfor beskrives kun det som avviker fra byggets alder og normale forventninger. Se nærmere i tilstandsrapport om vannrør og avløpsrør (våtrom underetasje). helhetsvurdering våtrom 2. etasje, vannrør og avløpsrør (kjøkken), helhetsvurdering (toalett 1. etasje), vannrør og avløpsrør (VVS anlegg), vinduer og dører og helhetsvurdering yttertak.
TG2
Våtrom - U. etg:
-Ventilasjon: Ventilasjonsrøret til den ene avtrekksviften føres ut til garasjen og ikke ut i det fri, fare for fukt/kondensproblematikk i garasjen. Tiltak anbefales.
-Vannrør: Trykkslag registrert i vannrør til servant. Kan forkorte vannrørenes levetid. TG2 er satt for å belyse risiko.
-Slukets tilkomstmulighet for rengjøring: Tilkomst til sluket under innredningen er utilfredsstillende.
-Overflater gulv: Det registreres bomlyd (tegn til hulrom) under enkelte gulvfliser. Eksakt årsak er ikke kjent. Forholdet indikerer manglende vedheft mellom flis og underlag. Fliser med bom
kan løsne og være svekket mot ytre påvirkninger. Jevnlig ettersyn anbefales slik at tiltak kan iverksettes ved behov.
-Membran, tettesjikt og overgang til sluk: Grunnet plassering av innredningen er det ikke mulig å foreta undersøkelse av sluket. Dette kan ha betydning for rommets lekkasjesikkerhet.
-Fallforhold (gulv): Lokalfall i dusjsonen er mindre enn hva som ideelt anbefales. Det ble målt på tilfeldig sted og målingen viste et fallforhold på 2 mm. Fallet er mindre enn 1:50 i en avstand
på 80 cm. Fare for vannansamling som påvirker fuktbelastning på våtrommet.
Våtrom - 2. etg:
-Helhetsvurdering:
Tettesjikt/slukmansjett ikke klemt med klemring i sluk og er derfor spesielt utsatt for lekkasjer. Svertesopp observert i dusjsonen. Riss/sprekker i flisfuger er stedvis
observert på gulv og vegger i og utenfor dusjsonen. Kan være en indikasjon på utettheter i våtrommets tettesjikt. Skade bør utbedres. Dusjnisje er montert for nærmere vindu, fare for fukt i konstruksjonen. Stedvis motfall til sluket. Fare for vannansamling.
Det er ikke praktisk mulig å gjennomføre fuktmåling på vegger i dusjs/badekarsonen så det ble utført hulltaking og utført fuktmåling med egnet instrument i himling på toalettrommet som ligger under våtrommet. Det ble registrert ikke registrert forhøyede verdier eller andre avvik. Målingene viser følgende: RH 29,1 %, temperatur 22,5 grader C og duggpunkt 3,7 grader C.
Som følger av flere påviste feil, avviker og alder/slitasjegrad bør fornying/oppgradering av våtrommet påregnes.
Øvrige rom:
-Overflater gulv: Det er stedvis sprekker i skjøter i laminatgulvet i stuen. Mulig årsak er feil utførelse. Tiltak kan iverksettes ved behov. Etter befaringen har selger utbedret skjøtene, ukjent
om utbedringen er permanent eller om forholdet kan gjentas etter en periode.
Det ble observert knirk i gulvet inne på det ene soverommet i 2.etg. Eksakt årsak er ukjent. Tiltak kan iverksettes ved behov.
-Innerdører: Dørbladet til innerdør til bad/vaskerom har kontakt med dørterskel/dørkarm, noe som gjør at døren henger når den åpnes og lukkes. Justering av dørblad/dørkarm kan vurderes.
Innvendige trapper: Det er knirk i trappen. Eksakt årsak er ukjent. Krever oppfølging med jevnlig ettersyn.
Tekniske anlegg, VVS anlegg (sjekkpunkter utover det som er inkludert i andre rom):
Ved funksjonstesting av hovedstoppekran ble det oppdaget at kranen ikke holder helt tett når en prøver å stenge vannet. Mulig årsak kan være alder/slitasjegrad. Kranen bør byttes.
Elektrisk anlegg:
-Forenklet vurdering av det elektriske anlegget: Med bakgrunn i at det ikke har vært utført el-kontroll av boligen er det gjennomført en forenklet vurdering av det elektriske anlegget. Det legges vekt på at undersøkelsene ikke er utført av en elfagkyndig kontrollør/eltakstmann.
Varmtvannsbereder har ikke fast tilkobling, men er koblet til stikkontakt. Fare for varmgang.
Med bakgrunn i dette og manglende dokumentasjon/alder bør det gjennomføres en utvidet el-kontroll av en kvalifisert elektrofaglig person.
Yttertak - helhetsvurdering:
Det ble observert fukmerker i himlingen over kjellertrappen som tyder på utettheter i yttertaket over trappen. Utbedring bør påregnes. Yttertaket i sin helhet bør ha oppfølging med jevnlig ettersyn anbefales slik at vedlikeholds- og eventuelle utbedringstiltak kan iverksettes ved behov. TG2 er satt for å belyse skaderisikoen som følge av alder og observert tilstand.
Balkonger, terrasser, veranda etc - 2. etg:
Rekkverkshøyden er under 1,0 meter. Avvik fra dagens byggteknisk forskrift. Tiltak
anbefales.
Terrasser/platting på terreng - baksiden:
-Annet: Rekkverket ut mot friarealet er i dårlig tilstand, noen bord er løsnet og overflatebehandlingen bærer preg av høy slitasjegrad. Tiltak anbefales.
Utvendige trapper:
-Annet: Trappen og nivåforskjellen ned til terrassen mangler sikringer/rekkverk. Avvik fra dagens byggteknisk forskrift. Tiltak anbefales.
Grunnmur: Det ble registrert en sprekk på grunnmuren på det ene hjørnet inne i garasjen (inngangspartiet). Eksakt årsak er ikke kjent. Selger opplyser at sprekken har vært stabil så lenge nåværende huseier har bodd på eiendommen. Krever oppfølging med jevnlig ettersyn.
TG3 (se oppdatert info under)
Rom under terreng (underetasje):
-Konstruksjoner (tilfarergulv, himling og vegger):
Hulltaking i forbindelse med fuktmåling viser at konstruksjonen har en oppbygning som erfaringsmessig medfører forhøyet risiko for kondens-/fuktproblematikk. Det er foretatt hulltaking og utført fuktmåling med pigg i treverk med egnet instrument (Protimeter MMS), i utlektet kjellevegg. Det ble registrert forhøyede fuktverdier. Målingen gir kun et øyeblikksbilde av forholdene og kan endre seg med årstider, fukt og temperaturforhold. Målingene viser en vektprosent på over 28 som tilsier at trematerialet er fullt med vann/fuktighet. Det ble i tillegg observert symptomer på fuktinnsig, eksempelvis fuktig isolasjon og lukt. Dette indikerer utettheter/funksjonssvikt. Årsak må avklares og eventuelle fuktskader bør utbedres.
Underliggende sjablongmessig prisanslag gjelder for ytterligere undersøkelser/kartlegging av forholdet. Sjablongmessig prisanslag: kr 10 000 - 50 000.
Drenering:
Dreneringens funksjon er å forhindre fuktinnsig og fuktskader i underetasjen. Dreneringen er nedgravd og skjult. Estimert teknisk levetid for drenssystem ligger mellom 20 - 60 år. Det ble observert symptomer på fuktinnsig/fuktskader i underetasjen som tilsier funksjonssvikt. Se punkt "Konstruksjoner" under avsnitt om "Rom under terreng". Grunmursplasten mangler topplist og terrengfallet er stedvis mindre en hva som er anbefalt. Dette kan øke fuktbelastningen. Dreneringens alder og observert tilstand tilsier at utbedringer/utskiftninger må påregnes. Ytterligere undersøkelser anbefales for å avdekke skadeårsak/-omfang.
Underliggende sjablongmessig prisanslag gjelder for ytterligere undersøkelser/kartlegging av forholdet. Sjablongmessig prisanslag: kr 10 000 - 50 000
OPPDATERT INFO OM FUKTMÅLING I KJELLER:
Rom under terreng (ca 10/15 m2) som vender mot nord/øst ved/under hovedinngang har synlig kondensskader på trevirke etter demontering av plater,
plast og isolasjon.
Konstruksjonens oppbygging er som følger: 36x68mm lett biningsverk, 100mm mineralull, 0,15 diffusjonsplast og 12mm malte plater.
Ved kontroll av konstrukjson avdekkes det at det er flere årsaker som utløser kondensproblem i vegg.
1. sprekk mellom betong gulv og betong vegg, som gjør at trekk fra grunn kommer opp og kondenserer i konstruksjon.
2. rør/kabler som er ført gjennom grunnmur og som ikke er vindtettet.
3. Ventil i grunnmur som er utett.
4. luftlekkase rundt vindu.
Hovedårsak til kondensproblem er trekk fra grunn via sprekk mellom gulv/vegg, det er ingen tegn til at det er svikt i drenering i dette området.
Det ble i tillegg tatt hull i soverom i kjeller som viser høyt fuktinnhold i trevirke som overstiger det som regnes som for tørt, dvs at øvrige vegger i kjeller
(under terreng)antas og ha samme tilstand som ovennevnte rom, det ble ikke registrert noe råteskader i konstruksjoner.
Konklusjon:
Utette gjennomføring (rør/kabler, ventil og rundt vindu) i grunnmur må fuges/tettes med egnet materiale.
Sprekk/overgang mellom betong gulv/betong vegg må fuges for å stoppe trekk fra grunn.
Konstruksjon kan remonteres etter utført tetting som nevnt ovenfor med unntak av plastfolie og nedtørket til 15-16 vekt %.
Etter samtale med takstingeniør Rune Sivertsen er dette en TG2 kontra TG3 som er gitt i opprinnelig tilstandsrapport fra Anticimex.
SE VEDLAGT RAPPORT I SALGSOPPGAVE FRA ROGALAND BYGGTAKST, DATERT 18.11.2024.
Fra egenerklæringsskjema:
2. Kjenner du til om det er utført arbeid på bad/våtrom? Ja.
Firmanavn: Lode bad og miljø
Faglært har tatt alt av vann og strøm og sjekket membran før flise-legging.
2.1. Ble tettesjikt/membran/sluk oppgradert/fornyet? Ja.
Firmanavn: Lode Bad og miljø
Lagt membran og sluk.
2.2 Foreligger det dokumentasjon på arbeidene? Ja. Kommentar: I hus-perm
Ref. selgere er bad i 2. etasje fra ca. 1995 og bad/vaskerom i kjeller fra 2011.
12. Kjenner du til om det har vært utført arbeider på terrasse/garasje/tak/fasade? Ja.
Firmanavn: forsikringssak
Tak men er utredet med ny pipe-hatt og vannskader er på forsikringsselskap.
Ref. selgere ble tak utvidet med garasjen i 1997, og pipehatt ble satt på 2011. Resten av taket er fra byggeår (1990).
13. Kjenner du til om det er/har vært utført arbeider på el-anlegget eller andre installasjoner (f.eks. oljetank,
sentralfyr, ventilasjon)? Ja.
Firmanavn: Sola elektro
Lagt ledning ut til uteplass og lys i 2007
14. Kjenner du til om det er utført kontroll av el-anlegget og/eller andre installasjoner (f.eks. oljetank,
sentralfyr, ventilasjon)? Ja. Kommentar: 2022
Kjenner du til om det er foretatt radonmåling? Ja. Kommentar: Intet å bemerke.
Ref. selgere er radonmåling tatt i 2010 og ingenting ble registrert da.