Selger har fått utarbeidet en tilstandsrapport, dvs. en teknisk gjennomgang av boligen hvor eventuelle avvik, risiko for kjøper og prisoverslag for hva som bør gjøres av oppgradering, er skissert. Se særskilt TGIU (tilstandsgrad ikke undersøkt), samt TG2 og TG3 som viser hva som er avvik fra boligens normale slitasje, alder og type, eller som bør/må utbedres. Rapporten og selgers egenerklæring er en del av salgsoppgaven og må leses nøye før bud inngis. Kjøper overtar ansvaret for de opplysninger som fremkommer av salgsdokumentasjonen, og kan ikke gjøre gjeldende som mangel noe som burde vært kjent eller som ikke kan anses å ha betydning for avtalen.
Bygningen er iht. tilstandsrapporten oppført i tre. Bolig over 3 plan samt loft. Det er støpt dekke i kjeller, mot grunn. Grunnmur med antatt betong utvendig isolert og grunnmursplater med puss. Innvendig påforet. Yttervegger over grunnmur i betong/mur-konstruksjon, utvendig kledd med liggende og stående kledning. Vinduer i boligen med hovedsakelig pvc- materiale med 2- og 3- lags glass. Det er gjenstående eldre trevinduer på loft. Etasjekskille i trekonstruksjon. Terrasser med betongdekke. med terrassebord på i 1. etasje og flis i 2. etasje. Rekkverkskonstruksjon i trevirke. Boligen har saltak med sperrekonstruksjon, utvendig tekket med betongstein. Takrenner og nedløpsrør i stål. Les forøvrig mer om byggemåte og den tekniske tilstanden i rapporten.
Det gjøres spesielt oppmerksom på:
Det er gitt tilstandsgrad 3 (TG 3) på følgende:
Byggegrunn, fundamenter, grunnmur, drenering og sikring mot vann og fuktighet:
- Støpt gulv på grunn, med tydelige fuktskader. Dette er spesielt i stuen i kjelleren. Vises med fult utslag på fukt ved kontroll med fuktmålerverktøy, og visuelt synlig ved store svellinger og skader på lagt laminat i stuen. Det kontrolleres også planavvik med store avvik 30mm på strekker av kontrollerte rom. Det måles opptil 20m på strekker på 2m. Dette er store avvik mot toleransekrav for planhet.
- Det påvises sprekker, sår og riss i overflater av puss. Samt ufullstendig løsninger ved vinduer.
- Flate underkanter av vinduer, uten særlig avrenning vekk fra vinduene. Vil gi økt belastning på vindu og muligheter for inntreng. Det er gjort utbedrende tiltak mot ett av disse vinduene med montert beslag. Det er også gjort tiltak med fugemasse mot vinduer på øvrige vinduer. Eier opplyser at det planalegges for videre utbedringer med beslag på øvrige vinduer. Påpekes at utførelsen med flate underkanter av vinduer ikke er utbedret og dette er fortsatt utsatt for inndriv og inntreng ved vær. Det må gjøres videre tiltak mot disse.
- Det påvises grunnmursplast, klemt mot mur. Det er noe svekkelser og stedvis mangler og denne glipper opp i flere områder. Ved at denne ikke er tett mot mur, vil vann kunne trenge mellom denne og mur og øke belastningen på konstruksjonen. Dette også gjeldene for utskjæringen av nyere vinduer i grunnmur mot kjeller. Det er behov for tiltak mot dette.
- Påvises saltutslag og tegn til fuktighet i tilgjengelig murkonstruksjon via innebygget trapp på bakside av inngangspartiet.
- Opplyst at det er oppgradert med ny drenering i 2016. Det må påpekes at dette ikke gjør at fukt automatisk forsvinner, da det kan forekomme kapillært oppsug fra grunn.
- Det er påviste fuktutslag ved kontroller i påforede konstruksjoner, samt at det gis indikasjoner på overflater mot vegger og områder på gulv.
- Det er terrasse over boligrom og området med påviste skader med fukt i konstruksjon. Ukjent løsning med membran/tettesjikt til dette, som vil være en risiko-konstruksjon. Det er synlige sprekker i overflate mur i ytterkant av denne. Kan ikke påvises tilstrekkelig avrenning eller membran/tettesjikt for terrassen. Det er behov av strakstiltak og videre utbedringer av fukt i påforede konstruksjoner spesielt, samt at det må anbefales ytterligere undersøkelser til indikasjoner til fukt på vegger og punktvis på gulv.
Tilstandsgrad må ses i sammenheng med rom under terreng og påviste utslag på fukt ved kontroller med egnet fuktmålerverktøy, i konstruksjoner og indikasjoner gjort på overflater. Estimert pris er kun retningsstyrende og må ikke anses som ett pristilbud, men kan ses sammen som helhet mellom dette punktet og punkter for kjeller (9.1) Takstmannens prisvurdering ved utskiftning antas mellom Kr. 100 000. - og 300.000.-
Undertak, lekter og yttertekking (taktekkingen):
- Taktekkingen og oppbygging med sløyfer og lekter må anses ha oppbrukt sin levetid.
- Det er tegn til svekkelser av tekkingen, via misfarginger og svertinger av undertak synlig fra loft.
- Opplyst utbedret råteskader på en av taksidene. Syner panel felt mellom sperrer synlig fra loft. Ikke kontrollert
oppbygging i dette området, men påviser benyttelse av duk i overkant av panel innfelt mellom sperrer.
- Det er påvist noe råteskader i underkant ved utstikk av tak.
Tilstandsgrad settes på tydelige svekkelser synlig fra loft. Det er opplyst at det er utbedret råteskader på en av taksidene. Dette som klart tegn på svekkelser av tekking. Dette med at den har nådd alder der forventet levetid er oppbruk, legges til grunn for tilstandsgraden. Tekkingen må skiftes, og det må anbefales oppbygging etter dagens prinsipper for dette. Takstmannens prisvurdering ved utskiftning antas mellom Kr. 100 000. - og 300.000.-
Loft (konstruksjonsoppbygging):
- Eldre konstruksjon er oppført etter eldre byggeskikk, og fraviker fra krav om dimensjonering og isolasjonsmengde.
- Det er ingen ventilering av konstruksjonen.
- Synlige svertinger av undertak som tegn på både svekkelser i tekking og manglende ventilering.
- Opplyst utbedret råteskader i undertak. Symptom til svekkelser av tekking, og med hensyn til alder av denne må det forventes ytterligere svekkelser. Dette vil ha direkte innvirkning på loftskonstruksjonen.
- Lufting av kloakksystemet er stoppet på loftet, med durgoventil eller lignede. Dette er ikke en anbefalt løsnig, da lufting skal føres til det fri. Det er svertinger i gips tilstøtende denne løsningen synlig. Dette punktet vil i stor grad henge sammen med tekkingen og dens funksjon. Estimert pris er satt på punkt 4.2 og vil også gjelde denne. Må skiftes tekking og bygges opp etter dagens prinsipper. Det må etableres ventilering av konstruksjonen.
Kjeller - gulvets overflate:
- Store planavvik i kjelleren. Kontrollerer opptil 20mm avvik på 2m og opptil 30mm på strekker av hele rom.
- Det er skiftet gulv i stue nylig, men laminatbelagt gulv i øvrige rom har noe svelleskader. Mest og tydeligst er i kjøkkenområdet fremfor kum. Dette er skader som settes i sammenheng med fukt.
Tilstandsgrad på store planavvik og skjevheter i gulv, samt svelleskader på laminatbelagte gulv. Det er behov av utbedringer til skader på gulv med laminat, og det må ytterligere undersøker og kontrollers omfang av skader.
Kjeller - fuktmåling og ventilasjon:
- Påviste fuktskader gulv. Indikerers på overflater tydeligst på kjøkken. Ikke påvist større utslag ved kontroller på overflater i andre rom.
- Påviste fuktskader i konstruksjon via boret hull i påforet konstruksjon. Verdier kontrollert er høyere enn tillatt for lukkede konstruksjoner og anses som utslag på fukt.
- Indikasjoner på forhøyet fuktverdier på overflater vegger tydeligst i områder i underkant av vinduer og under terreng.
Estimert pris er vurdert mot fuktsikring og tiltak som må gjøres innvendig. Dette er kun retningsstyrende og må ikke anses som ett pristilbud og kan ses sammen med punkt 1.1. Takstmannens prisvurdering ved utskiftning antas mellom Kr. 100 000. - og 300.000.-
Det er gitt tilstandsgrad 2 (TG 2) på bygningselementer i terrengforhold, yttervegger, vinduer og ytterdører, takkonstruksjon/taktekking og skorstein over tak, balkong/veranda/lignende, bad 1. etasje, bad 2.etasje, veggenes og himlingsoverflater i kjeller, WC- og innvendige vann- og avløpsrør, varmtvannsbereder og ventilasjon.
Se supplerende tekst i tilstandsrapporten om rommet/badet/bygningsdelen/skjevheten/sluket/fuktigheten/taket/det elektriske etc. Kjøper overtar ansvar og risiko for dette.
Utdrag fra selger egenerklæringsskjema:
- Kjenner du til om det er/har vært feil ved våtrommene, f. eks. sprekker, lekkasje, råte, lukt eller soppskader?
Nei. Dette er fikset og gjort mye tiltak