Selger har fått utarbeidet en tilstandsrapport, dvs. en teknisk gjennomgang av boligen hvor eventuelle avvik, risiko for kjøper og prisoverslag for hva som bør gjøres av oppgradering, er skissert. Se særskilt TGIU (tilstandsgrad ikke undersøkt), samt TG2 og TG3 som viser hva som er boligens normale slitasje, alder og type, hva som er avvik fra dette og hva som bør/må utbedres. Rapporten og selgers egenerklæring er en del av salgsoppgaven og må leses nøye før bud inngis. Kjøper overtar ansvaret for de opplysninger som fremkommer av salgsdokumentasjonen, og kan ikke gjøre gjeldende som mangel noe som burde vært kjent eller som ikke kan anses å ha betydning for avtalen.
Bolig over to plan.
Grunnmur av betong og lettklinkerblokker.
Yttervegger av trekonstruksjoner utvendig kledd med trekledning.
Tak:
Saltakskonstruksjon utvendig tekket med takplater.
Dører og vinduer:
Boligen har entrédør med glassfelt.
Heve/skyvedør og vinduer med trerammer og to-lags glass fra 2009.
Vinduer med PVC-rammer og to-lags glass fra 2024.
Les for øvrig mer om byggemåte og den tekniske tilstanden i rapporten.
Det gjøres spesielt oppmerksom på:
I tilstandsrapporten er det satt Tilstandsgrad 1 på 42% av bygningsdelene,
Tilstandsgrad 2 på 49% av bygningsdelene, tilstandsgrad 3 på 3% av bygningsdelene og tilstandsgrad ikke undersøkt på 6% av bygningsdelene.
TILSTANDSGRAD 3:
Loft:
- Overflater vegger/undertak: Det observeres stedvis fuktmerker i undertak, eksempelvis ved gavlvegger mot nord og syd.
Det observeres også soppdannelser i undertak mot syd. Årsak vurderes til å være utettheter ved overgang takplater/toppbordbeslag.
Det ble utført fuktmåling i observerte fuktmerker.
Fuktmåling i undertak mot nord/over soverom 3:
Det ble utført fuktmåling med egnet instrument (Protimeter MMS) med pigg i treverk.
Det ble ikke registrert forhøyede fuktverdier.
Målingene viser vektprosent under 16.
Selv om det ikke er registrert forhøyede fuktverdier ved befaringstidspunktet, vurderes utbedrende tiltak som nødvendig for å hindre fremtidig tilsig av fukt.
Fuktmåling i undertak mot syd/over spisestue:
Det ble utført fuktmåling med egnet instrument (Protimeter MMS) med pigg i treverk.
Det ble registrert forhøyede fuktverdier.
Målingene viser vektprosent over 20. Registrerte fuktverdier tilsier fortsatt tilsig av fukt.
Dersom registrerte verdier vedvarer vil det utvikles råteskader. Muggsopp allerede etablert.
Årsak bør avklares, videre fukttilførsel bør stoppes, og berørte områder bør utbedres. Sjablongmessig prisanslag: kr 10 000,- - 50 000,-.
- Kontroll av diffusjonssperre: Det observeres utettheter i diffusjonssperre ved rørgjennomføringer av ventilasjonskanaler fra baderom og toalettrom. Det observeres fuktmerker i plater. Årsak vurderes til å være kondens og utettheter ved takgjennomføringer. Eksakt årsak bør avklares, skadeomfang bør kartlegges, og utbedringstiltak må påregnes. Sjablongmessig prisanslag: kr 10 000,- - 50 000,-.
Vedrørende fukt i takbjelker på loft:
Siden takstmann vurderte årsaken til fukt til å være utettheter ved overgang takplater/toppbordbeslag, har selger utbedret dette ved montering av bredere galv-plater/vindski-beslag i håp om at dette vil bedre problemet. Selv om det kun var kritisk på 1 gavl - valgte selger å utbedre alle 3 gavler slik at det reduserer risiko.
Jobben ble utført av taktekkerfirma, Solide tak og bygg AS og kvittering foreligger.
Kjøper overtar videre risiko for dette.
Lysgraver:
- Lysgraver er ikke tilfredsstillende fallsikret.
Avvik iht forskriftskrav grunnet høydeforskjell på mer enn 0,50 meter. Tiltak må påregnes.
Sjablongmessig prisanslag: kr 10 000,- - 50 000,-.
TILSTANDSGRAD 2:
Bad 1. etasje:
- Vegger: Vinduets plassering i våtsone er uegnet. Fare for fukt i konstruksjon. Vindu bør skjermes.
- Ventilasjon: Våtrommet har kun naturlig ventilasjon. Naturlig ventilasjon gir som regel mindre effektiv luftutskifting enn mekanisk ventilasjon, noe som kan medføre økt fuktpåkjenning i våtrommet.
Bad/vaskerom underetasje:
- Vannrør: TG2 gjelder hovedvannledning/eldre vanntilførselsrør fra byggeåret.
På bakgrunn av alderen er det grunn til å varsle om risiko for skjulte avvik, svekket funksjon, usikker restlevetid eller lignende forhold som utvikles over tid.
- Ventilasjon: Tilluftsspalte er ikke etablert. Forholdet fører til redusert ventilering av rommet når dørene er lukket. Tilluftsspalte bør etableres.
Kjøkken:
- Ventilasjon og avtrekk: Knekt del på lampeskjerm ved belysning til kjøkkenventilator. Det vurderes at fettfilter ikke er tilpasset ventilatoren. Tiltak bør påregnes.
- Annet: Det er ikke etablert komfyrvakt på kjøkkenet. Komfyrvakt bør etableres.
Øvrige rom - 1.etasje :
- Vegger: Stedvis mindre riss/sprekker på veggflater, eksempelvis i soverom 1 og over vindu i stue. Ukjent årsak.
- Gulv: Det registreres stedvis knirk i gulvet. Ukjent årsak.
- Innerdører: Enkelte av innerdørene har kontakt med dørterskel/dørkarm, noe som gjør at dørene henger når de åpnes og lukkes.
- Ventilasjon: Ventilasjonen vurderes til å være begrenset/mangelfull. Det er ikke registrert ventiler i etasjen. Konsekvens kan være redusert luftutskiftning. Tiltak anbefales.
Rom under terreng (kjeller, underetasje, sokkeletasje) - Underetasje:
- Gulv: Det registreres knirk i tilfarergulv i rom benyttet som kjellerstue. Ukjent årsak.
- Innerdører: Dørbladet til innerdør ved gang har kontakt med dørterskel/dørkarm, noe som gjør at døren henger når den åpnes og lukkes.
Dørbladet til innerdør ved bod er vridd, noe som gjør døren vanskelig å åpne/lukke.
- Konstruksjoner (tilfarergulv, himling og vegger): Etasjen har vegg under bakkenivå som er utlektet fra grunnmuren (lite veggparti under trapp), samt gulv som er opplektet (rom benyttet som kjellerstue). Konstruksjonen er lukket, og det er ikke kjent hvordan oppbyggingen er utført. Dette sammen med dreneringens alder tilsier risiko for fuktskader i konstruksjonen. Det er ikke observert skader eller symptomer på skader, men skader kan ikke utelukkes. Oppfølging med jevnlig ettersyn anbefales slik at tiltak kan iverksettes ved behov. TG2 er valgt for å belyse skaderisiko/behov for tiltak.
- Ventilasjon: Det er kun etablert ventilering med ventiler i vinduer. Det er ikke etablert luftespalter over/under dørblader, noe som fører til redusert luftutskiftning når dørene er lukket. Rom under terreng har naturlig høyere fuktbelastning enn etasjer over bakkenivå, og ventileringen vurderes derfor med fordel å kunne vært bedre. Anbefaler mer kontrollerbar ventilering.
Loft:
- Gulv: Stedvis fuktmerker på papiroverflate på isolasjonen. Ukjent årsak.
Fuktmerkene kan være av eldre dato, men bør ses i sammenheng med registrerte utettheter/fuktinnsig fra undertak. Ytterligere undersøkelser anbefales.
Ildsteder/skorsteiner innvendig. (Omfatter ikke funksjonalitet og innvendig pipeløp):
- Annet: Defekt lukkemekanisme på feieluke i bad/vaskerom. Tiltak anbefales.
Innvendige trapper:
- Innvendige trapper: Det er ikke etablert rekkverk i nederste del av trapp. Trappen/rekkverket har åpninger på mer enn 0,10 meter. Basert på ovennevnte forhold oppfyller ikke trappen dagens krav til sikkerhet. Tilstandsgrad settes iht. NS3600.
Etasjeskiller - Underetasje:
- Skjevhetsmåling: Det er registrert noe målbare skjevheter i etasjen. Forskjellen mellom høyeste og laveste punkt på 2,0 meter er målt til 12 mm i rom benyttet som kjellerstue, og totalt avvik er målt til 12 mm. Årsaken til skjevhetene er ikke vurdert.
Tekniske anlegg, VVS anlegg:
- Varmtvannsbereder: På bakgrunn av berederens alder er det grunn til å varsle om usikker restlevetid eller andre forhold som utvikles over tid. Det kan ikke utelukkes behov for reparasjon/utskiftning. Jevnlig ettersyn anbefales slik at eventuelle tiltak kan iverksettes ved behov.
Elektrisk anlegg:
- Forenklet vurdering av det elektriske anlegget: Det er ikke fremlagt samsvarserklæring på utførte arbeider på det elektriske anlegget (tilstandsgrad settes i henhold til NS3600). Det er ikke fremlagt dokumentasjon på de deler av det elektriske anlegget som er montert før 1999. Med bakgrunn i ovennevnte avvik bør det gjennomføres en utvidet el-kontroll av en kvalifisert elektrofaglig person.
Yttervegger inkl. fasader og konstruksjon:
- Fasader ink. kledning: Luftespalte bak trekledning er stedvis blokkert. Forholdet kan redusere levetiden til kledningen og veggkonstruksjonen. De stedene der luftingen ikke er blokkert, er det ikke etablert tilfredsstillende musesikring. Lufting bør utbedres, og musesikring bør etableres. Ingen dryppkant/skråskjæring i underkant av kledning. Forholdet kan redusere levetiden til kledningen. Forholdet bør holdes under oppsikt.
Yttertak:
- Helhetsvurdering: Yttertaket er inspisert fra bakkeplan grunnet sikkerhetsmessige forhold med de begrensninger dette innebærer. Bygningsdelen har en alder som tilsier at over halvparten av anbefalt brukstid er passert. Det er i tillegg registrert symptomer på utettheter og lekkasjer som krever lokale utbedringer. Se "Loft - uinnredet/råloft". Utover dette anbefales oppfølging med jevnlig ettersyn slik at vedlikeholds- og eventuelle utbedringstiltak kan iverksettes ved behov. TG2 er satt for å belyse skaderisikoen som følge av alder og observert tilstand.
Terrasser / platting på terreng:
- Terrasser på terreng (understøttet av bjelker / pilarer): Skjevheter/ujevnheter i naturstein/terreng. Ukjent årsak. Ukjent om negativ utvikling fortsatt er gjeldende eller om utviklingen har stoppet/er stabil. Utbedringstiltak bør påregnes.
Grunnmur, fundamenter:
- Grunnmur: Stedvis mindre riss/sprekker på grunnmur. Ukjent årsak. Anbefaler oppfølging med jevnlig ettersyn slik at eventuelle tiltak kan iverksettes dersom behov.
Drenering:
- Helhetsvurdering: Dreneringens funksjon er å forhindre fuktinnsig og fuktskader i underetasjen. Dreneringen er nedgravd og skjult. Tilstanden må derfor vurderes ut fra alder.
Estimert teknisk levetid for drenssystem ligger mellom 20 - 60 år. TG2 er valgt for å belyse at dreneringen har nådd en alder der funksjonssvikt ikke kan utelukkes.
Det anbefales derfor oppfølging med jevnlig ettersyn slik at eventuelle tiltak kan iverksettes ved behov.
Det er stedvis ikke etablert kantlist på grunnmursplast.
Terrenget rundt bygget har stedvis lite terrengfall, og stedvis fall mot grunnmuren. Forholdene kan være med å øke fuktbelastningen på grunnmuren.
Stikkledninger og tanker:
- Vann- og avløpsledninger (ink. stikkledninger): Alder og materialvalg tilsier at anbefalt brukstid og restlevetid på vann- og avløpsrør med tilliggende utstyr bør vies spesiell oppmerksomhet.
Materialene er skjulte i grunnen og dermed er det kun alder som kan gi indikasjon på tilstand. TG2 settes for å belyse risiko.
Garasje :
- Helhetsvurdering: Garasje. Det er foretatt en forenklet og overordnet vurdering av tilstanden og i forhold til byggeår vurderes moderat vedlikehold å være tilstrekkelig.
Det er i tillegg registrert følgende avvik: Det observeres riss/sprekk og stedvis mindre mineralutslag på ringmur av lettklinkerblokker.
Anbefaler oppfølging med jevnlig ettersyn slik at eventuelle tiltak kan iverksettes ved behov.
Åpning i bjelkelaget for trapp til lagringsloft/hems er ikke tilfredsstillende fallsikret. Tiltak anbefales.
Vindskibord bærer stedvis preg av elde/slitasje. Vedlikehold/overflatebehandling bør påregnes.
Toalettrom (Ikke våtrom):
- Himling: Fuktmerker/svelleskader i himling ved avtrekksventil. Ukjent årsak. Merkene kan være av eldre dato.
Det ble utført fuktmåling med egnet instrument (Protimeter MMS) med pigg i treverk i merkene. Det ble ikke registrert forhøyede verdier. Målingen viser vektprosent under 16. Likevel anbefales ytterligere undersøkelser slik at årsak og omfang kan avklares, og eventuelle tiltak iverksettes dersom behov.
- Gulv: Det registreres knirk i gulvet. Ukjent årsak.
- Ventilasjon: Våtrommet har kun naturlig ventilasjon. Naturlig ventilasjon gir som regel mindre effektiv luftutskifting enn mekanisk ventilasjon, noe som kan medføre økt fuktpåkjenning i våtrommet.
- Vannrør og avløpsrør: TG2 gjelder kobberrør og avløpsrør fra byggeåret. På bakgrunn av alderen er det grunn til å varsle om risiko for skjulte avvik, svekket funksjon, usikker restlevetid eller lignende forhold som utvikles over tid.
Se utfyllende tekst i rapporten.