En eiendomsmeglers hverdag i Krogsveen: – Mer enn bare en jobb – det er en livsstil

5. desember 2022 av Krogsveen
I fem strake timer sitter han kontinuerlig konsentrert og styrer budrunden med klart hode og stø hånd, før knyttneven endelig faller i bordet. Salget er i boks.
Han møter oss med et stort smil, og neven fram. Marius Iversen er eiendomsmegler hos Krogsveen på Majorstua – et sted han har vært ansatt siden han stolt gikk ut døra på BI med eksamensbeviset i hånda for sju og et halvt år siden.
- Men jeg var også ansatt her som trainee i halvannet år mens jeg studerte. Krogsveen passer utrolig godt til meg som person. Her er det jovialt og folkelig – akkurat slik jeg ønsker å ha det på arbeidsplassen min. OG – det merket jeg raskt etter at jeg begynte her, sier Marius med et stort smil.

Begynner kvelden før

Han forbereder oss på en «normal» dag på jobben. Marius var tidlig på’n – som vanlig - for å forberede dagen. Kvelden før gjennomførte han den siste visningen på en leilighet på Sagene i Oslo. Budrunden skal han gjennomføre i dag. Samtlige interessenter har allerede fått melding fra Marius om at det skal være budrunde i dag.
- Jeg begynner alltid forberedelsene kvelden før. Etter jobb drar jeg hjem, slapper av litt, før jeg begynner forberedelsene til neste arbeidsdag. Da sover jeg bedre, sier Marius.
Han forteller at han alltid går igjennom neste arbeidsdag – slik han tror dagen blir. Tror, fordi en eiendomsmegler vet aldri helt hvordan neste arbeidsdag blir.
- Det er viktig å være strukturert i denne jobben, men samtidig må man ta høyde for uforutsette ting. Du kan ikke å la deg lure av det som på papiret ser ut som en rolig dag. Ofte dukker det opp ting som du må ta deg av med en eneste gang, sier Marius.
30-åringen «jobber seg igjennom» neste arbeidsdag, hva som skal gjøres før en eventuell budrunde, og hvem som skal ha svar på hva, før budrunden starter. I tillegg hva som skal gjøres etter at den er avsluttet, og salget er i boks.
- Jeg synes det er godt å være godt forberedt på ting som skal skje før og etter budrunden, slik at jeg klarer å ha fullt fokus når den pågår, forteller Marius.

Liker presset

Klokken er ni, og Marius er på tråden til selger, for å få alle fakta på plass. Alle detaljer rundt leiligheten må være avklart. Spenningen er stor, og Marius innrømmer at han kjenner litt på presset. Et press han imidlertid elsker. Budrunden, med det endelige tilslaget i boks, er selvsagt høydepunktet i en meglers hverdag.
- Det er som jeg pleier å si; Det er like spennende for meg som for selgeren, for jeg kjenner veldig på presset. Det er mye tidspress i en budrunde, og dette gjør at jeg alltid sover litt dårlig natta i forveien. Du blir anspent, og jeg spiser også dårlig før alt er unnagjort, sier Marius, og kikker spent bort på PC-skjermen sin, samtidig som han sjekker telefonen. Marius venter på sitt første bud for dagen.
- Jeg føler veldig eierskap til salg av en bolig. Jeg har jo lyst til at alle parter skal være happy; at selger er fornøyd, og at den som kjøper boligen synes de har gjort noe fornuftig, og sitter igjen med en godfølelse. Alt dette er fryktelig viktig for meg, sier Marius.

Budrunden

Første budfrist er klokken 12 dagen etter siste visning. Bud som kommer inn før klokken 12, må altså stå til tidligst klokken 12.
- Vanligvis skjer det ikke noe helt fra morningen av. Rundt klokken 11 pleier det å løsne, sier Marius spent.
Klokken 10,40 har Marius ringt til alle interessentene – 23 i tallet.
- I dag har fem svart at de ikke er interessert. Fire har sagt de er interessert, og 14 har ikke svart på telefon. Dette blir spennende, sier han.
Klokken 11,15 tikker det første budet inn. Budet er 125.000 kroner under prisantydning.
- En fair start, sier Marius.
Boligmarkedet har stilnet noe etter den hektiske koronaperioden med nullrente og null feriereiser, men Marius er klar på at det fortsatt er stor interesse for de rette objektene.
Budene begynner å komme, og Marius noterer raskt ned all info på PC-en. Bud etter klokken 12 må stå i minst en halv time, og nå begynner det å bli hektisk for eiendomsmegler Marius Iversen.
Når klokken runder 12, har budene nådd 50.000 kroner under takst.
- Det går sakte, men sikkert oppover, uten de store hoppene. Men vi er på vei til noe her, sier Marius.
Det 11. budet er på prisantydning. Fortsatt er tre av fire budgivere med.
Det er hektiske timer for Marius, og ved naboskrivebordet er det minst like hektisk. Der holder kollega Kristoffer Mjåtveit det gående med en minst like intensiv budrunde på en Frogner-leilighet.
Papirkorgen mellom de to skrivebordene inneholder tomme Red Bull-bokser. Her gjelder det å holde fokus.

Nøkternhet er viktig

Marius skyver stolen tilbake og strekker armene mot pulten mens han ser i gulvet. Han føler at han er på vei mot å gjøre selger fornøyd.
Objektet, en leilighet på Sagene, er attraktiv, selv om den er liten. En takterrasse på åtte kvadratmeter og utsikt over store deler av Oslo by, gjør leiligheten attraktiv.
- Vi gjør alt vi kan for å gjøre selgerne fornøyde, men samtidig er det nødvendig å være litt nøkterne underveis her. Viktig å holde forventningene på et realistisk nivå, for du vet aldri helt hvordan det vil ende til slutt. Det er viktig å ikke ende opp med en skuffet selger, sier Marius.
Fortsatt renner budene inn. Små økninger, javel, men kjøpsprisen stiger. Etter over 20 bud, og enda flere telefonsamtaler, stopper det hele 100.000 kroner over prisantydning.
Marius får bekreftet budet. Finansieringen er sjekket og dobbeltsjekket, og Marius smeller knyttneven i bordet. Klokken er 13.45.
Leiligheten er solgt til en kvadratmeterpris på 115.400 kroner, og etter litt godsnakk med gratulasjoner til både kjøper og selger, kan Marius smile.
- Begge parter er fornøyd. Da er jeg fornøyd, sier Marius, før han går seg et par runder i lokalene til Krogsveen på Majorstua for å strekke litt på støle muskler og ledd.
- Jeg føler meg ofte litt tom tom og sliten etter et salg som dette. Da må jeg ta en liten pause for å nullstille meg, sier han.
Det her er mer enn en jobb, vet du. Det er en livsstil.
Marius Iversen, Krogsveen Majorstua

Matcher Krogsveens DNA

Å selge en bolig kan være krevende mentalt. Mange boligselgere har et personlig forhold til boligen sin, og ofte er det mange følelser i spill når denne skal selges. Mange selger også boligen sin fordi de må, blant annet på grunn av alder eller helse. Da er det trygt å vite om hva som ligger i Eiendomsmegler Krogsveens DNA.
- Jeg er en type som blir begeistret engasjert, og får ofte et personlig forhold til kundene mine. Dette faller helt naturlig for meg, og er slett ikke noe som er påklistret. Når det er slik, så blir dette langt mer enn bare en jobb, og jeg vil vel påstå at det er nettopp dette som ligger i Krogsveens DNA. Det er kulturen i Krogsveen som er slik. Vi har ikke spisse albuer og eplekjekke holdninger til boligsalg. Vi driver heller ingen bank ved siden av, som skal finansiere kjøp av boliger som selges gjennom oss, sier Marius.
Han føler selv han har gått den beste skolen.
- Jeg vil påstå at alt her er tuftet på denne holdningen. Jeg har virkelig gått en god skole, gått i beina på mange gode folk med en sunn kultur. Det vil jeg absolutt understreke, sier Marius.

Prospekt

I dag har Marius et par timer på seg til han skal ha visning på en ny leilighet, nær Botanisk hage på Sofienberg. Men først skal han skrive et prospekt til en tredje leilighet.
- Jeg bruker gjerne fem-seks timer på å gjøre ferdig et prospekt. I dag skriver jeg ferdig et prospekt, før jeg skal ut på visningen. Dette er andre og siste visning på denne leiligheten, som hadde 14 besøkende for to dager siden, forteller Marius.
Vi gir ham et par timer for seg selv, før vi igjen møter ham med visningsskiltet under armen. Han har kommet seg igjennom Oslo-gatene fra Majorstua til Sofienberg.
- Klok av skade unngikk jeg krysset på Alexander Kiellands Plass. Der er det trafikkork på denne tiden av døgnet, sier han.

Digital visning

Skiltet plasserer ute på fortauet, og nytt skilt settes opp utenfor inngangen til boligblokken. Vel inne i leiligheten går Marius over og ser at alt er som det skal. Leiligheten har dunkel belysning og mørke fargevalg, så Marius har med seg en lampe som skal sørge for mer lys.
Før selve visningen er det klart for digital visning med en interessent. Marius går rundt i leiligheten med den potensielle boligkjøperen «live» på FaceTime, og forteller det han vet om leiligheten.
Stearinlys er tent, og unødvendige ting er ryddet unna.
- Det er viktig at unødige ting er ryddet unna, og at boligen fremstår som hyggelig. Jeg bruker aldri duftlys på visninger. Da blir folk mistenkelige, for hva lukter det egentlig i denne leiligheten når det ikke brenner duftlys her, sier Marius.

«Smalltalk»

Tre interessenter besøker leiligheten på siste visning. Såkalt «smalltalk» er viktig for Marius, for å gjøre seg kjent med visningsdeltakeren.
- Det er ganske viktig for en megler å være god på smalltalk. Jeg tror faktisk at meglere er enda bedre enn frisører til å småprate med visningsdeltakerne i akkurat passe mengde, sier Marius, og ler.
Visningen er over. Interessentene er fortsatt interessert, og Marius pakker sammen utstyret og det som er igjen av prospekter. Klokken er 17.30, og arbeidsdagen nærmer seg slutten.
- Det har jo vært en bra dag, sier Marius mens han pakker bagen.
Nå skal Marius Iversen hjem for å slappe av litt, før han starter forberedelsene til neste dags arbeid.
- Det her er mer enn en jobb, vet du. Det er en livsstil, sier den energiske eiendomsmegleren.
Foto: Jan Torkel Torstensen / Krogsveen
Redaksjonen har ansvaret for Magasinet i Krogsveen. Her produseres det innhold til alle som interesserer seg for bolig og boligmarkedet.

Kontakt oss gjerne om tips til innhold, tilbakemeldinger eller andre innspill: marked@krogsveen.no
0