Fellene du må unngå om du skal pusse opp selv

29. mai 2020 av Krogsveen
Å pusse opp hele eller deler av boligen kan være en rimelig måte å få både verdistigning og skape et triveligere hjem. Det kan dessuten gi mestringsfølelse og en enda sterkere tilknytting til hjemmet man har vært med å forme. Men det finnes noen feller man bør unngå. Her er noen av de viktigste.
Når det gjelder oppussing av boligen er det store spørsmålet om man skal bruke fagfolk eller ikke .
Fordelen med fagfolk kan være å spare tid, tryggheten det gir og selvfølgelig deres kompetanse. Det er lovpålagt at rør- og elektrikerarbeid utføres av fagpersoner.
Fordelene ved å gjøre arbeidet selv kan være mange. Det er mye penger å spare ved å bruke egen arbeidskraft. Samtidig har du større kontroll over løsninger og kanskje også fremdrift, og det kan også være glede knyttet til å drive med et konkret prosjekt hjemme. Mange setter pris på å ha formet drømmeboligen selv.
Det er noen ting du alltid må være klar over før du setter i gang et oppussingsprosjekt. Her har er noen av de vanligste fellene:

1) Tidsoptimist

La det bare være sagt først som sist: Det er tidkrevende å pusse opp selv. Fra noen strøk maling i stua, via å fikse listene i gangen, til å pusse opp badet: Ting tar ofte mye mer tid enn vi forventer. Det er helt menneskelig å feilberegne tidsbruk, og er ofte den viktigste årsaken til at prosjekter blir stående halvferdige. Vårt tips for å unngå tidsoptimist-fella er å sette seg ned i forkant av arbeidet og lage en konkret tidsplan. Husk å beregne nok tid til forberedelser, og gi deg selv en tidsfrist å jobbe opp imot. Forskning sier at tidsfrister virker motiverende, også når vi setter dem helt selv.

2) Bruk av fagfolk?

Selv krevende prosjekter er gjennomførbare uten fagfolk, er det mange som tenker. Det kan stemme, men du bør være hundre prosent sikker på at det stemmer. Før du setter i gang bør du undersøke om det er noen formelle krav til type utbedring du skal gjøre, enten når det gjelder videresalg, forsikringspremier eller annet. Spesielt gjelder dette alt som har med strøm, vann og bærekonstruksjoner å gjøre. Alle slike prosjekter bør utføres av fagfolk. Men ikke la det stoppe oppussingsprosjektet – det er svært mange forbedringer du kan gjøre selv. Du kan for eksempel friske opp boligen ved å male, snekre, fikse lister og legge gulv. Ofte vil slike grep være mer enn nok for et realt ansiktsløft.

3) Husk å dokumentere underveis

Når du setter i gang selv, er det alltid viktig å dokumentere arbeidet i form av kvitteringer og bilder. Dette er noe som ofte kreves ved videresalg, og kan være noe forsikringsselskapet etterspør når de skal fastsette forsikringspremie på boligen.
Når du har sjekket med fagfolk om arbeidet kan utføres på egenhånd, planlagt skikkelig og sørget for god dokumentasjon, er det som regel bare å sette i gang. For den uerfarne finnes det mange instruksjonsvideoer på nettet som kan være nyttige, og mange ser også til interiørblogger for inspirasjon. Mulighetene til å forme din egen drømmebolig er mange – bare husk å ha videresalg i mente.
Lykke til!
Redaksjonen har ansvaret for Magasinet i Krogsveen. Her produseres det innhold til alle som interesserer seg for bolig og boligmarkedet.

Kontakt oss gjerne om tips til innhold, tilbakemeldinger eller andre innspill: marked@krogsveen.no
0