Høsten nærmer seg – dette bør du gjøre med boligen og hagen

3. september 2023 av Krogsveen
Tiden nærmer seg for å sjekke om boligen, uteplassen og hagen din er rustet for å tåle en lang høst og en kald vinter.
Små, men effektive tiltak kan gjøres for å sikre at eiendommen din tåler en værhard høst og vinter. Derfor er det smart å gjøre tiltakene så tidlig som mulig.
Det er bare å sette i gang.

Selge boligen? Pen bolig er viktig

Jevnlig vedlikehold av huset er alltid viktig, og eiendomsmeglere vet også at eventuelle kjøpere verdsetter godt vedlikeholdte hager. Skal du selge boligen din, lønner det seg å ha en velstelt og pen hage.
Ta sjekkrunden utenfor huset, og i hagen. Frosten kommer før du aner, men mye av vedlikeholdet i hagen kan, og bør du vente med til våren igjen glimrer med sitt nærvær.

Ta en taksjekk på boligen

Det er imidlertid alltid lurt å ta en sjekk av taket. Gjør det hvert eneste år. Ta sjekken enten fra bakkenivå, fra en stige, eller fra naboens hus. Sjekk om takstein ligger feil. Skift ut eventuelle ødelagte takstein, eller rett på de som eventuelt ikke ligger hundre prosent rett.
Ta også en tur på loftet. Da finner du raskt ut om det har vært noen form for lekkasjer eller fuktskader.
Finner du steder der taket ikke er tett, som eksempelvis ved beslag, pipe, takbelegg eller luftekanaler, bør du gjøre noe med det så raskt som mulig. Hull og sprekker i takrenner og nedløpsrør bør tettes, ved hjelp av asfaltkitt eller egnet fugemasse. Ofte er det lurt å bytte hele takrennen eller nedløpet.
Det er alltid lurt å fjerne løv og barnåler som samler seg i takrennene. Sjekk også om nedløpsrennene er åpne.
Dersom boligen din trenger et strøk med maling, bør du imidlertid ikke gjøre det nå. Vent heller til våren eller sommeren. På høsten er luftfuktigheten ofte for høy til at maling eller beising er lurt.

Trekk fra vinduene

Har du gamle vinduer i boligen din? Vurder om det holder med en renovering av vinduet, eller om du rett og slett må bytte dem ut. Du kan stoppe trekken ved hjelp av tetningslister rundt trekkfulle dører og vinduer. Bruk et tent stearinlys for å lokalisere hvor det trekker.
Er vinduskarmene for dårlig isolert? Ta av listene rundt vinduet og isoler med mineralull. Pass på at du ikke dytter for hardt når du isolerer. Isolasjonen skal være luftig – hvis ikke mister den isolasjonsevnen. Avslutt med å tette sprekkene rundt vinduet med byggtape før du igjen setter på listverket.

Dette bør du passe på i hagen

Mye vedlikehold av hagen bør gjøres om våren. Likevel er det en del enkle ting du bør sjekke, passe på og eventuelt utbedre, før høststormene og frosten er tilbake.
Sjekk at bakken rundt grunnmuren din heller mot terrenget, og ikke inn mot boligen. Regnvann bør føres bort fra boligen.
Når høsten er her, er det ikke lenger behov for å vanne. Steng derfor utekranen før det er fare for frost.
Har du markise over vinduene? Da er det smart å rengjøre disse før skitten går over til jordslag og mugg når luftfuktigheten stiger. Mildt såpevann holder.
Eddik (2 dl 35 %), og vann (1 liter) er vidundermiddel mot flekker på markiseduken. Påfør flekkene, og la det stå over natten. Vask deretter med en våt svamp. Ikke rull sammen duken før den er tørr.

Grill og gressklipper

Er grillen din skitten etter en lang sommersesong? Det viktigste er å rengjøre ristene. Det rimeligste, og enkleste, er å brenne risten ren, før du koster den med en børste. Dette kan du enkelt gjøre både med gassgrillen og kullgrillen.
På en kullgrill skal du alltid tømme fyrkammeret for aske og gamle kullrester. Bruk gjerne et trekk over grillen, selv om den skal oppbevares innendørs.
Gi også gressklipperen din en høstrengjøring. Skift olje, tennplugg og kanskje til og med filter. Er det på tide med en service? Trenger den profesjonelt tilsyn, så er høsten tiden å gjøre det på. Erfaringer sier oss at servicekøen er lang på vårparten.

Beskjæring av trær og klippe plen

Vent med beskjæring av trærne dine til våren. Ifølge Det norske hageselskapet, skal steinfrukttrær beskjæres tidlig på våren for å hindre sykdommer på trærne.
Mye fukt i gresset gjør at plenen vokser seg lang utover høsten. Det er ofte vanskelig å få slått når det passer. Rådet er å klippe plenen, men ikke for kort. Still klipperen på cirka fem centimeter. Du trenger heller ikke å rake, og klipp gjerne dersom det ligger noe løv på bakken. Opphakket løv er meitemarkens favorittgrøde. Store mengder løv er imidlertid ikke bra for plenen.

Nedfallsfrukt trekker til seg brunsnegler

Hva gjør du med nedfallsfrukten? La den i hvert fall ikke råtne på plenen. De eplene du ikke klarer å spise opp selv, kan du like gjerne gi bort. Nedfallsfrukt er delikatesse for sultne smågnagere og brunsnegler, og bør leveres på mottak for hageavfall.

Sett løkplantene i jorda nå

Har du løkplanter som skal blomstre tidlig neste vår? Sett dem i jorda nå. Da vil du oppleve tidlig blomstring til våren. Et godt råd er å sette annenhver løk opp-ned. Da får du en lengre blomstringsperiode når våren kommer. Sett løkene tre ganger så dypt i jorda som løkens høyde. Bearbeid gjerne jorden med blodmel, som er et gjødslingsprodukt.

Ikke dekk til plantene på høsten

Tenker du å dekke til plantene i høst? Ikke gjør det. Dekk gjerne plantene dine med granbar eller striesekker, men vent til februar. Grunnen til at du skal dekke til plantene, er for å hindre uttørking om våren. Når vårsola kommer, er jorden som oftest stivfrossen. Dermed kan plantene fort få tørkeskader. Særlig lengre perioder med sol, fører til tørkeskader. Tildekking om høsten kan dessuten utvikle sopp på plantene dine.
Vent også til våren med å fjerne høstvisne grener og løv. Da unngår du å forstyrre plantenes avmodningsprosess. Det som visner, gir nemlig plantene dine et beskyttende lag.

Høst er plantetid

Har du planen klar for hvordan du vil plante i hagen din? Rådet er å plante nå på tidlig høst. Alle vinterherdige vekster kan plantes før frosten kommer. Dessuten har de fleste hagesentrene ofte nedsatte priser på denne årstiden.
Høsten er også tiden for å få flere eksemplarer av favorittstaudene dine. Del røttene og plant dem der du vil ha dem.
Høsten er også en god tid til å fjerne ugress. Du får nok å gjøre i hagen til våren, og da slipper du ugressjobben, når det aller meste i hagen vokser voldsomt. Vær nøye med å få opp røttene. Løft gjerne på steiner, planker, og under hageavfall.
Kilde: Det norske hageselskap
Foto: istock
Redaksjonen har ansvaret for Magasinet i Krogsveen. Her produseres det innhold til alle som interesserer seg for bolig og boligmarkedet.

Kontakt oss gjerne om tips til innhold, tilbakemeldinger eller andre innspill: marked@krogsveen.no
0