Drømmer du om hytte på fjellet?
4. april 2017 av Krogsveen
Påsken er hyttetid, men feriedrømmen har fått en stiv pris. Etter mange år med flat prisutvikling, ser vi nå at fjellhyttene stiger i verdi.
Påsken nærmer seg, og mange ser frem til å samle familie og venner på hytten med skiturer, påskequiz, blå Swix og appelsin. Men feriedrømmen har etter hvert fått en stiv pris. Og om man allerede eier en hytte, er det lett glemme at hytten koster titusenvis av kroner hvert eneste år, noe som gjør at døgnprisen kan sammenlignes med de flotteste feriestedene i utlandet, sier Maria Setsaas, forbrukerøkonom i Danske Bank.
Dobbelt så mange drømmer om hytte på fjellet
Norge er en hyttenasjon, med over 450 000 registrerte hytter. To av fem nordmenn sier de disponerer en hytte, men nå ønsker rekordmange å realisere drømmen selv. Ifølge Prognosesenteret var det 60 000 nordmenn som ønsket å kjøpe en hytte for to år siden. Nå er tallet doblet.
- I takt med urbaniseringen ser vi at mange ønsker å trekke tilbake til naturen i helgene. Aktiv fritid i fjellheimen er for mange det gode liv. Samtidig har mange opparbeidet seg kapital fra boligprisoppgangene de seneste årene, noe som gjør en fjern hyttedrøm til en oppnåelig realitet. På samme tid ser vi at markedet for fjellhytter frisker til, etter mange år med en flat prisutvikling. Det gjør at døgnprisen begynner å bli skyhøy om hytten brukes lite. En normal norsk hytte med god standard koster rundt 2900 kroner per natt om familien bruker hytten 20 netter i året. Da har hyttedrømmen en pris, sier Danske Bank-økonomen og viser frem regnestykket:
Pengeslukende påskedrøm
En nybygget norsk folkehytte er typisk 80 kvadratmeter og har en verdi på 2,75 millioner kroner. Med en egenkapital på 500 000, som alternativt kunne vært forrentet i aksjefond, eller på høyrentekonto, blir gjeldsutgiftene på nær 36 000 kroner i året, gitt en effektiv rente på 2,1 prosent og en kapitalskattesats på 24 prosent for 2017. Av andre utgifter følger vedlikehold, strøm- og oppvarming, samt kommunale avgifter og forsikring.
- Den reelle døgnprisen er høyere, da nybygde hytter ofte har innlagt bredbånd og ligger nær et alpinanlegg. Sesongkort til de mest populære alpinbakkene i Norge koster ofte fra 16 000 til over 20 000 kroner for en familie på fire. I tillegg kommer brøyting, veiavgifter, samt små og store innkjøp til hytten gjennom året. Da løper pengene raskt, sier hun.
Gjør hyttedrømmen pengevennlig
Selv om mange ønsker å bruke familiehytten selv for å leve ut påskedrømmen, er det ofte nok av helger hvor hytten står tom gjennom året. Da kan utleie være løsningen. På populære skidestinasjoner kan man enkelt leie ut hytten for over 5000 kroner for en helg. Husk at de tradisjonelle hytteformidlerne, og deletjenester som Airbnb, tar et gebyr for tjenesten, som blant annet skal dekke forsikringer og annet.
- Det er svært enkelt å leie ut hytten i dag. Enten gjør du det selv på Finn, bruker en hytteformidler, eller Airbnb. Hytteutleie er også skattefritt inntil 10 000 kroner, hvor 85 prosent av overskytende utleiebeløp beskattes med 24 prosent for 2017. Det kan gjøre hytteregnskapet bedre, sier Maria Setsaas i Danske Bank.
Alternativ tradisjon
Ikke alle drømmer om en påske med snø og Kvikk Lunsj. Er man reiselysten, er det mulig å gjøre et kupp på billige flybilletter til storbyene i påskeferien. Svak kronekurs har gjort enkelte deler av verden betydelig dyrere enn for bare noen få år siden, men ferieturen til London er blitt mye billigere i 2017.
- Nordmenn er glade i påskefjellet, og for mange skal det nok litt til for å bytte ut hyttetid med storbyen med det første. Det er likevel svært populært å bruke påsken til å dra på andre typer ferier. Om en drar nytte av billige flypriser og god valutakurs kan det være mye å spare på å skape nye påsketradisjoner utenfor skisporet, tipser Setsaas.
Redaksjonen har ansvaret for Magasinet i Krogsveen. Her produseres det innhold til alle som interesserer seg for bolig og boligmarkedet.
Kontakt oss gjerne om tips til innhold, tilbakemeldinger eller andre innspill: marked@krogsveen.no
Kontakt oss gjerne om tips til innhold, tilbakemeldinger eller andre innspill: marked@krogsveen.no
0