Står hytta ofte tom? Her er gode tips og råd for å leie den ut

14. september 2022 av Krogsveen
Står din hytte ofte tom? I så fall kan det være lurt det lurt å leie den ut, og her gir vi deg de gode rådene.
Norges Hytteforbund har gjennom media gitt uttrykk for at de er bekymret for at stadig flere hyttefolk bruker hyttene mindre og mindre. Hovedårsaken er de rekordhøye strømprisene, og manglende muligheter for strømstøtte, noe som gjør at mange ikke har råd til å bruke hytta selv.
Dyre drifts- og vedlikeholdskostnader på hytter gjør også sitt til at det nå er betydelig mindre interesse for både kjøp og bygging av hytter.
Men etterspørselen etter fjellhytter er fortsatt stor, og nettopp derfor kan det være lurt å leie ut hytta.
Vi er i gang med høstsesongen allerede, og fjellhytter er attraktive for mange. Kombinasjonen høst, vinter og fjellhytter er en sikker vinner på leiemarkedet.

Stor etterspørsel – få utleiehytter

Ønsker du å leie ut hytta i høst og/eller i vinter? Da har vi gode råd til deg som ønsker å leie ut hytta til ferieglade familier som ønsker seg til fjells.
Veldig mange drømmer om en høst-, jul-, vinter- eller påskeferie på fjellet. Eller kanskje bare noen weekender. Mange søker til fjellet, og kanskje er det nettopp din hytte de er på utkikk etter.
Ifølge Statistisk Sentralbyrå (SSB) finnes cirka 425.000 hytter i Norge, men kun et mindretall av dem finnes i utleiemarkedet. Det er dermed et skrikende behov for utleiehytter for å tilfredsstille etterspørselen. Her har du mulighet til å spe på inntekten med leieinntekter.

Gjør det selv

Tall fra SSB viser at mange bruker hyttene sine mindre enn 30 dager i året. Likevel er det få som leier ut hytta. Dersom du har en relativt moderne hytte i, eller nær en av de mange populære fjelldestinasjonene, bør det være enkelt å leie den ut, og dermed gi et kjærkomment tilskudd til familieøkonomien.
Tidligere har det vært vanlig å leie ut fjellhytter gjennom regionale utleieselskap. Dette har vært spesielt vanlig på store fjelldestinasjoner som Trysil, Hafjell, Geilo, Beitøstølen eller Hemsedal.
Utfordringen har vært at bookingselskapene krever mange utleieperioder for å innlemme nettopp din hytte i porteføljen, samtidig som de tar seg godt betalt - rundt 30 prosent av leiebeløpet.
Dette er ikke nødvendig.
Alternativet er å gjøre det selv – enten gjennom en annonse på Finn.no, eller gjennom Airbnb. På den måten øker du fleksibiliteten, og bestemmer selv hvilke perioder du ønsker å leie den ut. Du får leieinntekter, samtidig som du får brukt hytta selv, når du måtte ønske det.
Det medfører litt mer jobb, men langt større fleksibilitet.

Forsikring og skatt

De fleste forsikringsselskapene krever at du melder fra om du skal leie ut fritidsboligen, men om man kun skal leie ut noen få uker i året, så kreves det som regel ingen ekstradekning.
Eventuelle utleiemeglere og Airbnb, ordner dessuten tilleggsforsikringer for deg som en del av sine tjenester.
Når det er sagt, så må du huske at skattemyndighetene følger ekstra godt med på utleiemarkedet. Leieinntekter for privatpersoner er skattefrie opp til et visst beløp, det vil si inntil 10.000 kroner i året. Har du flere fritidseiendommer, gjelder dette beløpet per eiendom.
85 prosent av inntektene over 10.000 kroner skal beregnes som skattepliktig inntekt. For privatpersoner skal et eventuelt overskudd skattlegges som kapitalinntekt med 22 prosent.

Lag en presentasjon

En av de største fordelene med å leie ut gjennom Finn.no og Airbnb, er at du selv kan bestemme hvem du ønsker å leie ut hytta til.
På Airbnb kan du blant annet lese tidligere anmeldelser av de som kontakter deg. Dine kommende gjester må også betale når de bestiller. Oppgjøret får du fra Airbnb første dag av leieperioden.
Leier du ut gjennom Finn.no, bestemmer du selv når du vil ha betaling.

Hytteguide

Et godt råd er alltid å lage en god presentasjon av hytta. Rydd unna det mest personlige, og ta bilder som presenterer hytta som et godt sted å være. Du bår ta bilder både inne og ute, slik at det er mulig å se hva slags område hytta ligger i.
Lag gjerne en hytteguide med veibeskrivelse, fasiliteter, ting å gjøre, avfallshåndtering, renhold, ved, utvask og nøkler, samt om det er lov til å røyke eller ha med seg husdyr som hund og katt.
Erfaringene forteller oss at en hytteguide alltid blir godt mottatt. Det oppfattes som strålende service av leietakere.
Et utleieforhold går begge veier. Det vil si at du som utleier også får en anmeldelse gjennom for eksempel Airbnb. Er du en god og serviceinnstilt utleier, får du som regel en god anmeldelse. I så fall skaper du også opplevelser som gjør at leietakerne ønsker å komme tilbake ved en senere anledning.
Et godt råd er også å rydde unna dine mest private ting, og lagre det inne i et avlåst rom.

Husk strømmen

OG – apropos strømpriser. I dag kan det lønne seg å inkludere strømforbruket i leieprisen gjennom å spesifisere nettopp dette i hytteguiden, eller leiekontrakten. Folk flest har forståelse og aksept for nettopp dette.
Én mulighet er å legge inn en fast sum for strøm i leieprisen. Dette bør du da har regnet ut sånn cirka pluss på forhånd.
Redaksjonen har ansvaret for Magasinet i Krogsveen. Her produseres det innhold til alle som interesserer seg for bolig og boligmarkedet.

Kontakt oss gjerne om tips til innhold, tilbakemeldinger eller andre innspill: marked@krogsveen.no
0