Økonomiske lærepenger i sparebøssen
3. juni 2024av Maria Setsaas
Mange unge forstår ikke konsekvensene av dårlig privatøkonomi. Det er derfor viktig å gi barna en opplæring i sunt pengevett.
Gode økonomiske vaner må inn med morsmelka. Jo tidligere barn får en forståelse for penger og forbruk, desto flinkere blir de til å etablere god privatøkonomi senere i livet. I dagens digitale samfunn er de økonomiske fallgruvene mange. Fraværet av fysiske penger og lettere tilgang på kreditt gjør at det er et større behov for å lære barn godt pengevett enn tidligere.
Det er viktig å synliggjøre gode økonomiske vaner hjemme. Selv om sparebøssene i dag ofte er virtuelle, må barn forstå den økonomiske virkeligheten innen forbruk og sparing. Ha samtaler med barna og diskuter hvilke konsekvenser dyre impulskjøp kan ha.
Høy gjeld blant unge
Unge nordmenn har i dag over 1 milliard i inkassogjeld. Manglende kunnskaper gjør at mange unge sliter med å få kontroll på privatøkonomien før de engang flytter hjemmefra.
- Økonomiske startproblemer kan henge igjen langt ut i voksen alder. Inkassokrav, problemer med å få boliglån og redusert evne til å spare til pensjon er bare noen av problemene vi ser blant unge. Tidlig opplæring i håndtering av penger er avgjørende for et godt økonomisk grunnlag. Da kan ferietiden være en god anledning til å lære barna sunt pengevett, sier Setsaas.
Tips til foreldre
- Prat om din egen sparing. Fortell hvor mye familien har råd til å bruke på ferie og hvor lang tid det tar å spare. Vis gjerne prisen på for flyreise, hotellopphold, mat og drikke samt fritidsaktiviteter
- Hjelp barna med å lage budsjett. Vis hvordan de kan legge en plan for disponering av egne lommepenger eller opptjent uke-/månedslønn etter utgifter
- Lag en liste over kortsiktige og langsiktige sparingsmål. La dem forstå at sparing og forsvarlig pengebruk kan senere realisere drømmer om språkreise eller boligkjøp
- Ta barna med på mathandel. Vis hvordan du planlegger måltider og innkjøp. Sammenlign priser og lær dem å utnytte gode tilbud
- Ha arbeidsoppgaver i sommerferien. Motiver barna til å bruke tiden sin fornuftig. Feriedagene er en ypperlig mulighet til å tjene litt ekstra. Gi passende oppgaver etter alder og start gjerne med en liste over hvor mye hver oppgave er verdt i kroner. Dette må selvfølgelig tilpasses alder.
Maria Setsaas, Forbrukerøkonom, Danske Bank
0