Slik tar du vare på hagen og blomstene dine når du er på sommerferie

27. juni 2024 av Krogsveen
Er du bekymret for hage og blomster mens du er på ferie? Her gir vi deg gode råd og tips for at ikke hagen og blomstene dine skal tørke ut før du kommer hjem.
Du trenger ikke bekymre deg for en veletablert og robust gressplen mens du er på ferie. En gressplen vil nemlig fint kunne klare seg uten vann i noen uker – vel og merke dersom den ikke er nysådd.

Ikke frykt for gressplenen din

En flere år gammel gressplen har røtter som går langt ned i jorda, og vil livne til igjen og bli grønn og fin når det første regnet kommer, eller du vanner den godt når du kommer hjem fra ferie.
En gressplen som ikke blir klippet på noen uker vil bli langhåret dersom det kommer nok regn mens du er bortreist. Dermed kan den også bli en krevende utfordring for gressklipperen din når du kommer hjem.
Etter at du har slått en langhåret gressplen, vil den da få gul farge nede ved bakken de første dagene, men i løpet av kort tid vil den sakte, men sikkert få tilbake den grønne og fine fargen.

Omplanting kan være lurt

Hva så med blomster i krukker og potter? Små krukker med blomster og planter vil ganske raskt tørke ut. Disse er avhengig av jevnlig vanning. Derfor kan det være smart med omplanting av disse til større bøtter, spann eller blomsterbed mens du er på ferie. Blomsterbed, store krukker, spann eller bøtter med mye jord, holder langt bedre på fuktigheten enn små potter.

Lag enkle vanningssystemer

På en enkel måte kan du selv lage deg et vanningssystem. Det aller enkleste er å fylle store flasker med vann som du setter opp-ned, med flasketuten ned i jorda. Etter hvert som jorda tørker ut, vil vannet i flaska gradvis etterfylle jorda med nødvendig fuktighet. Så lenge jorda er fuktig, vil vannet holde seg i flasken.

Sett planten skyggefullt

Vær også oppmerksom på hvor det er sol. Sørg for å plassere blomster og planter på et skyggefullt sted. Så lenge de står i skyggen, forhindrer du i langt større grad fordampning, enn om de står i solen.
Et godt tips er også å legge et tykt lag av klippet gress eller annet hageavfall oppå jorda rundt plantene. På den måten vil jorda holde langt bedre på fuktigheten.

Slik reduserer du behovet for vann

Sommerblomster kan eventuelt klippes ned. Blomster med store blader krever mer vann enn de med mindre blader. Dersom du reduserer antallet blader eller blomster, vil planten trenger mindre fuktighet. Så lenge du er bortreist, vil du likevel ikke ha glede av å se på blomstringen.
Når du kommer hjem, vil planten være i ferd med å vokse ut igjen.

Har du «riktige» planter?

Har du blomsterbed i hagen? Hvis hagen din ikke er nyanlagt, trenger du ikke engste deg. Permanente planter tåler en tørkeperiode. Dersom de ikke tåler en «ferietørke», er et godt råd å investere i andre planter.

Effektive svetteslanger

Nyplantinger som hekk, busker og trær trenger jevnlig påfyll av fuktighet. I så fall kan du alliere deg med naboen, eller du kan lage et eget vanningssystem.
Et enkelt råd er å legge en svetteslange ved roten av stammene. Denne legger du langs hele hekken eller i blomsterbedet. Husk å sette lavt trykk på vannet. Med lavt trykk presses en akkurat passe mengde vann ut gjennom svetteporene – gjennom hele slangen. Du kan også investere i et litt mer avansert vanningsanlegg som har innstilling på vannmengde, og hvor ofte og lenge de skal gi vann til plantene dine.
Har du veksthus? Planter i veksthus er avhengig av jevnlig vanntilførsel. Det samme gjelder dersom du har plantet grønnsaker.
Kilde: Marianne Utengen i Det Norske Hageselskap
Det Norske Hageselskap:
Det Norske Hageselskap er en landsomfattende, frivillig organisasjon som bedrer menneskers livskvalitet gjennom grønne opplevelser. Hageselskapet har cirka 23.000 medlemmer, og 270 hagelag fordelt i 18 regioner som byr på hagekunnskap, inspirasjon og hageglede. Organisasjonen utgir Norsk Hagetidend, som er Norges største hageblad for norske forhold.
Redaksjonen har ansvaret for Magasinet i Krogsveen. Her produseres det innhold til alle som interesserer seg for bolig og boligmarkedet.

Kontakt oss gjerne om tips til innhold, tilbakemeldinger eller andre innspill: marked@krogsveen.no
0