Stort prisomslag i første kvartal i Oslos bydeler
4. mai 2018 av Krogsveen
Oslos boligmarked har lagt bak seg et overraskende sterkt kvartal sett på bakgrunn av den kraftige priskorreksjonen markedet var gjennom i 2017. Prisoppgangen fra fjerde kvartal 2017 til første kvartal 2018 omfattet alle bydeler, men var sterkest i de mer vest-orienterte områdene som Vestre Aker (3,6 prosent), Ullern (3,5 prosent), Nordre Aker (3,4 prosent) og Frogner (3,0 prosent). Les her Krogsveen sjefen Leif J. Laugens kommentar til Oslo markedet.
Oslos boligmarked har sett over tid vært svært sterkt, og bare Drammen kan måle seg med hovedstaden hvis man har et ti-års perspektiv. Med et så langsiktig perspektiv danner det seg imidlertid noen forskjeller mellom de enkelte bydelene. Sagene (94,0 prosent), Grünerløkka (92,3 prosent) og Gamle Oslo (91,3 prosent) utmerker seg med sterkest vekst. Svakest prisvekst har det vært i Vestre Aker (74,5 prosent) og på Stovner (72,5 prosent).
Når det gjelder selve prisnivået topper Frogner listen med 85 100 kroner pr kvadratmeter. Deretter følger St.Hanshaugen (78 900 kr/kvm), Sagene (78 300 kr/kvm), Nordre Aker (75 600 kr/kvm), Grünerløkka (74 200 kr/kvm) og Gamle Oslo (71 100 kr/kvm). Lavest prisnivå finner vi i Alna bydel med 48 300 kroner pr. kvadratmeter, Grorud (47 900 kr/kvm), Søndre Nordstrand (41 800 kr/kvm) og Stovner (40 700 kr/kvm). Det er å merke seg at dette er prisnivåer som ligger fullt på høyde med prisnivåene i storbyer som Trondheim, Bergen og Drammen, og over nivået i Stavanger. Det er ikke et entydig bilde med relativt lavere prisnivåer når man beveger seg utenfor ring 3 i østlig retning. Både Bjerke (56 300 kr/kvm) og Østensjø (54 500 kr/kvm) har høye priser og kan sammenlignes med Nordstrand (58 800 kr/kvm) som er kjent som et område med dyre boliger.
Vi opplever nå et svært aktivt marked som har vært gjennom en kraftig, men nødvendig korreksjon (ned 5-11 prosent for alle bydeler) etter boomen i 2016. Selv om Oslos boligmarked oftere og med større styrke skifter retning enn i resten av landet, mener vi at den langsiktige utviklingen kommer til å være god også de kommende år. Stort innslag av investorer og eiere av sekundærboliger - og møysommelige reguleringsprosesser i forbindelse med fortetting og nybygg - kan skape midlertidige korreksjoner slik vi har sett de siste årene. Megatrendene med urbanisering, økende transportkostnader (både i tid og penger) og høytlønnede stillinger som kjennetegner et vitalt hovedstads-område vil være viktige drivere fremover også.
I inneværende år tror vi at et normalt godt tilbud av bruktboliger sammen med at noen flere nybygg ferdigstilles de kommende to år - og dermed frigjør flere bruktboliger for salg - vil dempe markedet slik at vi får en moderat prisvekst. Stor interesse fra mange boligsøkere og flere beslutningsdyktige kjøpere den senere tid kan imidlertid fyre opp markedet på helt kort sikt. Revidert boliglånsforskrift fra 1. juli og økte renter er endrede rammebetingelser som kan påvirke veien videre i Oslos boligmarked.
Redaksjonen har ansvaret for Magasinet i Krogsveen. Her produseres det innhold til alle som interesserer seg for bolig og boligmarkedet.
Kontakt oss gjerne om tips til innhold, tilbakemeldinger eller andre innspill: marked@krogsveen.no
Kontakt oss gjerne om tips til innhold, tilbakemeldinger eller andre innspill: marked@krogsveen.no
0