Tid for vårdugnad i hagen

3. april 2023 av Krogsveen
Når vårsola snart begynner å varme, trenger hagen stell. Med enkle grep kan du nå legge grunnlaget for en vakker, robust og lettstelt hage mot sommeren.
Marianne Enger Utengen fra Det norske hageselskap gir deg råd om hva du kan gjøre tidlig på våren, og hva du bør vente med å gjøre i hagen til det blir litt varmere i været.

Blomsterbed

Fjern ikke døde blader, strie eller granbar du har dekket plantene med så lenge det er tele i jorda. Vårsola kan føre til at ubeskyttede planter tørker. Sola fordamper fuktigheten i plantene, som ikke klarer å ta til seg næring så lenge det er tele i jorda.
Strø gjerne et lag med kompostjord på blomsterbedene, men vent med å bearbeide jorda til telen er borte. Tidlig på våren er det best for plantene å klare seg selv.
Når snøen har smeltet, kan du klippe og beskjære stauderestene.
Tidlig luking er smart. Ugressfrøene spirer nemlig på våren, og det er nå det er enkelt å fjerne dem. Få med røttene.
Luk også bort gress som har spredt seg i blomsterbedet. På denne tiden av året er det også fint å bruke spaden for å rette opp kanter mellom blomsterbed og gressplen. Bruk gjerne en stram hyssing. Da får du en snorrett avslutning på gressplenen.

Skadedyr

Tidlig på våren er det effektivt å «luke» vekk skadedyr. Liljer er et godt eksempel på blomster som kan være utsatt for skadedyr. Liljebiller har en lakkrød farge, og blir cirka en halv cm lange. Knus dem før de legger egg.
Se også etter brunsnegler. Eggene klekkes om høsten, og de brune sneglene liker seg best på fuktige gjemmesteder. Let under planker, steinheller, eller i hageavfallet ditt.

Plant i krukker

Krukker og kar egner seg godt til å plante løkblomster. Påskeliljer, stemorsblomster, krokus og perleblomster trives godt i krukker og kar, og er dekorative å ha ved inngangspartiet.
Krukkene bør ha hull i bunnen, slik at overskuddsvann renner ut. En god regel er å skifte jord før du planter. Fjorårets jord har lite næring igjen og det meste er vasket bort. I bunnen av krukkene legger du et lag med Leca-kuler eller småstein.

Drive knoller

I Mai måned kommer det ofte en natt eller to med frost. Vent derfor lengst mulig med å plante sommerblomster ute, selv om telen har sluppet taket i jorda.
Kjøp pakker med frø på et hagesenter. De har som regel et rikelig utvalg. Her har du litt å velge i, enten du vil ha sommerblomster, kryddervekster eller grønnsaker. Plant frøene i krukker som du oppbevarer innendørs til du er sikker på at frosten holder seg unna om natten. Et godt råd er å vente til etter 17. mai med å plante sommerblomster utendørs.
Plantingen skjer i fire operasjoner: Såing i plantekar eller potter, ompotting, herding/tilvenning og utplanting.
Du kan også kjøpe løk og legg dem til fordriving i bøtter eller potter med hull i bunnen. Løkene bør ha lys hele døgnet etter at skuddspissene har kommet til syne. Bruk gjerne egnede plantelys. Etter spiring flytter du bøtter og kar til et kjøligere rom i boligen.

Beskjæring av frukttrær

Våren er tid for beskjæring av frukttrær slik som plomme, kirsebær og moreller.
Ikke beskjær trærne om høsten. Da er de mer utsatt for sykdommer.
Beskjæring er viktig for at trærne skal bære mye frukt, og at de får en naturlig, fin og hensiktsmessig form.
Vi skiller mellom to typer beskjæring. Det er grunnbeskjæring og vedlikeholdsbeskjæring. Unge trær bør formes tidlig, slik at de vokser riktig.
Fjern konkurrerende toppskudd og greiner som vokser innover.
Sag gjerne bort større greiner på eldre trær som ikke har blitt beskåret på noen år. Sag et lite hakk på undersiden, før du sager over greinen. Da slipper du store sår i barken, eller at kvistene splintrer seg opp.
Grunnbeskjæring:
Trærne bør ha en gjennomgående, enkel stamme som danner en topp. Treet får dermed mer lys, og det er også lettere å høste frukten.
Sag bort greiner som peker rett til værs, eller peker innover mot stammen.
Fjern de laveste greinene, de syke og skadde, og de som krysser hverandre.
Vedlikeholdsbeskjæring:
Fjern alle skudd som vokser ut på toppen av greinene etter hver vekstsesong. Fjern dem med en skarp hagesaks. Dette er skudd som tar mye næring fra treet. De vil også skygge mye for greinene under, i tillegg til frukten.
Kilder:
Marianne Enger Utengen i Det norske hageselskap
www.hageselskapet.no

Fakta om Hageselskapet

Hageselskapet er en landsomfattende, frittstående, ideell kultur- og miljøorganisasjon som arbeider for bedre livskvalitet med grønne opplevelser.
Deres formål er å fremme hageglede og formidle kunnskap om bærekraftig hagekultur, naturmangfold og grønne omgivelsers positive helseeffekt. De er derfor den selvfølgelige kunnskaps-, informasjons- og interesseorganisasjon for alle hageinteresserte i Norge. Med hage menes alt fra den private balkong, terrasse og hage til fellesareal i boligområder, offentlige anlegg og store kulturlandskap.