Selger har fått utarbeidet en tilstandsrapport, dvs. en teknisk gjennomgang av boligen hvor eventuelle avvik, risiko for kjøper og prisoverslag for hva som bør gjøres av oppgradering, er skissert. Se særskilt TGIU (tilstandsgrad ikke undersøkt), samt TG2 og TG3 som viser hva som er boligens normale slitasje, alder og type, hva som er avvik fra dette og hva som bør/må utbedres. Rapporten og selgers egenerklæring er en del av salgsoppgaven og må leses nøye før bud inngis. Kjøper overtar ansvaret for de opplysninger som fremkommer av salgsdokumentasjonen, og kan ikke gjøre gjeldende som mangel noe som burde vært kjent eller som ikke kan anses å ha betydning for avtalen.
Enebolig fra 1964 ifølge forrige eier.
Støpt gulv mot grunn og grunnmur i betong.
Yttervegger av tre-og betongkonstruksjon.
Etasjeskille av tre-og betongkonstruksjon.
Vinduer og dører med ett-to-og tre-lags glass.
Saltak tekket med takstein.
Naturlig ventilasjon.
Oppvarming med elektrisitet og vedfyring.
I tillegg har boligen følgende:
Terrasse og balkong, dobbel garasje og en frittstående garasje.
Minder byggverk, eksempelvis takoverbygg og drivhus er ikke vurdert i denne rapporten.
Sammendrag av boligens tilstandsgrad
37% TG1 (i orden), 60% TG2 (Alder, slitasje, skader mv) og 3% TGIU (ikke undersøkt). Rapporten inneholder ingen TG3.
Følgende bygningsdeler har fått TG2 tilstandsrapporten:
Tekniske anlegg, VVS anlegg (Sjekkpunkter utover det som er inkludert i andre rom):
- Vannrør (Sjekkpunkter utover det som er inkludert i andre rom): Vannrør av kobber er vurdert til å ha en alder som tilsier at anbefalt brukstid er passert. På bakgrunn av alderen er det grunn til å varsle om risiko for skjulte avvik, svekket funksjon, usikker restlevetid eller lignende forhold som utvikles over tid. Det er utført egeninnsats på installasjon av varmtvannsbereder og vannrør til garasjen. TG2 settes for å belyse risiko.
- Stakeluke: Stakeluke er ikke lokalisert. Stakeluke må lokaliseres og tilkomst må etableres.
- Avløpsrør. (Sjekkpunkter utover det som er inkludert i andre rom): Avløpsrør som er fra byggeår er vurdert til å ha en alder som tilsier at anbefalt brukstid er passert. På bakgrunn av alderen er det grunn til å varsle om risiko for skjulte avvik, svekket funksjon, usikker restlevetid eller lignende forhold som utvikles over tid.
- Varmtvannsbereder (Sjekkpunkter utover det som er inkludert i andre rom): På bakgrunn av berederens alder og korrosjonsproblematikk er det grunn til å varsle om usikker restlevetid eller andre forhold som utvikles over tid. Det kan ikke utelukkes behov for reparasjon/utskiftning. Jevnlig ettersyn anbefales slik at eventuelle tiltak kan iverksettes ved behov.
Våtrom - U.etg:
- Helhetsvurdering: TG 2 er valgt på hele våtrommet på grunn av alder og/eller slitasjegrad. Det gjøres oppmerksom på at rom benyttet som vaskerom ikke er bygget som et våtrom. Rommet har ikke, membran/fuktsikring eller mekanisk ventilasjon. Eventuelle lekkasjer/vannsøl kan medføre fuktskader i tilliggende konstruksjoner. Oppgraderinger bør vurderes for å gjøre rommet fuktsikkert. Det er ikke praktisk mulig å gjennomføre fuktmåling/hulltaking grunnet våtsonens plassering. Basert på våtrommets slitasjegrad og registrerte avvik er TG 2 valgt for å belyse at konstruksjonen har fuktrisiko. Tilstanden inne i konstruksjonen er ikke kjent, men det ble utført et overflatesøk med fuktindikasjonsinstrument. Det ble ikke oppdaget negative avvikende forhold som kan tolkes til fuktskade. Fornying/oppgradering av våtrommet bør påregnes.
Våtrom - 1.etg:
- Overflater himling: Det er fuktmerker i himlingen i området rundt avtrekksventil. Kan skylles kondens. Ytterligere undersøkelser vedrørende kondensproblematikk bør påregnes.
- Overflater vegger: Vinduets plassering i våtsone er uegnet. Fare for fukt i konstruksjon. Vindu bør skjermes.
- Membran, tettesjikt og overgang til sluk.: Utett rørgjennomføring i våtsone under servant. Fare for fukt i konstruksjon ved fuktbelastning. Våtromsplatene/membran har fuktskader i plateskjøter i dusjsonen. Fare for fukt i konstruksjon.
- Vannrør: Det er ukjent om alle vannrør på badet er fornyet. På bakgrunn av dette er det grunn til å varsle om risiko for skjulte avvik, svekket funksjon, usikker restlevetid eller lignende forhold som utvikles over tid.
- Avløpsrør (ink. sluk): Selv om det er gjort oppgraderinger på våtrommet, er sluket ikke skiftet. Erfaringsmessig medfører dette økt fare for lekkasje rundt sluket.
- Ventilasjon: Våtrommet har kun naturlig ventilasjon. Naturlig ventilasjon gir som regel mindre effektiv luftutskifting enn mekanisk ventilasjon, noe som kan medføre økt fuktpåkjenning i våtrommet. Tiltak bør iverksettes ved behov.
- Sanitærutstyr / innredning: Drenering fra innebygget sisterne er ikke registrert. Eventuell fukt i konstruksjonen vil derfor kunne medføre skader over tid før det oppdages.
- Fukt i tilliggende konstruksjoner: Hulltaking og fuktmåling fra tilstøtende rom er ikke mulig grunnet konstruksjonsoppbyggingen. Overflatesøk med fuktindikatorinstrument viser utslag som ikke helt kan utelukke at det er fuktskade i veggen/etasjeskilleren, se bilde. TG2 settes for å belyse risiko.
Våtrom - 2.etg:
- Helhetsvurdering: TG 2 er valgt på hele våtrommet på grunn av alder og/eller slitasjegrad. Det er blant annet registrert følgende avvik: Det ble målt motfall til sluket. Klemringen er ikke tilstrekkelig festet til sluket. Våtromstapet og gulvbelegg (membran/tettesjikt) har høy slitasjegrad med påviste skader. Kun naturlig ventilasjon og ikke mekanisk. Det er foretatt hulltaking og utført fuktmåling med egnet instrument i tilstøtende rom til våtsone (soverom). Det ble ikke registrert forhøyede verdier eller andre avvik. Målingene viser vektprosent under 16 (10,7) Fornying/oppgradering av våtrommet bør påregnes.
Etasjeskiller - .:
- Skjevhetsmåling: Det er noen merkbare skjevheter i boligen. Forskjellen mellom høyeste og laveste punkt på soverom 2.etg er målt til 55 mm, 40 mm kjellerstue. 20 mm kjøkken. Målingene er foretatt i en eldre bygning og bør ses i den sammenheng. Skjevheter er mer påregnelige i eldre bygninger enn i nye. Årsaken til skjevhetene er ikke vurdert.
Dører og vinduer:
- Vinduer: Vinduer som er av eldre dato har behov for oppgraderinger/ overflatebehandling. Det må forventes høyere varmetap fra disse vinduene sammenlignet med vinduer fra nyere dato. Til informasjon ble det utført stikkprøvekontroll på enkelte vinduer, hvor åpne/lukkefunksjon fungerte som forventet.
- Takvinduer: Det ene takvinduet inne på soverommet er av eldre dato og bærer preg av slitasje og elde. Det er ikke observert synlige skader av større betydning, men basert på tilstanden er restlevetiden usikker. Takvinduer er erfaringsmessig å betrakte som risikoutsatt knyttet til inndriv av vann/kondens med påfølgende skader.
- Dører: Ytterdører er av eldre dato og har behov for oppgraderinger/ overflatebehandling. Det må forventes høyere varmetap fra disse dørene sammenlignet med dører fra nyere dato. Til informasjon ble det utført stikkprøvekontroll på dører hvor åpne/lukkefunksjon fungerte som forventet.
Loft - innredet:
- Konstruksjonsoppbygging: Erfaringsmessig betraktes slike konstruksjoner som risikokonstruksjoner blant annet med tanke på fukt-/kondensproblematikk. Det er ikke observert skader eller symptomer på skader, men skader kan ikke utelukkes. Oppfølging med jevnlig ettersyn anbefales slik at tiltak kan iverksettes ved behov. TG2 er valgt for å belyse risiko. Det ble ikke registrert dampsperre mellom kald og varm sone inne i kottene og dørene til kottene er ikke isolerte. Fare for kondensproblematikk og fuktskader.
Innvendige trapper:
- Innvendige trapper: Trappene har ikke håndløpere. Inntrinn er mindre enn 0,25 meter. Basert på ovennevnte forhold oppfyller ikke trappen dagens krav til sikkerhet. Tilstandsgrad settes iht. NS3600. Om trappen vil oppfylle kravene som var gjeldene på oppføringstidspunktet eller ikke, er ikke videre undersøkt.
Rom under terreng (kjeller, underetasje, sokkeletasje) :
- Overflater vegger: Det ble observert fukmerker/kalkutslag på grunnmuren enkelte steder.
- Konstruksjoner (tilfarergulv, himling og vegger).: Det er foretatt hulltaking og utført fuktmåling med pigg i treverk med egnet instrument (Protimeter MMS), i utlektet kjellevegg (kjellerstue). Det ble registrert forhøyede fuktverdier. Målingen gir kun et øyeblikksbilde av forholdene og kan endre seg med årstider, fukt- og temperaturforhold. Målingene viser vektprosent over 20 (24,4). Hulltaking i forbindelse med fuktmåling viser at konstruksjonen har en oppbygning som erfaringsmessig medfører forhøyet risiko for kondens-/fuktproblematikk. Det er ikke observert skader, men skader kan ikke utelukkes. Dette kan indikere utettheter/funksjonssvikt og eller kondensproblematikk. Årsak bør avklares og videre fukttilførsel bør stoppes.
Kjøkken:
- Vannrør: Vannrør i kjøkken er vurdert til å ha en alder som tilsier at anbefalt brukstid er passert. På bakgrunn av alderen er det grunn til å varsle om risiko for skjulte avvik, svekket funksjon, usikker restlevetid eller lignende forhold som utvikles over tid.
- Avløpsrør: Avløpsrør er vurdert til å ha en alder som tilsier at anbefalt brukstid er passert. På bakgrunn av alderen er det grunn til å varsle om risiko for skjulte avvik, svekket funksjon, usikker restlevetid eller lignende forhold som utvikles over tid.
Radon:
- Radon: Det er ikke foretatt radonmåling i boligen og verdiene er derfor ukjent. For å kartlegge de faktiske forholdene, må det gjennomføres målinger.
Yttertak:
- Helhetsvurdering: Taket er inspisert fra bakkeplan og igjennom takvindu. Taktekkingen bærer preg av elde og slitasje. Det er ikke registrert lekkasjer eller skader, men oppfølging med jevnlig ettersyn anbefales slik at vedlikeholds- og eventuelle utbedringstiltak kan iverksettes ved behov. TG2 er satt for å belyse skaderisikoen som følge av alder og observert tilstand.
Drenering:
- Alder: Dreneringens tilstand og funksjon påvirker boligens innvendige konstruksjoner og bruksområder. Dreneringen er nedgravd og skjult, og tilstanden vurderes derfor i hovedsak ut fra alder. Estimert teknisk levetid for dreneringer ligger mellom 20 - 60 år. På bakgrunn av dreneringens alder er det derfor grunn til å varsle om risiko for svekket funksjon eller lignende forhold som utvikles over tid. Jevnlig ettersyn anbefales slik at nødvendige tiltak kan iverksettes ved behov.
- Fuktsikring av grunnmur: Det kan ikke verifiseres at grunnmuren har utvendig fuktsperre utenom sørsiden. Forholdet øker faren for fuktvandring i konstruksjoner under bakkenivå, og bør ses i sammenheng med opplysninger om alderen til dreneringen.
Stikkledninger og tanker:
- Vann- og avløpsledninger (ink. stikkledninger): Alder og materialvalg tilsier at anbefalt brukstid og restlevetid på vann- og avløpsrør med tilliggende utstyr bør vies spesiell oppmerksomhet. Materialene er skjulte i grunnen og dermed er det kun alder som kan gi indikasjon på tilstand. TG2 settes for å belyse risiko.
Frittstående byggverk:
- Helhetsvurdering: Det er foretatt en forenkel og overordnet vurdering av tilstanden og det er relativt høy slitasjegrad som gjør at det anbefales utbedrende tiltak.
Se supplerende tekst i tilstandsrapporten. Kjøper overtar ansvar og risiko for dette.