Lavere omsetning, høy etterspørsel og rekordstor prisvekst på fritidsboliger ved sjøen
3. mars 2023 av Krogsveen
Prisveksten på fritidsboliger ved sjøen økte med hele 12,3 prosent i 2022. Omsetningen gikk imidlertid ned med 30 prosent fra året før.
Krogsveens kontorer i skjærgårdsbyene langs Oslofjorden har fortsatt god uttelling på fritidsboligmarkedet. Færder kommune ligger helt i pristoppen, med snittpriser tett oppunder Lillesand, som er Norges dyreste fritidsboligkommune.
Nedgang i volum – prisene stiger
I Lillesand ligger snittprisen for sjøhytter på nærmere 9.350.200 millioner kroner.
I Færder kommune kan eiendomsmegler Jørgen Erland Pettersson fortelle om en snittpris på 8.800.000 millioner kroner for herlighetene på øyer, holmer og fastland.
I 2022 ble det solgt 5.989 hytter i Norge – en nedgang på 30 prosent fra 2021, og det laveste omsetningsvolumet siden 2015, melder Eiendom Norge.
I statistikken opereres det med tre kategorier hytter: Sjøhytter, fjellhytter og innlandshytter.
Snittprisen for hytter i de tre kategoriene var i overkant av 2.950.000 millioner kroner, noe som viser en prisvekst på 10,1 prosent fra året før.
Sjøhytter øker mest
Gjennomsnittlig prisvekst for sjøhytter, det vil si hytter som ligger to kilometer eller nærmere kystlinjen, steg med hele 12,8 prosent i 2022.
Snittprisen for norske sjøhytter var i 2021, 3.150.000 kroner. I fjor steg den til 3.575.000 kroner – opp 12,8 prosent.
Eiendom Norge opplyser at den sterke prisveksten må sees i sammenheng med økt vilje til å prioritere fritidsbolig. Økt tilførsel av nyere hytter til bruktmarkedet er også noe av årsaken til prisveksten, opplyser Eiendom Norge.
Og det er omsetningen av de dyre hyttene til priser over fem millioner kroner som doblet seg i omfang i 2022. Det viser prisstatistikken for fritidsboliger i Norge.
- Det er det dyre segmentet som holder stand totalt sett. Det er solgt svært mange hytter både til mellom fem og ti millioner kroner, og også over ti millioner. Nivået er langt høyere enn før pandemien, sier Henning Lauridsen, administrerende direktør i Eiendom Norge.
I snitt tok det 50 dager å selge en norsk fritidsbolig i fjor. Det er betydelig mer enn snittet langs Oslofjorden.
– Selv om volumet har gått mye ned sammenlignet med 2020 og 2021, går det fortsatt oppsiktsvekkende raskt å selge en hytte i Norge, sier Eiendom Norge-sjefen.
Lauridsen mener spådommene om at hyttemarkedet skulle få seg en knekk på grunn av høyere rente, høye strømpriser og generell usikkerhet i økonomien ikke ser ut til å slå til foreløpig.
– Omsetning i årets første uker er litt høyere enn i 2022. Dette indikerer en stabil utvikling i hyttemarkedet fremover, sier Lauridsen.
Færder kommune i toppsjiktet
Lillesand kommune troner toppen av prisstatistikken – hva gjelder snittpris – på fritidsboliger, men Færder kommer også i år som en god nummer to med sine 8.817.857 millioner i snittpris. Kragerø tar den siste «pallplassen» med snittpris 7.473.305 millioner kroner.
Det ble omsatt totalt 1874 sjøhytter i Norge i fjor. I 2021 var tallet 2536.
Krogsveen i Tønsberg
I 2022 var trenden i Færder kommune sterkt økende priser, med en prisstigning på cirka 20 prosent. Det vil si en snittpris på cirka 8,8 millioner.
Krogsveen i Tønsberg er dermed et av de kontorene som omsetter mange av de dyreste fritidsboligene i Norge.
I 2021 ble det solgt 42 fritidsboliger i Færder kommune. I 2022 var omsetningstallet 31.
Men prisene varierer voldsomt. I Færder kommune omsettes det fritidsboliger i alle prisklasser, fra det helt overkommelige, til det ekstreme.
- Snittprisen i 2022 økte med 20 prosent i Færder kommune. Prisene påvirkes sterkt ved at det ble solgt mange veldig dyre fritidsboliger, sier eiendomsmegler Jørgen Erland Pettersson.
Jørgen Erland Pettersson
Tidlig etterspørsel – selgers marked
Allerede nå har Krogsveen i Tønsberg, fått inn 10 fritidseiendommer for salg i prisklassen mellom 5-45 millioner, opplyser Pettersson.
- Etterspørsel etter fritidsbolig startet allerede rett etter nyttår. Det ser ut som om markedet vil være i gang for alvor, og at fritidsboligtrenden fortsetter også i 2023. Nordmenn ønsker fortsatt å kjøpe fritidseiendom i Norge, sier Jørgen Erland Pettersson.
At boliglånsrenten i Norge har steget, betyr svært lite for de fleste som kjøper fritidsboliger, spesielt for kjøpere i det øvre prissjiktet, opplyser Pettersson.
Åpent salg eller «Off market-salg»
I 2022 ble det registrert 31 omsetninger i Færder Kommune ifølge statistikkene til Eiendom Norge. Disse omsetningene representerer salgene i det åpne markedet, hvor eiendommene markedsføres fullt og helt ut – noe som er normalen.
Pettersson understreker at ikke alle omsetninger havner der.
- Noen av de dyreste fritidsboligene selges «off-market». Ofte er dette eiendommer i det øvre prissjiktet som ikke legges ut i det åpne markedet, og blir derfor ikke registrert i salgsstatistikken. Dermed er nok både snittpris og volum noe høyere enn hva statistikken viser, sier Pettersson.
Han påpeker at det er flere grunner til salg i det lukkede markedet.
- Rundt disse salgene vil det alltid bli medieoppslag. Både selger- og kjøpersiden som opererer i øvre prisklasser, er ofte personer som ønsker diskresjon, uten publisitet rundt handelen, noe som kan unngås ved denne type salg. Kjøperne her har vi som regel kjennskap til, og kontakt med gjennom vårt Boligsøkerregister. Mange av interessentene har vært på jakt etter den rette fritidseiendommen i flere år, sier den erfarne megleren.
Stor etterspørsel - kort omsetningstid
Stor etterspørsel og lavt tilbud resulterer ofte i raske salg. Omsetningstiden i Færder kommune var 11 dager i 2021. I 2022 var den nøyaktig den samme.
-Det er kjemperaskt. Det første vi gjør når vi legger ut en fritidseiendom, er å presentere eiendommen ut mot de som er registrert i vårt Boligsøkerregister. Boligsøkerne som er registrert, får førstehåndsinformasjon, og mulighet til å forberede seg godt, for så å kunne handle raskt når fritidsboligen er salgsklar. Veldig mange gjør nettopp det, fordi de er genuint interessert i å finne sin drømmehytte. Får de match, så er både kjøpsviljen og evnen veldig stor, sier Pettersson.
Han forteller at mange fritidsboligsalg i Færder kommune ligger i prisklassen fra 5-15 millioner kroner.
-Dette er flotte fritidsboliger, men for denne prisen følger som regel ikke egen brygge eller strandlinje med. Skal ønsket om sjøgrense realiseres, må man betydelig opp i pris, sier Pettersson.
Tønsberg, Nøtterøy og Tjøme byr på alt
Hvorfor er så Færder kommune et av de aller mest populære stedene langs hele den norske kystlinjen?
Pettersson smiler. Han vet at han opererer i et særdeles attraktivt fritidsboligområde, hvor etterspørselen etter fritidseiendom nærmest er umettelig.
- Det er mange årsaker til det. Korte reiseavstander med god infrastruktur, en nydelig skjærgård og med nærhet til Tønsberg by, enten man benytter bil eller båt. Tønsberg, Nøtterøy, Tjøme og Hvasser byr på en rekke aktiviteter og fritidstilbud som hører en hyggelig ferie til. Her skjer det mye hele tiden, sier Pettersson.
Han forteller at de aller fleste som har, eller ønsker fritidseiendom i Færder kommune, kommer fra Buskerud-, Oslo- og Akershus-regionen. Det betyr kort reisevei på firefelts motorvei. I tillegg er det gode buss- og togforbindelser.
Han legger til at skjærgården i dette området er helt spesiell og vakker, og det er fristende sandstrender på rekke og rad, både på fastlandet og på øyene.
- I Tønsberg by er det show, festivaler, konserter, et hyggelig bryggeområde, og massevis av fine restauranter, barer og butikker. På Nøtterøy og på Tjøme er det flere handelssteder bla. koselige Teie torv, hyggelige butikker i Tjøme sentrum og i Sandøsund på Hvasser, forteller Pettersson.
Færder kommune byr også på spektakulære naturopplevelser med blant annet Verdens Ende, Moutmarka og Hvasser. Du får også gode restaurantopplevelser rundt på Tjøme og Hvasser – blant annet Engø Gård, Verdens Ende, Havna og Hvasser. Kulturtilbud med både show og utstillinger er det også på «øyene», særlig på sommerstid.
- For golferne er det flotte baner både på Tjøme og Nøtterøy. Med andre ord, området tilbyr aktiviteter for hele familien og har noe for enhver smak gjennom hele sommeren. For mange er den gode relasjonen til Nøtterøy, Tjøme og Tønsberg opparbeidet gjennom flere generasjoner – tradisjoner og opplevelser man ønsker å bringe videre til barn og barnebarn, sier Jørgen Erland Pettersson.
Skjærgårdsmegleren i Bamble
Henrik Tangen er selve skjærgårdsmegleren i området. Også i området Bamble-Kragerø, der Tangen operer, gikk antallet omsetninger ned. I 2021 ble det omsatt 45 fritidsboliger i området. I 2022 var tallet 34. Median omsetningstid for salgene var 11 dager.
- Det ble omsatt svært mange fritidseiendommer i 2020 og 21. I 2022 så vi en nedgang i antall eiendommer som ble lagt ut i markedet, sier Tangen.
Han opplyser at årsaken er at flere av de som vurderte å selge fremskyndet salgsplanene når prisene var gode i de årene som pandemien herjet.
- Det medfører at vi også i år trolig vil se færre eiendommer i markedet, som igjen vil bidra til at prisene for fritidsboliger i skjærgården vil holde seg på et høyt nivå, sier Henrik Tangen til Magasinet Krogsveen.
Den dyreste hytta han solgte i 2022 gikk for 20 millioner kroner.
- Som en stor aktør i dette markedet har vi, på tross av situasjonen som nevnt over, flere eiendommer som nå vil legges ut i markedet så snart vinterferien er over.
I år har vi allerede solgt to hytter, og vi opplever hele tiden at interessenter tar kontakt for å få vite når deres drømmehytte kommer for salg, sier Henrik Tangen, daglig leder i Bamble.
Henrik Tangen
Sjøhyttemarkedet Son, Moss og Råde
Kyststripen fra Son til Råde har blitt et attraktivt marked for fritidsboliger nær sjøen. Folk bosatt i og rundt Oslo har kun en snau times kjøring til dette området, der den ene skjærgårdsperlen avløser den andre.
Knut Dahl er daglig leder hos Krogsveen Moss. Han opplyser at meglerkontoret opplever distriktet som mer og mer fritidsbolig-aktuelt med tiden, sett i forhold til hva det historisk sett har vært.
- Tidligere tenkte nok folk mest på Hankø, Tjøme, Kragerø når de snakket om fritidsboligmarkedet ved sjøen. Nå ser vi at områdene Son, Jeløy, Larkollen, Saltnes og Råde blir mer og mer aktuelle. Reiseveien fra hovedstaden er kort, og det er der den store kjøpergruppen bor. Fra vårt område kan du i praksis pendle til jobben mens resten av familien er på hytta hele sommeren. Det er den positiviteten vi i Moss og omegn ser i dette markedet, sier Dahl.
Fritidsboligmarkedet ved sjøen har opplevd store svingninger de siste tre årene, men Dahl og hans kolleger i Moss opplever en flatere trend på strekningen Son, Moss, Råde.
Knut Dahl
Store prisforskjeller
I 2022 ble det totalt solgt 55 fritidsboliger langs kyststripen fra Son til Råde.
Prisene varierer voldsomt, men snittprisen på sjøhytter i dette området lå i fjor på 4.509.677.
Den dyreste fritidsboligen ble solgt av Krogsveen i Moss i 2022 for 13,7 millioner kroner. Den ble solgt av Krogsveen-megleren Jacob Koren i april. Fritidsboligen har adresse Larkollen, og er en skjærgårdsperle av de sjeldne, opprinnelig bygget i 1949.
Median omsetningstid i Moss kommune var 10 dager, mens i Råde var det tilsvarende tallet 12 dager. Son er en del av Vestby kommune, og her var median omsetningstid 13 dager i 2021, og ble redusert til 10 dager i 2022.
Har du planer om å selge fritidsbolig i år? Få verdivurdering fra en av våre meglere.
Foto: Krogsveen, Tommy Andresen/Pudder Agency, Istock, Unsplash
Redaksjonen har ansvaret for Magasinet i Krogsveen. Her produseres det innhold til alle som interesserer seg for bolig og boligmarkedet.
Kontakt oss gjerne om tips til innhold, tilbakemeldinger eller andre innspill: marked@krogsveen.no
Kontakt oss gjerne om tips til innhold, tilbakemeldinger eller andre innspill: marked@krogsveen.no
Mer fra magasinet
Leie
Står hytta ofte tom? Her er gode tips og råd for å leie den ut
Står din hytte ofte tom? I så fall kan det være lurt det lurt å leie den ut, og her gir vi deg de gode rådene.
Finn ut mer
Selge
Krogsveen åpnet nytt kontor i Arendal 1. mars - tetter «hullet» på palmekysten
Tre dyktige eiendomsmeglere med meget god lokalkunnskap ivrer nå etter å hjelpe alle i nærområdet rundt Arendal med kjøp og salg av bolig.
Finn ut mer